Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Zastava ZDA (foto: Pixabay)
Zastava ZDA | (foto: Pixabay)

ZDA: Kako se bodo razpletale superzgodbe supertorka?

Svet | 10.03.2020, 17:21 Helena Križnik

V ZDA se v tem in prihodnjem tednu spet vrstijo primarne volitve za nominacijo demokratskega predsedniškega kandidata, ki se bo jeseni za najvišji položaj v svetovni velesili pomeril z republikacem Donaldom Trumpom. Joseph Biden po uspešnem supertorku pridobiva podporo, njegov najresnejši tekmec Bernie Sanders ga je zato začel ostreje kritizirati.

Supertorek je pomenil Bidnovo vstajenje

Do volitev v Južni Karolini je v boju za demokratsko predsedniško nominacijo vodil Sanders. A zmaga v omenjeni zvezni državi je Bidnovi kampanji dala močan veter v jadra, prejšnji teden je slavil še v desetih od 14 zveznih držav, kjer so primarne volitve pripravili na tako imenovani supertorek. Politični analitik Igor Kovač ugotavlja, da gre za Bidnovo vstajenje. »Nihče ni verjel in predvidel tako dobrega rezultata. Ne le zato, ker je osvojil toliko zveznih držav. Osvojil je tudi zelo zanimive zvezne države, na primer Massachusetts, ki je sosed Vermonta, od koder prihaja njegov glavni protikandidat Sanders. Prav tako je zanimivo, da je Bidnu vse to uspelo z velikim mankom denarja in brez prisotnosti na terenu.« Po Kovačevih besedah je bila med drugim ključna podpora, ki so jo Bidnu zagotovili nekateri njegovi tekmeci, ki so se že umaknili iz nadaljnega boja za predsedniško nominacijo. Kovač razlog vidi tudi v poenotenju establišmenta znotraj demokratske stranke o Bidnu.

Sanders in sindrom drugega mesta

In Sanders? Na tako imenovani supertorek je osvojil štiri zvezne države, med njimi tudi Kalifornijo, ki velja za največjo trdnjavo. Kovač verjame, da bi bil takšnih rezultatov gotovo vesel, če bi zanje izvedel pred začetkom primarnih volitev. »Iz športa poznamo sindrom drugega mesta. Drugouvrščeni je velikokrat slabše volje in bolj žalosten kot tretjeuvrščeni. Paradoksalno, saj je drugo mesto boljše kot tretje mesto. Vendar pa... Zadnjo tekmo je drugouvrščenec izgubil, medtem ko jo je tretjeuvrščenec dobil. To generira takšno počutje.« Nehvaležno drugo mesto se je torej zgodilo Sandersu. »Ob dejstvu, da mu je kazalo zelo dobro, da Biden kot kandidat ni povlekel voza naprej, se ni odlepil ter je bil iz dneva v dan in iz debate v debato slabši, sta Sandersovo razočaranje in jeza povsem razumljiva.«

Biden potrebuje denar, Sanders podporo vodilnih politikov

Prihodnja tedna bosta odločilna, najverjetneje bosta že ponudila vodilno ime za konvencijo, ki bo julija v Milwaukeeju. Tam bo razglašen Trumpov nasprotnik na novembrskih splošnih volitvah. »Biden in Sanders lahko nagovorita določene tipe volivcev, oba imata možnosti osvojiti prvo mesto. Biden potrebuje denar za igro po tleh, Sanders medtem potrebuje podporo demokratskih politikov iz kongresa, senata, tudi na lokalni ravni,« je prepričan Kovač. Lahko se zgodi, tako je dodal, da čistega zmagovalca pred konvencijo ne bo in da bodo na njej odločali tako imenovani superdelegati.

Se Trumpu nasmiha še drugi predsedniški mandat?

Ne Biden ne Sanders po Kovačevi oceni sicer jeseni nimata možnosti proti aktualnemu predsedniku. »Biden je kot kandidat izjemno ranljiv, v debatah ni prepričljiv, polovico časa niti ne ve, v kateri zvezni državi se nahaja, v drugi polovici navaja napačne citate iz ustave in ostalih dokumentov. Sanders medtem s svojimi radikalnimi marksističnimi političnimi idejami ne more nagovoriti tolikšnega števila volivcev, da bi lahko ogrozil Trumpa.« Temu se tako morda nasmiha še drugi mandat.

Svet, Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...