Blaž Lesnik
Marko Zupan
Marta Jerebič
Zastava ZDA (foto: Pixabay)
Zastava ZDA | (foto: Pixabay)

ZDA: Kako se bodo razpletale superzgodbe supertorka?

10.03.2020, 17:21 Helena Križnik

V ZDA se v tem in prihodnjem tednu spet vrstijo primarne volitve za nominacijo demokratskega predsedniškega kandidata, ki se bo jeseni za najvišji položaj v svetovni velesili pomeril z republikacem Donaldom Trumpom. Joseph Biden po uspešnem supertorku pridobiva podporo, njegov najresnejši tekmec Bernie Sanders ga je zato začel ostreje kritizirati.

Supertorek je pomenil Bidnovo vstajenje

Do volitev v Južni Karolini je v boju za demokratsko predsedniško nominacijo vodil Sanders. A zmaga v omenjeni zvezni državi je Bidnovi kampanji dala močan veter v jadra, prejšnji teden je slavil še v desetih od 14 zveznih držav, kjer so primarne volitve pripravili na tako imenovani supertorek. Politični analitik Igor Kovač ugotavlja, da gre za Bidnovo vstajenje. »Nihče ni verjel in predvidel tako dobrega rezultata. Ne le zato, ker je osvojil toliko zveznih držav. Osvojil je tudi zelo zanimive zvezne države, na primer Massachusetts, ki je sosed Vermonta, od koder prihaja njegov glavni protikandidat Sanders. Prav tako je zanimivo, da je Bidnu vse to uspelo z velikim mankom denarja in brez prisotnosti na terenu.« Po Kovačevih besedah je bila med drugim ključna podpora, ki so jo Bidnu zagotovili nekateri njegovi tekmeci, ki so se že umaknili iz nadaljnega boja za predsedniško nominacijo. Kovač razlog vidi tudi v poenotenju establišmenta znotraj demokratske stranke o Bidnu.

Sanders in sindrom drugega mesta

In Sanders? Na tako imenovani supertorek je osvojil štiri zvezne države, med njimi tudi Kalifornijo, ki velja za največjo trdnjavo. Kovač verjame, da bi bil takšnih rezultatov gotovo vesel, če bi zanje izvedel pred začetkom primarnih volitev. »Iz športa poznamo sindrom drugega mesta. Drugouvrščeni je velikokrat slabše volje in bolj žalosten kot tretjeuvrščeni. Paradoksalno, saj je drugo mesto boljše kot tretje mesto. Vendar pa... Zadnjo tekmo je drugouvrščenec izgubil, medtem ko jo je tretjeuvrščenec dobil. To generira takšno počutje.« Nehvaležno drugo mesto se je torej zgodilo Sandersu. »Ob dejstvu, da mu je kazalo zelo dobro, da Biden kot kandidat ni povlekel voza naprej, se ni odlepil ter je bil iz dneva v dan in iz debate v debato slabši, sta Sandersovo razočaranje in jeza povsem razumljiva.«

Biden potrebuje denar, Sanders podporo vodilnih politikov

Prihodnja tedna bosta odločilna, najverjetneje bosta že ponudila vodilno ime za konvencijo, ki bo julija v Milwaukeeju. Tam bo razglašen Trumpov nasprotnik na novembrskih splošnih volitvah. »Biden in Sanders lahko nagovorita določene tipe volivcev, oba imata možnosti osvojiti prvo mesto. Biden potrebuje denar za igro po tleh, Sanders medtem potrebuje podporo demokratskih politikov iz kongresa, senata, tudi na lokalni ravni,« je prepričan Kovač. Lahko se zgodi, tako je dodal, da čistega zmagovalca pred konvencijo ne bo in da bodo na njej odločali tako imenovani superdelegati.

Se Trumpu nasmiha še drugi predsedniški mandat?

Ne Biden ne Sanders po Kovačevi oceni sicer jeseni nimata možnosti proti aktualnemu predsedniku. »Biden je kot kandidat izjemno ranljiv, v debatah ni prepričljiv, polovico časa niti ne ve, v kateri zvezni državi se nahaja, v drugi polovici navaja napačne citate iz ustave in ostalih dokumentov. Sanders medtem s svojimi radikalnimi marksističnimi političnimi idejami ne more nagovoriti tolikšnega števila volivcev, da bi lahko ogrozil Trumpa.« Temu se tako morda nasmiha še drugi mandat.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Novice

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič) Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič)

Zrušila se je cerkev na Malem Vrhu v Brežicah

Na Malem Vrhu pri Globokem v Občini Brežice se je včeraj ob približno 18. uri zrušila ob lanskem potresu v Petrinji močno poškodovana podružnična cerkev sv. Jakoba, zgrajena konec 17. stoletja.

Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc) Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc)

Kam so premeščeni nekateri duhovniki?

Prva avgustovska številka Družine vsako leto postreže s seznamom premestitev duhovnikov. Tudi na spletni strani druzina.si si lahko ogledamo, na katere župnije in v katere službe so slovenski ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...