Jure Sešek
Jakob Čuk
Alen Salihović

Žrtve se pogosto ne prepoznajo kot žrtve

19.04.2019, 06:21 Marta Jerebič

V središču velikega petka je Kristus na križu. Če smo včeraj spremljali Jezusa v dvorano zadnje večerje, smo danes povabljeni z njim na Kalvarijo. To je dan strogega posta in pokore; edini dan v letu, ko ni maše, ampak poseben obred velikega petka. Papež Frančišek se bo obredov velikega petka udeležil popoldne ob 17. uri v vatikanski baziliki. Zvečer ob 21.15 pa bo že tradicionalno vodil križev pot v rimskem Koloseju. Premišljevanja je tokrat napisala s. Eugenia Bonetti, ki pomaga žrtvam trgovine z ljudmi.

S. Eugenia Bonetti je predsednica združenja Nič več sužnji. Organizacija je nastala pred sedmimi leti na pobudo redovnic in laikov, ki so se že prej na različne načine borili proti trgovini z ljudmi ter pomagali žrtvam. S. Eugenia jim pomaga že dvajset let.

Papež Frančišek se k tej temi pogosto vrača in opozarja, da vsak lahko kaj stori za izkoreninjenje trgovine z ljudmi. Nihče si ne more umiti rok, če noče biti na nek način vpleten v ta zločin proti človeštvu, je dejal februarja.

Pri Slovenski karitas je za pomoč žrtvam odgovorna Suzana Čajić: »Prepričana sem, da z izbiro meditacij na križevem potu papež sporoča, da človeško življenje ni naprodaj, ni blago, ki ga lahko kupiš na tržnici in da to nima in ne sme imeti cene. Dostojanstvo človeka pa je neodtujljiva pravica slehernega posameznika, ki jo je nujno potrebno spoštovati in varovati pred zlorabami.«

Tudi v Sloveniji žrtve trgovine z ljudmi

Zmotno je prepričanje, da v Sloveniji ne prihaja do trgovine z ljudmi. Lani je bilo identificiranih 100 žrtev, zagotovo pa je dejanska številka veliko višja. »Najbolj pogoste v Sloveniji so trgovina z ljudmi za namene spolnega izkoriščanja, predvsem žensk, deklet in otrok. Druga najbolj pogosta pa je prisiljevanje v izvajanje kaznivih dejanj in prisilnega beračenja kot oblike prisilnega dela,« je povedala Suzana Čajić in dodala: »Ko se srečamo z žrtvami, pogosto ugotovimo, da se velikokrat ne prepoznajo kot žrtve. Prisotno je veliko strahu, pogosto so fizično izčrpane, nekatere tudi v slabem zdravstvenem stanju.«

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...