Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
V naši naravi je, da uživamo v tveganju. Poživlja nas in vznemirja ... (foto: fancycrave1 / Pixabay)
V naši naravi je, da uživamo v tveganju. Poživlja nas in vznemirja ... | (foto: fancycrave1 / Pixabay)

Ne težite mulcem, ko rolkajo!

Sol in luč | 01.09.2020, 17:15 Tadej Sadar

Kako otrokom pomagati ugotoviti kaj želijo v življenju. Ob začetku novega šolskega leta s knjigo Jordana Petersona, 12 pravil za življenje.

Naslov članka je vzet iz knjige kliničnega psihologa in profesorja psihologije na Univerzi v Torontu, Jordana Petersona.

Kam pripelje pretirana starševska skrb in zakaj moramo otrokom pustiti, da odkrivajo meje, čeprav pri tem polomijo kakšno ograjo, prevrnejo smetnjak ali užalijo ravnatelja, piše v enajstem poglavju knjige 12 pravil za življenje.

Zjutraj vas bo iz postelje spravilo pričakovanje avanture in ne patetične ideje o tem kako morate imeti večjo samozavest in biti srečni.

»Če smo neovirani – in opogumljeni -, raje živimo na robu. Tam lahko še vedno samozavestno ravnamo in se spopadamo s kaosom, ki nam pomaga, da se razvijamo. Iz tega razloga je v naši naravi, da uživamo v tveganju. Poživlja nas in vznemirja nas, kadar delamo nekaj v sedanjosti, da izboljšamo svoje prihodnje sposobnosti. V nasprotnem primeru se vlečemo naokoli, kot lenivci, nezavedajoč se, neizoblikovani in brezbrižni. Če smo preveč zaščiteni, povsem klecnemo, če se nenadoma pojavi kaj nevarnega.«

Če mislite da divjine ni več, potem niste pozorni. Povsod okoli vas je in tam bi morali biti tudi vi. To vam bo pomagalo, da boste ugotovili kdo ste.

V oddaji Sol in luč smo objavili tudi del njegovega predavanja, ki ga je imel v Ljubljani leta 2018 in v katerem je opisal tudi poseben program, ki ga je razvil s sodelavci, ki pomaga mladostnikom ugotoviti »kaj bi radi naredili s svojim življenjem.«

»Imenuje se »future authoring« - načrt za prihodnost. Program je posamezniku v pomoč, da načrtuje svojo prihodnost. Če nas nekdo vpraša kaj želimo narediti s svojim življenjem, večina odgovori, da je to tako veliko vprašanje, da nanj ne morejo odgovoriti. In tako je odgovor: »Ne vem.« Del težav povzroča vprašanje samo, ker ni dobro, preobsežno je in premalo razdelano. V programu smo skušali narediti prav to, veliko vprašanje razdrobiti na manjše dele, hkrati pa smo želeli biti praktični... Rezultati tega programa so nas osupnili. Odstotek osipa v prvem letniku fakultete je bil po izvedenem programu manjši kar za 50 odstotkov. In do podobnih rezultatov smo prišli pri mnogih šolah.

Zakaj vam to pripovedujem? Ker je temeljni razlog našega neuspeha brezciljnost. Ne zadenemo, ker ne merimo v tarčo. V Novi zavezi beremo: »Trkajte in se vam bo odprlo.« Lahko si mislite, da je to naivni optimizem, ki mu nihče pri zdravi pameti ne da večje veljave, toda svet je zelo zanimiv in vaša osebnost se bo vedno ravnala in oblikovala glede na to kakšna je vaša temeljna usmeritev. Mi vsi smo bitja, ki se ravnamo po ciljih. Gledamo naprej. Ljudje smo puščice, ki imajo smer.« (iz govora Jordana Petersona v Ljubljani leta 2018)

PRISLUHNITE TUDI: Thomas Erikson; O štirih vrstah vedenjskih tipov ali "Kako razumeti drugega?"

PREBERITE TUDI: Miha Kramli - Elektronske droge: "V nekaj letih bomo imeli povsem novo populacijo ljudi, v šolah, in že v vrtcih, ki je nismo vajeni."

Sol in luč, Pozitiva
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...