Nataša LičenNataša Ličen
Andrej JermanAndrej Jerman
Tone GorjupTone Gorjup
Suženjstvo, trgovina z ljudmi (foto: Pixabay)
Suženjstvo, trgovina z ljudmi | (foto: Pixabay)

Mlade, ki prostitucijo poznajo le iz filmov, preseneča, da je prisotna tudi v Sloveniji

Svet | 08.02.2020, 07:37 Marta Jerebič

Boj proti trgovini z ljudmi je v zadnjih letih ena od prednostnih nalog papeža Frančiška. Zato na današnji god sužnje sv. Jožefine Bakhite obhajamo že 6. mednarodni dan molitve in premišljevanja v boju proti trgovini z ljudmi. Tudi Slovenska karitas že nekaj let deluje na tem področju. O tem smo se pogovarjali s Koordinatorico projekta oskrba žrtev trgovine z ljudmi – krizna namestitev, Suzano Čajić.

S kakšnimi primeri trgovine z ljudmi ste se na Karitas ukvarjali predvsem v zadnjih nekaj letih?

V zadnjih nekaj letih je Slovenska karitas zagotavljala celostno oskrbo predvsem žrtvam spolnega izkoriščanja, prisilnega dela in prisilnega izvrševanja kaznivih dejanj, prav tako žrtvam prisilnega beračenja, služabništva in prisilnih porok.
In, ko ravno govorimo o vrstah trgovine z ljudmi, velja omeniti še nekatere druge oblike, kot so trgovanje s človeškimi organi, tkivi in krvjo, nezakonite posvojitve, ki so lahko povezane tudi z ugrabitvami otrok. Slednje morda v Sloveniji niso evidentirane, kar pa najverjetneje ne pomeni, da jih ni.

Karitas izvaja preventivne delavnice o trgovini z ljudmi. Kaj učence in dijake ob tem najbolj preseneti?

Da, Slovenska karitas z izvedbo delavnic geografsko pokriva celo Slovenijo. Morda zgolj informacija, da smo v letih 2018/2019 izvedli 69 preventivnih delavnic na osnovnih in srednjih šolah, s čimer smo zajeli 1582 mladih.
Skozi druženje z mladimi opažam, da prostitucijo kot obliko trgovine večinoma že poznajo, bolj ko ne, iz filmov. Jih pa preseneča dejstvo, da je slednja, tudi na slovenskih tleh, ena najbolj pogostih oblik trgovanja z ljudmi.
Sicer pa je za prostitucijo v Sloveniji značilno, da je v glavnem neopazna, saj se izvaja v zaprtih prostorih, predvsem v najetih ali lastnih stanovanjih, hotelskih sobah ipd. Ulične prostitucije oziroma prostitucije na prostem skoraj ne beležimo.
Seveda jih predramijo tudi druge oblike trgovine – kot so prisilne poroke in prisilno izvajanje kaznivih dejanj, katerih žrtve so velikokrat otroci, potem služabništvo, suženjstvo. Še zlasti pri zadnjih dveh so presenečeni, ker si težko predstavljajo, da sta 'pojava', o katerih se učijo pri urah zgodovine, prisotna tudi danes. Pa žal je tako; pred leti smo imeli primer suženjstva tudi v Sloveniji.

Svet
Papež Frančišek (photo: Divisione Produzione Fotografica Vatican News) Papež Frančišek (photo: Divisione Produzione Fotografica Vatican News)

Prvi odziv papeža Frančiška na primer Rupnik

Papež Frančišek je v prvem odzivu na primer patra Marka Ivana Rupnika dejal, da ga je zadeva presenetila in prizadela. V intervjuju za ameriško tiskovno agencijo AP je še zagotovil, da ni imel ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...