Marjan Bunič
Boštjan Smole
Tanja Dominko
Sončni zahod (foto: splet)
Sončni zahod | (foto: splet)

Še znamo zreti lepoto narave in človeka?

16.09.2020, 11:12 Marjana Debevec

Pandemija nas uči skrbeti za drugega, pa tudi za naš skupni dom, je pri današnji katehezi zatrdil papež Frančišek. Šele ko se naučimo zreti, kontemplirati, bomo v drugih in v naravi odkrili, veliko več od njihove uporabne vrednosti.

Vse oblike življenja so povezane med seboj, je med avdienco, potem ko se je dolgo časa zadržal v osebnih pozdravih romarjev, dejal sveti oče. Zato nas je povabil k skrbi za skupni dom in pa predvsem k zrenju, motrenju, kontemplaciji. Brez tega namreč človek postane absolutni gospodar, ki lahko zemljo izkorišča vse do njenega uničenja. Rešitev papež vidi v skrbi za skupni dom, še posebej za najbolj ranljive in uboge, ter v učenja zrenja.

»Povrniti si moramo razsežnost zrenja, kontemplacije. Šele takrat bomo namreč v drugih in v naravi odkrili veliko več kot pa le njihovo uporabno vrednost. Odkrili bomo stvari, ki jih je vanje položil Bog«, je dejal papež. Kdor izkorišča naravo, bo izkoriščal tudi ljudi in kdor ne zna zreti lepote narave, tudi ne bo videl lepote človeka. Kaj bomo prenesli našim otrokom in vnukom, če bomo uničili našo zemljo?, se je vprašal sveti oče.

»Kdor zna kontemplirati, si bo bolj prizadeval za spremembo tega, kar povzroča škodo zdravju. Zavzel se bo za vzgojo za nove navade proizvodnje in potrošnje. Prispeval bo k razvoju nove oblike ekonomije, ki bo zagotovila spoštovanje skupnega doma«, je še dejal Frančišek.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Svet, Duhovnost

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje) Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje)

Nuncij: Slovenija potrebuje Jezusa!

Frančiškanski redovi so včeraj obhajali praznik vtisnjenja ran sv. Frančišku. Sveto mašo je v baziliki Marije Pomagaj daroval apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich. Zbrane je ...

Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash) Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash)

Anja Klančar: Samomor je skrivnost

10. septembra obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. V Sloveniji vsako leto zaradi samomora umre približno 400 ljudi, na srečo pa zadnja leta opažamo znaten upad števila. Naša gostja je ...

O avtorju