Mateja Subotičanec
Aleš Karba
Andrej Šinko
Suženjstvo, trgovina z ljudmi (foto: Pixabay)
Suženjstvo, trgovina z ljudmi | (foto: Pixabay)

Mlade, ki prostitucijo poznajo le iz filmov, preseneča, da je prisotna tudi v Sloveniji

08.02.2020, 07:37 Marta Jerebič

Boj proti trgovini z ljudmi je v zadnjih letih ena od prednostnih nalog papeža Frančiška. Zato na današnji god sužnje sv. Jožefine Bakhite obhajamo že 6. mednarodni dan molitve in premišljevanja v boju proti trgovini z ljudmi. Tudi Slovenska karitas že nekaj let deluje na tem področju. O tem smo se pogovarjali s Koordinatorico projekta oskrba žrtev trgovine z ljudmi – krizna namestitev, Suzano Čajić.

S kakšnimi primeri trgovine z ljudmi ste se na Karitas ukvarjali predvsem v zadnjih nekaj letih?

V zadnjih nekaj letih je Slovenska karitas zagotavljala celostno oskrbo predvsem žrtvam spolnega izkoriščanja, prisilnega dela in prisilnega izvrševanja kaznivih dejanj, prav tako žrtvam prisilnega beračenja, služabništva in prisilnih porok.
In, ko ravno govorimo o vrstah trgovine z ljudmi, velja omeniti še nekatere druge oblike, kot so trgovanje s človeškimi organi, tkivi in krvjo, nezakonite posvojitve, ki so lahko povezane tudi z ugrabitvami otrok. Slednje morda v Sloveniji niso evidentirane, kar pa najverjetneje ne pomeni, da jih ni.

Karitas izvaja preventivne delavnice o trgovini z ljudmi. Kaj učence in dijake ob tem najbolj preseneti?

Da, Slovenska karitas z izvedbo delavnic geografsko pokriva celo Slovenijo. Morda zgolj informacija, da smo v letih 2018/2019 izvedli 69 preventivnih delavnic na osnovnih in srednjih šolah, s čimer smo zajeli 1582 mladih.
Skozi druženje z mladimi opažam, da prostitucijo kot obliko trgovine večinoma že poznajo, bolj ko ne, iz filmov. Jih pa preseneča dejstvo, da je slednja, tudi na slovenskih tleh, ena najbolj pogostih oblik trgovanja z ljudmi.
Sicer pa je za prostitucijo v Sloveniji značilno, da je v glavnem neopazna, saj se izvaja v zaprtih prostorih, predvsem v najetih ali lastnih stanovanjih, hotelskih sobah ipd. Ulične prostitucije oziroma prostitucije na prostem skoraj ne beležimo.
Seveda jih predramijo tudi druge oblike trgovine – kot so prisilne poroke in prisilno izvajanje kaznivih dejanj, katerih žrtve so velikokrat otroci, potem služabništvo, suženjstvo. Še zlasti pri zadnjih dveh so presenečeni, ker si težko predstavljajo, da sta 'pojava', o katerih se učijo pri urah zgodovine, prisotna tudi danes. Pa žal je tako; pred leti smo imeli primer suženjstva tudi v Sloveniji.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet
S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...

O avtorju