Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Dvojezični napis Sele Sielach (foto: NSKS)
Dvojezični napis Sele Sielach | (foto: NSKS)

Novi dvojezični napisi

Slovenci po svetu | 29.07.2020, 11:29 Matjaž Merljak

Sele v občni Žitara vas in v 22-ih vaseh v Šentjakobu v Rožu bodo dobili dvojezične table. Prvo bosta prav na obletnico koroškega plebiscita postavila predsednika Avstrije in Slovenije. NSKS se je odzval s posebno izjavo.

Občinski svet v Žitari vasi na avstrijskem Koroškem je sprejel sklep, da bo za Sele v tej občini le poststavljen dvojezični krajevni napis. Tablo naj bi 10. oktobra - na stoto obletnico koroškega plebiscita - postavila predsednika Avstrije in Slovenije, Alexander Van der Bellen in Borut Pahor, poroča Slovenski spored ORF. Za to so zaslužni tudi posamezniki kot Franc Kukovica, ki so to vrsto let zahtevali.

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) pozdravlja sklep občinskega odbora v Žitari vasi

Minuli petek je občinski svet občine Žitara vas na predlog župana Jakoba Straußa prejel večinski sklep (15 glasov za in 4 proti) za postavitev dvojezičnega napisa v kraju Sele/Sielach. Leta 2011 Sele niso bile na seznamu 164 krajev, saj tam ni bilo predvidene table. Leto za tem se je upokojeni ravnatelj Franc Kukovica v samoiniciativi začel zavzemati za postavitev dvojezičnega napisa v kraju Sele/Sielach in sledila je osemletna zgodba o tabli na občini in pred sodiščem. Sele so medtem dobile enojezično tablo, in ko je Kukovica zgolj nemškemu napisu Sielach dodal slovensko ime kraja Sele, ga je občina ovadila zaradi poškodovanja javne lastnine. Šele letos februarja je deželno sodišče v Celovcu izreklo oprostilno sodbo.
Narodni svet koroških Slovencev je Francu Kukovica v tem času izražal svojo popolno solidarnost in mu na vseh področjih stal ob strani. Toliko bolj se zdaj veselimo nedavnega sklepa skupaj s pobudnikom za postavitev dvojezičnega krajevnega napisa na Selah, Francem Kukovica. V Narodnemu svetu koroških Slovencev tudi upajo, da bodo sledile še druge vasi in druge občine, kar bi prepričljivo odslikavalo jezikovno in zgodovinsko realnost na Južnem Koroškem.

Poslanka Zelenih v avstrijskem parlamentu Olga Voglauer pravi, da se je po letih borbe le uveljavilo spoznanje, da so dvojezični napisi simbol mirnega sožitja in izražajo spoštovanje do dvojezičnosti. Vesela, da je prišlo do preobrata v občinskem svetu v Šentjakobu v Rožu, kjer je bilo sklenjeno, da bodo postavljene dvojezične table v vseh 22 vaseh. Tudi kažipoti k hišam bodo dvojezični.

Izjava NSKS: Veselje tudi v tržni občini Šentjakob v Rožu

Kot ena od prvih je tržna občina Šentjakob v Rožu 02. 01. 2016 v smislu odprtnostne klavzule postavila dodatni dvojezični napis v vasi Čemernica / Tschemernitzen. Postavitev je bila mogoča po tem, ko je deželna vlada ustvarila novo vas ki je prej bila del Hodnine.
Minuli teden v četrtek, dan pred sklepom v občinskem svetu v Žitari vasi, je tudi občinski svet v Šentjakobu v Rožu sprejel sklep za postavitev dvojezičnih tabel v vseh 22 vaseh v občini. Slovenski in nemški napis bosta v isti velikosti črk in sledile naj bi še dvojezične opozorilne table kot tudi dvojezični smerokazi k hišam / zu den Häusern.
Že leta 2017 je bila na dnevnem redu občinske seje točka o poimenovanju cestnih imen v celotni občini v Šentjakobu zgolj v nemškem jeziku. Tedaj se je sklep preprečil in poimenovanje so izvedli samo v volilnem okolišu ena z izjemo treh vasi (Tešinja, Šentpeter in Dravlje). Narodni svet koroških Slovencev je s strokovno pomočjo SNI Urban Jarnik dogajanje vseskozi spremljal in se skupno z predstavniki samostojnega političnega gibanja v Šentjakobu trudil za vidno dvojezičnost v smislu določil 7. člena ADP. Sedanji sklep je lep uspeh večletnega prizadevanja za pozitivno rešitev, za katerega imajo največje zasluge številne Šentjakobčanke in Šentjakobčani s podporo župana. Uspeli so z vztrajnostjo in prepričljivimi argumenti, ki odsevajo zgodovino tega kraja.

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...

O avtorju