Mateja Subotičanec
Aleš Karba
Andrej Šinko
Varstvo otrok (foto: Pexels)
Varstvo otrok | (foto: Pexels)

Izjemna zavzetost študentov medicine močno odmeva

20.03.2020, 00:12 Helena Križnik

Nemalo pogumnih in požrtvovalnih zdravstvenih delavcev, ki v trenutnih razmerah ne morejo zapustiti službe, ima otroke. A ne tudi varstva zanje. Da je vsaj ta skrb odveč, so poskrbeli v Zvezi študentov medicine Slovenije. Njihova angažiranost je izjemna tudi pri posredovanju različnih informacij državljanom.

Idejo je pograbila vsa študentska populacija v državi

Ker so zaradi zaprtja vrtcev in šol doma ostali tudi otroci zdravstvenih delavcev, so zagnali akcijo iskanja prostovoljcev, ki bi darovali svoj čas in tako olajšali stisko tistih staršev, ki si za varstvo najmlajših zdaj ne morejo privoščiti dopusta. »Ideja je zrasla pri članih v Društvu medicine Maribor. Prek krovne organizacije Zveze študentov medicine Slovenije se je nato stopilo v stik s študenti medicine po vsej državi, nato se je akcijo razširilo na vso študentsko populacijo v Sloveniji,« nam je zaupal generalni sekretar zveze Boris Podobnik. Kot je dodal, je bil pozitiven odziv pričakovan, a presenetila je množičnost tistih, ki želijo tako darovati svoj čas. V bazi je že več kot 150 prijav.

Kako se je mogoče prijaviti in pomagati?

»Na mail pomoc@medicinec.si nam lahko pišejo zdravi študenti, ki so pripravljeni in imajo možnost prostovoljno nuditi varstvo za otroke zdravstvenih delavcev. Sporočiti nam morajo svoje osebne in kontaktne podatke, kje lahko nudijo varstvo, izpolniti morajo tudi obrazec in s podpisom zagotoviti, da v preteklih 14 dneh niso bili v tujini, da niso bili v stiku z znano okuženo osebo in da tudi sami ne kažejo znakov okužb,« je pojasnil Podobnik.

Na zvezo se lahko obrnejo tudi zdravstveni delavci sami

Sezname zdravstvenih delavcev, ki potrebujejo takšno pomoč, lahko pošljejo tudi bolnišnice, prav tako se lahko na zvezo obrnejo sami zdravstveni delavci. »Tudi oni dobijo obrazec, s podpisom se strinjajo, da se strinjajo, da ima njihovega otroka v varstvu študent, nato pošljemo kontaktne podatke študenta iz njihovega kraja, kako točno bo varstvo zgledalo ter kje in kdaj, je pa stvar njihovega dogovora,« je dodal Podobnik.

Študentje medicine višjih letnikov posredujejo tudi različne informacije

Študentje medicine višjih letnikov so tudi pomemben člen v verigi posredovanja različnih informacij, povezanih z novim koronavirusom, državljanom. V enotnem klicnem centru, ki ga je ki ga je ob sodelovanju še nekaterih ministrstev in ustanov vzpostavil Urad vlade za komuniciranje, jih vsak dan, prav tako prostovoljno, dela približno 70. Pod nadzorom in mentorstvom strokovnjakov medicinskih strok in predstavnikov pristojnih ministrstev odgovorijo na več kot tisoč klicev, od začetka do zdaj jih je bilo skupaj že več kot 10.000.

Dovolj nas je, da si lahko pomagamo in se hkrati držimo pravil

»Ljudje v krizi znamo stopiti skupaj, Ne gre le za posamezno moč nekaj študentov, mislim, da se je tokrat zbrala velika večina Slovenije in kaže moč, ki jo je kot skupnost sposobna proizvesti,« je ocenil Podobnik. Po njegovem je to sila, ki nas vleče naprej. »Dovolj nas je, da si lahko pomagamo, kar je ob tem, da se držimo pravil, najbolj pomembno,« je dodal Podobnik.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Novice

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...

O avtorju