Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Škof Peter Štumpf na Brezjah (foto: brezje.si)
Škof Peter Štumpf na Brezjah | (foto: brezje.si)

Škof Štumpf: Dostikrat Bog reče »ne«, a že ve, zakaj

Oddaje | 09.03.2020, 07:34 Petra Stopar

Ob besedi post najprej pomislimo na 40 dni našega odpovedovanja in naporov. »Na koncu pa bomo to okronali z neko nagrado, ki se ji reče velikonočni zajtrk, procesija ali Jezusovo vstajenje od mrtvih,« pravi murskosoboški škof ordinarij Peter Štumpf.

Škof ob tem pomisli na množice, ki na veliko soboto nesejo k blagoslovu velikonočne jedi, veliko ljudi med njimi pa čez leto ni v cerkvi: »Potem človek le spoznava, da v ospredju njihove zavesti ni Jezusovo vstajenje. Lahko, da je bila sicer neka postna pot odpovedovanja, ampak včasih bolj zaradi zdravja in neke boljše psihofizične kondicije kot pa česarkoli drugega.«

Po škofovem mnenju je zanimivo, da so se vse velike reči v Stari zavezi začele s postom oziroma z romanjem in odpovedovanjem. Že izraelsko ljudstvo je 40 let potovalo v obljubljeno deželo. »Šlo je za spremembo miselnosti cele generacije, tako v izbiri novih vrednot in zavračanju starih kot seveda izbiri Jahveja kot edinega Boga, ki daje svobodo in s tem povezane dobrine. To je gotovo deset Božjih zapovedi, pravičnost in bogoslužje srca, ki ni zgolj v daritvi, ampak tudi v čaščenju Boga,« poudarja ordinarij.

Tudi naš krščanski post je po prepričanju škofa Štumpfa priložnost, da po 40 dneh postanemo drugačni, se osvobodimo vsega, kar nas je delalo »starega«. Ampak spremenimo se zato, da bi bili bližje Bogu. »On je tisti, ki je smisel vsega postnega dogajanja. Papež Frančišek nas vabi tudi k molitvi v postnem času, kajti prav molitev nam daje spoznanje, da smo kljub nevrednosti od Boga ljubljeni. Seveda vsi doživljamo neke čudne, hude, negotove čase, polne pohujšanja, škandalov, celo smrtnih groženj. Niso pa to časi brezupa. Prav ti časi so ponovno znamenje tega, kako Bog na svojega Sina zvrne vse naše grehe, jih nese na križ in v teh ranah človeštva Bog sam trpi. Trpi tudi v nasilju nad nerojenimi otroki, ostarelimi, v okoljskih katastrofah, krivičnih razporeditvah dobrin zemlje, pa v trgovanju z ljudmi in še v mnogih drugih rečeh.«

Bolečino Boga moramo tudi mi začutiti v naši duši, ne moremo ostati brezbrižni do Kristusovih ran, nadaljuje škof Štumpf. »Zato je postni čas en sam 'ne' sebi in 'da' Bogu. Dostikrat Bog reče ne, a že ve, zakaj. Ve, česa ne potrebujemo,« je še v oddaji Utrip Cerkve v Sloveniji dejal murskosoboški škof.

Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.