Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Andrej Šinko
Varstvo otrok (foto: Pexels)
Varstvo otrok | (foto: Pexels)

Izjemna zavzetost študentov medicine močno odmeva

20.03.2020, 00:12 Helena Križnik

Nemalo pogumnih in požrtvovalnih zdravstvenih delavcev, ki v trenutnih razmerah ne morejo zapustiti službe, ima otroke. A ne tudi varstva zanje. Da je vsaj ta skrb odveč, so poskrbeli v Zvezi študentov medicine Slovenije. Njihova angažiranost je izjemna tudi pri posredovanju različnih informacij državljanom.

Idejo je pograbila vsa študentska populacija v državi

Ker so zaradi zaprtja vrtcev in šol doma ostali tudi otroci zdravstvenih delavcev, so zagnali akcijo iskanja prostovoljcev, ki bi darovali svoj čas in tako olajšali stisko tistih staršev, ki si za varstvo najmlajših zdaj ne morejo privoščiti dopusta. »Ideja je zrasla pri članih v Društvu medicine Maribor. Prek krovne organizacije Zveze študentov medicine Slovenije se je nato stopilo v stik s študenti medicine po vsej državi, nato se je akcijo razširilo na vso študentsko populacijo v Sloveniji,« nam je zaupal generalni sekretar zveze Boris Podobnik. Kot je dodal, je bil pozitiven odziv pričakovan, a presenetila je množičnost tistih, ki želijo tako darovati svoj čas. V bazi je že več kot 150 prijav.

Kako se je mogoče prijaviti in pomagati?

»Na mail pomoc@medicinec.si nam lahko pišejo zdravi študenti, ki so pripravljeni in imajo možnost prostovoljno nuditi varstvo za otroke zdravstvenih delavcev. Sporočiti nam morajo svoje osebne in kontaktne podatke, kje lahko nudijo varstvo, izpolniti morajo tudi obrazec in s podpisom zagotoviti, da v preteklih 14 dneh niso bili v tujini, da niso bili v stiku z znano okuženo osebo in da tudi sami ne kažejo znakov okužb,« je pojasnil Podobnik.

Na zvezo se lahko obrnejo tudi zdravstveni delavci sami

Sezname zdravstvenih delavcev, ki potrebujejo takšno pomoč, lahko pošljejo tudi bolnišnice, prav tako se lahko na zvezo obrnejo sami zdravstveni delavci. »Tudi oni dobijo obrazec, s podpisom se strinjajo, da se strinjajo, da ima njihovega otroka v varstvu študent, nato pošljemo kontaktne podatke študenta iz njihovega kraja, kako točno bo varstvo zgledalo ter kje in kdaj, je pa stvar njihovega dogovora,« je dodal Podobnik.

Študentje medicine višjih letnikov posredujejo tudi različne informacije

Študentje medicine višjih letnikov so tudi pomemben člen v verigi posredovanja različnih informacij, povezanih z novim koronavirusom, državljanom. V enotnem klicnem centru, ki ga je ki ga je ob sodelovanju še nekaterih ministrstev in ustanov vzpostavil Urad vlade za komuniciranje, jih vsak dan, prav tako prostovoljno, dela približno 70. Pod nadzorom in mentorstvom strokovnjakov medicinskih strok in predstavnikov pristojnih ministrstev odgovorijo na več kot tisoč klicev, od začetka do zdaj jih je bilo skupaj že več kot 10.000.

Dovolj nas je, da si lahko pomagamo in se hkrati držimo pravil

»Ljudje v krizi znamo stopiti skupaj, Ne gre le za posamezno moč nekaj študentov, mislim, da se je tokrat zbrala velika večina Slovenije in kaže moč, ki jo je kot skupnost sposobna proizvesti,« je ocenil Podobnik. Po njegovem je to sila, ki nas vleče naprej. »Dovolj nas je, da si lahko pomagamo, kar je ob tem, da se držimo pravil, najbolj pomembno,« je dodal Podobnik.

Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec) Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec)

Urša Cankar Soares: Tega si nisem jaz izmislila

Potem ko je matični odbor potrdil spremembe družinskega zakonika, jih bo na seji, ki se začne prihodnji teden, sprejemal še državni zbor. Na seji odbora so sodelovali tudi nekateri predstavniki ...

Udeleženci okrogle mize v Mariboru (photo: Luka Mavrič) Udeleženci okrogle mize v Mariboru (photo: Luka Mavrič)

Politično nekorektni moški

Včeraj je potekalo tretje vseslovensko srečanje moških. Na praznik blaženega škofa Antona Martina Slomška so v Mariboru v ustanovi, ki nosi njegovo ime razmišljali o tem, kaj pomeni biti mož, kaj ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...