Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Sončni zahod (foto: splet)
Sončni zahod | (foto: splet)

Še znamo zreti lepoto narave in človeka?

Slovenija | 16.09.2020, 11:12 Marjana Debevec

Pandemija nas uči skrbeti za drugega, pa tudi za naš skupni dom, je pri današnji katehezi zatrdil papež Frančišek. Šele ko se naučimo zreti, kontemplirati, bomo v drugih in v naravi odkrili, veliko več od njihove uporabne vrednosti.

Vse oblike življenja so povezane med seboj, je med avdienco, potem ko se je dolgo časa zadržal v osebnih pozdravih romarjev, dejal sveti oče. Zato nas je povabil k skrbi za skupni dom in pa predvsem k zrenju, motrenju, kontemplaciji. Brez tega namreč človek postane absolutni gospodar, ki lahko zemljo izkorišča vse do njenega uničenja. Rešitev papež vidi v skrbi za skupni dom, še posebej za najbolj ranljive in uboge, ter v učenja zrenja.

»Povrniti si moramo razsežnost zrenja, kontemplacije. Šele takrat bomo namreč v drugih in v naravi odkrili veliko več kot pa le njihovo uporabno vrednost. Odkrili bomo stvari, ki jih je vanje položil Bog«, je dejal papež. Kdor izkorišča naravo, bo izkoriščal tudi ljudi in kdor ne zna zreti lepote narave, tudi ne bo videl lepote človeka. Kaj bomo prenesli našim otrokom in vnukom, če bomo uničili našo zemljo?, se je vprašal sveti oče.

»Kdor zna kontemplirati, si bo bolj prizadeval za spremembo tega, kar povzroča škodo zdravju. Zavzel se bo za vzgojo za nove navade proizvodnje in potrošnje. Prispeval bo k razvoju nove oblike ekonomije, ki bo zagotovila spoštovanje skupnega doma«, je še dejal Frančišek.

Slovenija, Svet, Duhovnost
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.