Petra StoparPetra Stopar
Sončni zahod (foto: splet)
Sončni zahod | (foto: splet)

Še znamo zreti lepoto narave in človeka?

Slovenija | 16.09.2020, 11:12 Marjana Debevec

Pandemija nas uči skrbeti za drugega, pa tudi za naš skupni dom, je pri današnji katehezi zatrdil papež Frančišek. Šele ko se naučimo zreti, kontemplirati, bomo v drugih in v naravi odkrili, veliko več od njihove uporabne vrednosti.

Vse oblike življenja so povezane med seboj, je med avdienco, potem ko se je dolgo časa zadržal v osebnih pozdravih romarjev, dejal sveti oče. Zato nas je povabil k skrbi za skupni dom in pa predvsem k zrenju, motrenju, kontemplaciji. Brez tega namreč človek postane absolutni gospodar, ki lahko zemljo izkorišča vse do njenega uničenja. Rešitev papež vidi v skrbi za skupni dom, še posebej za najbolj ranljive in uboge, ter v učenja zrenja.

»Povrniti si moramo razsežnost zrenja, kontemplacije. Šele takrat bomo namreč v drugih in v naravi odkrili veliko več kot pa le njihovo uporabno vrednost. Odkrili bomo stvari, ki jih je vanje položil Bog«, je dejal papež. Kdor izkorišča naravo, bo izkoriščal tudi ljudi in kdor ne zna zreti lepote narave, tudi ne bo videl lepote človeka. Kaj bomo prenesli našim otrokom in vnukom, če bomo uničili našo zemljo?, se je vprašal sveti oče.

»Kdor zna kontemplirati, si bo bolj prizadeval za spremembo tega, kar povzroča škodo zdravju. Zavzel se bo za vzgojo za nove navade proizvodnje in potrošnje. Prispeval bo k razvoju nove oblike ekonomije, ki bo zagotovila spoštovanje skupnega doma«, je še dejal Frančišek.

Slovenija, Svet, Duhovnost
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.