Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Suženjstvo, trgovina z ljudmi (foto: Pixabay)
Suženjstvo, trgovina z ljudmi | (foto: Pixabay)

Mlade, ki prostitucijo poznajo le iz filmov, preseneča, da je prisotna tudi v Sloveniji

Svet | 08.02.2020, 07:37 Marta Jerebič

Boj proti trgovini z ljudmi je v zadnjih letih ena od prednostnih nalog papeža Frančiška. Zato na današnji god sužnje sv. Jožefine Bakhite obhajamo že 6. mednarodni dan molitve in premišljevanja v boju proti trgovini z ljudmi. Tudi Slovenska karitas že nekaj let deluje na tem področju. O tem smo se pogovarjali s Koordinatorico projekta oskrba žrtev trgovine z ljudmi – krizna namestitev, Suzano Čajić.

S kakšnimi primeri trgovine z ljudmi ste se na Karitas ukvarjali predvsem v zadnjih nekaj letih?

V zadnjih nekaj letih je Slovenska karitas zagotavljala celostno oskrbo predvsem žrtvam spolnega izkoriščanja, prisilnega dela in prisilnega izvrševanja kaznivih dejanj, prav tako žrtvam prisilnega beračenja, služabništva in prisilnih porok.
In, ko ravno govorimo o vrstah trgovine z ljudmi, velja omeniti še nekatere druge oblike, kot so trgovanje s človeškimi organi, tkivi in krvjo, nezakonite posvojitve, ki so lahko povezane tudi z ugrabitvami otrok. Slednje morda v Sloveniji niso evidentirane, kar pa najverjetneje ne pomeni, da jih ni.

Karitas izvaja preventivne delavnice o trgovini z ljudmi. Kaj učence in dijake ob tem najbolj preseneti?

Da, Slovenska karitas z izvedbo delavnic geografsko pokriva celo Slovenijo. Morda zgolj informacija, da smo v letih 2018/2019 izvedli 69 preventivnih delavnic na osnovnih in srednjih šolah, s čimer smo zajeli 1582 mladih.
Skozi druženje z mladimi opažam, da prostitucijo kot obliko trgovine večinoma že poznajo, bolj ko ne, iz filmov. Jih pa preseneča dejstvo, da je slednja, tudi na slovenskih tleh, ena najbolj pogostih oblik trgovanja z ljudmi.
Sicer pa je za prostitucijo v Sloveniji značilno, da je v glavnem neopazna, saj se izvaja v zaprtih prostorih, predvsem v najetih ali lastnih stanovanjih, hotelskih sobah ipd. Ulične prostitucije oziroma prostitucije na prostem skoraj ne beležimo.
Seveda jih predramijo tudi druge oblike trgovine – kot so prisilne poroke in prisilno izvajanje kaznivih dejanj, katerih žrtve so velikokrat otroci, potem služabništvo, suženjstvo. Še zlasti pri zadnjih dveh so presenečeni, ker si težko predstavljajo, da sta 'pojava', o katerih se učijo pri urah zgodovine, prisotna tudi danes. Pa žal je tako; pred leti smo imeli primer suženjstva tudi v Sloveniji.

Svet
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...