Mateja Subotičanec
Andrej Jerman
Alen Salihović
Velika noč v Hamiltonu (foto: Spletna stran hamiltonske slovenske župnije)
Velika noč v Hamiltonu | (foto: Spletna stran hamiltonske slovenske župnije)

Velika noč med rojaki: Povezani v duhu in s pomočjo interneta

13.04.2020, 12:49 Matjaž Merljak

Vse se je obrnilo na glavo in na hitro se je bilo treba znajti. Tako je bilo zaznati v velikonočnih pogovorih s slovenskimi duhovniki po svetu. Marsikje so pripravili video povezave, prek katerih lahko ljudje spremljajo svete maše in bogoslužja iz cerkva ter pri njih tudi sodelujejo. Mlajši so priskočili na pomoč starejšim.

Na področju, ki ga pokriva slovenska katoliška misija v nemškem Stuttgartu, se rojaki ob veliki noči niso podali v Slovenijo, kot je bilo to prejšnja leta. Zato so bili toliko bolj veseli, da lahko spremljajo prenose na Facebooku. Župnik Aleš Kalamar je dejal, da so odzivi zelo lepi, da so ljudje hvaležni, še posebej bolni in starejši, ki jih je sicer vsako leto za praznike obiskal, letos pa to ni mogoče. Aleš Kalamar je še dejal: „Sedanji čas je pokazal, kako reven je človek, kako ranljivi smo, kako hitro so se različni gradovi zrušili ..."

Med prenosom svete maše iz Stuttgarta
Med prenosom svete maše iz Stuttgarta © Spletna stran stuttgartske slovenske župnije

Od začetka ukrepov so prek interneta povezani tudi rojaki v Buenos Airesu. Slovenski duhovnik Robert Brest je pripravil prenose iz svoje sobe, saj v cerkvi Marije Pomagaj v slovenski hiši ni takih možnosti. V velikem tednu so bili v dopoldnevu po argentinskem času prenosi svetih maš, popoldne oz. zvečer pa druge pobožnosti: molitev rožnega venca, branje svetega pisma, križev pot, večernice ... Pri tem mu pomagata sobrat Franci Cukjati in lazarist Toni Burja, ki deluje v Slovenski vasi v Lanusu. V dogajanje pa se vključujejo tudi ljudje: nekateri z branjem, drugi z igranjem. Na vigilijo se je tako na daljavo pridružil zbor, ljudje so lahko slišali tudi orgle in kitaro, na veliki četrtek pa sta sodelovali tudi družini iz Mendoze.

Robert Brest in Franci Cukjati med prenosom svete maše
Robert Brest in Franci Cukjati med prenosom svete maše © Robert Brest

Z novim izzivom - prenosi iz cerkve - se je soočil tudi slovenski župnik v Hamiltonu v Kanadi, salezijanec Drago Gačnik. Priprave na praznovanje velike noči so pri njih sicer utečene, letos pa je vse drugače. In na ta novi način oznanjevanja se niti pripravljati niso mogli, kar vrženi so bili vanj. „Ljudje sicer lahko spremljajo prenos maše iz Toronta ali Ljubljane, a iz domače cerkve je nekaj povsem drugega. To jim zelo veliko pomeni." Veliko jih je spremljajo prenose v velikem tednu, še posebej blagoslov velikonočnega žegna. Ugotavlja še, da je kriza povezala ljudi, da mlajši pomagajo starejšim pri teh tehnoloških izzivih. Pravi še, da bodo ljudje po teh časih morda bolj cenili to, kar imajo. Naša vera je tista, ki nam daje smisel življenja. Velika noč je praznik upanja. Če tega ne bi imeli, bi bili res žalostni kristjani.

Med prenosom svete maše po facebooku
Med prenosom svete maše po facebooku © Spletna stran hamiltonske slovenske župnije

„Letošnja velika noč nas uči. Kot so bili prvi učenci zbegani, prestrašeni in skriti ter niso vedeli, kaj bo - tako smo tudi mi v sedanjem času. Tako smo lahko tudi mi danes blizu vstalemu Jezusu," je povedal frančiškan, p. Metod Ogorevc iz Lemonta pri Chicagu. Tudi v njihovem Slovenskem verskem središču so omogočili prenos svetih maš na Youtubeu, hkrati se tisti, ki nimajo računalnika pridružijo v konferenčno linijo preko telefona in to brezplačno. Prek telefona sodelujejo tudi bralci, diakon Vidmar je pri velikonočni vigiliji zapel evangelij, na veliko noč pa prebral evangelij in pridigal. Kot je še dejal p. Metod, ljudje v tem času, ko ne moremo fizično priti v cerkev, niso pozabili, da jo je kljub treba vzdrževati in plačevati račune, zato prek interneta pošiljajo darove.

Med prenosom svete maše iz Lemonta
Med prenosom svete maše iz Lemonta © Spletna stran lemontskega svetišča

Tudi v Sydneyju v Avstralji so obredi velikega tedna in velikonočna sveta maša potekali v zaprti cerkvi v Merrylandsu. Frančiškanu p. Darku Žnidaršiču sta se pridružila sosednji melkitski župnik in stalni diakon, ki sta maševala po vzhodnem obredu. „Zdaj ne moremo priti skupaj, a smo združeni v duhu," naglaša p. Darko. Z rojaki se slišijo po telefonu ter težko čakajo na dan, ko bo spet slovenska sveta maša pri svetem Rafaelu. Gospod je vstal in vstal je tudi letos, vstanimo tudi mi.

P. Darko pred prazno slovensko cerkvijo
P. Darko pred prazno slovensko cerkvijo © Florian Auser/Stičišče avstralskih Slovencev

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu , Novice

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com) Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com)

V 48. letu umrl duhovnik Boštjan Čeh

Škofija Murska Sobota je sporočila, da je v soboto, 24. julija v slovenjgraški bolnišnici umrl Boštjan Čeh, župnijski upravitelj na Tišini. Pokopali so ga včeraj, v nedeljo, 25. julija v Nedelici.

Rast 50 na Taboru Slovencev po svetu (photo: Matjaž Merljak) Rast 50 na Taboru Slovencev po svetu (photo: Matjaž Merljak)

Zbogom Rast 50, dobrodošla Rast 49

Pettedenski obisk v Slovenji so zaključili maturantje Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka iz Argentine. 50. jubilejno t.i. RAST sestavlja 17 nadobudih 17-letnikov slovenskih ...

O avtorju