Mateja Subotičanec
Boštjan Smole
Rok Mihevc
Papež Frančišek na Tajskem (foto: vaticannews.va)
Papež Frančišek na Tajskem

VIDEO: Papež na Tajskem

21.11.2019, 14:31 Marta Jerebič

Papež Frančišek je drugi dan obiska na Tajskem začel z uradnimi srečanji. V nagovorih so se pojavile teme, ki so tudi sicer osrednje v njegovem pontifikatu: migracije, trgovina z ljudmi, medverski dialog, sprejemanje vsakega življenja.

Papež Frančišek je svoj obisk na Tajskem začel s pozivom proti izkoriščanju žensk in otrok za prostitucijo. Večina otrok, ki je padla v mrežo trgovcev z ljudmi za spolni turizem, prihaja iz Vietnama, Kambodže in Laosa. Čeprav je prostitucija z zakonom prepovedana, je izvrševanje zakona slabo. Ko se sprehodiš po določenih območjih Bangkoka, najdeš zvodnike, ki otroke usmerjajo, da se vržejo v naročje tujcem, poroča portal Crux.

Papež se je v nagovoru tajskim oblastem zavzel tudi za varne, nadzorovane in urejene migracije. Ta pojav po njegovih besedah predstavlja eno glavnih moralnih vprašanj našega časa. Tajska trenutno gosti približno 100.000 beguncev, ki so zbežali pred nasiljem, večinoma iz sosednjega Mjanmara. »Ne gre samo za migrante, gre tudi za obraz, ki ga želimo dati našim družbam,« je dejal papež.

Papež v budističnem templju na Tajskem © vaticannews.va

H kulturi sočutja in srečanja je spodbudil tudi v templju, kjer je obiskal vrhovnega budističnega patriarha. Podaril mu je dokument o bratstvu med ljudmi, ki ga je z muslimanskimi voditelji podpisal v Abu Dhabiju februarja letos. Besedilo si tako počasi utira pot tudi v druge religije. Sveti oče je ob tem poudaril, da morajo religije vedno bolj postajati svetilniki upanja, spodbujevalci miru in bratstva. 92-letni patriarh pa se je Frančišku zahvalil, da je Katoliška Cerkev na Tajsko prišla na pomoč in ne na osvajalski pohod.

V tem duhu je papež pri maši na stadionu nagovoril katoličane, ki jih je le pol odstotka.

»Učenec misijonar ve, da evangelizacija ne pomeni zbiranja pristopnih izjav ali izkazovanja moči. Učenec misijonar odpira vrata, da bi ljudje živeli in delili usmiljen in zdravilen objem Boga Očeta, v katerem postanemo družina.«

Papež je obiskal tudi največjo katoliško bolnišnico na Tajskem, pozval je k sprejemanju vsakega življenja in dejal, da je trpečim bolnikom dovoljeno izkričati bolečino, kot je to storil Kristus, ko je prosil za tolažbo Boga.

Že v sredo zvečer je prek videa, ki so ga posneli na nuciaturi, nagovoril tudi mlade Tajce, ki so se zbrali pri molitvenem bdenju v stolnici. Spodbudil jih je, naj takoj vstanejo, ko padejo, in naj življenja ne preživijo na kavču.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay) Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay)

Gaiser: Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče

Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče, saj je dinamika dogodkov težko predvidljiva, je nove napetosti med Izraelom in Palestino za Radio Ognjišče komentiral geopolitični analitik dr. Laris ...