Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: Unsplash)
Papež Frančišek | (foto: Unsplash)

Papežev opoldanski nagovor tokrat iz »kletke« knjižnice apostolske palače

Svet | 08.03.2020, 15:57 Helena Križnik

Strogi varnostni ukrepi zaradi novega koronavirusa med drugim veljajo v Vatikanu. Papež Frančišek tako romarjev, zbranih na Trgu svetega Petra, opoldne ni pozdravil in blagoslovil z okna apostolske palače. Molitev Angelovega češčenja je tokrat vodil iz tamkajšnje knjižnice in z verniki nekaj svojih misli delil prek video prenosa. Dogajanje je bilo mogoče spremljati na velikih zaslonih pred vatikansko baziliko in tudi na spletni strani Vatican News.

Na začetku je sveti oče skorajda hudomušno dejal, da je današnja molitev angelovega čaščenja s papežem, ki je v »kletki« knjižnice, kar malo nenavadna. Hkrati je zagotovil, da prisotne na trgu vidi in da jim je blizu.

Jezus ne izbira po naših merilih, temveč po svoji brezmejni ljubezni

Zatem je spomnil na odlomek 17. poglavja Matejevega evangelija, ki nam govori o Jezusovi spremenitvi in smo ga slišali pri sveti maši. Na goro je Jezus s seboj vzel Petra, Jakoba in Janeza. Želel jih je privesti do polnejšega razumevanje svoje osebe. Moral bo trpeti, umreti in potem vstati od mrtvih. Sprašujemo se lahko o vzroku izbora ravno omenjenih treh apostolov. So bili morda bolj sveti od drugih? Odgovor je prepričljivo negativen. Jezus namreč ne izbira po naših merilih, temveč po svoji ljubezni, ki je brezmejna. Gre za zastonjsko izvolitev, ki je brezpogojna in svobodna, je Božje prijateljstvo, ki v zameno ne terja ničesar.

Biti Jezusova priča je dar, ne smemo se bati

»Kakor je poklical tiste tri učence, tudi danes v svojo bližino kliče nekatere, da bi lahko pričevali. Biti Jezusove priče je dar, ki si ga nismo zaslužili. Čutimo se neprimerne, a se ne izmikati z izgovorom, da nismo sposobni. Mi nismo bili na gori Tabor, nismo na lastne oči videli Jezusovega kot sonce sijočega obličja. Vendar je tudi nam bila izročena Beseda odrešenja, podarjena nam je bil vera in smo okušali, na razne načine, veselje srečanja z Jezusom. Tudi nam Jezus pravi: Vstanite in ne bojte se,« je poudaril papež Frančišek.

Ob koncu opoldanskega nagovora je sveti oče spomnil, da smo po krstu, ki smo ga prejeli po daru Svetega Duha, vsi poklicani pričevati o Jezusu. Kot je dodal, naj nam na poti spreobrnjenja v tem postnem času pomaga priprošnja Božje Matere Marije.

Papež Frančišek blizu tistim, ki trpijo zaradi epidemije novega koronavirusa

V pozdravih se je papež Frančišek med drugim spomnil vseh, ki trpijo zaradi širjenja novega koronavirusa, kot je dodal, je v molitvi blizu tudi tistim, ki skrbijo zanje. »V povezanosti s svojimi brati škofi spodbujam vernike, naj ta težki trenutek živijo z močjo vere, z gotovostjo upanja in z gorečo ljubeznijo. Postni čas naj nam pomaga tudi temu obdobju preizkušnje dati evangeljski pomen.«

Sodelavci svetega očeta bodo pregledali njegov urnik

Sveti oče trenutno okreva zaradi prehlada in večino časa preživi v Domu svete Marte, kjer ima stanovanje. S Svetega sedeža so sporočili, da bodo njegovi sodelavci tudi zato znova pregledali urnik njegovih prihodnjih dejavnosti in ga po potrebi prilagodili.

Svet, Novice
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...