Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Sodobni človek je poln strahov.  (foto: pixabay)
Sodobni človek je poln strahov. | (foto: pixabay)

Česa nas je strah?

Oddaje | 29.01.2020, 08:54 Nataša Ličen

Ljudje pešamo. Ljudi, ki vsak dan potrebujejo pomoč bližnjih, je med sedanjim prebivalstvom štiri odstotke. V prihodnjih letih se bo to število podvojilo. Na to so se pripravljale vse evropske države, mimo naše pa je šlo žal mimo. In, trenutne politične razmere so to še oddaljile.

Prof. dr. Jože Ramovš: »Za ureditev razmer mora na temelju izkušenj in znanja to urediti in narediti država, pooblaščeni v vladi, kjer se zdi, da se zadnja desetletja vrtimo v krogu, ni prave politične volje, s katero bi vsaj krenili iz točke nič."

Politična volja je v sodelovanju, pri dolgotrajni oskrbi se lahko ta uresniči, kot le malokje.

"Če politik, ki ni otopel v svojem srcu, in čuti potrebo po urejenih razmerah v oskrbi ostarelih in onemoglih, saj bo ostarel tudi sam, se da veliko narediti", pravi dr. Jože Ramovš, ki smo ga gostili v oddaji Za sožitje.

Ne naslanjajmo se na svoje slabe živce in slabe izkušnje. To vliva strah v kosti. Trdna tla pod nogami utrjujejo dobre izkušnje. Začnimo gledati uravnovešeno, da v življenju gre, da se v njem izide, da kljub pomanjkanju preživimo.

Osvobodimo meglen strah, ki ni osnovan na realnih izkušnjah.
Osvobodimo meglen strah, ki ni osnovan na realnih izkušnjah. © pixabay

V osnovi je vse v človeku dobro postavljeno. Tako je tudi s strahom.

Strahovi so in bodo, kako se soočati z njimi?
»Nič od tega, kar človek ima, ni nekaj, kar bi ne bilo v človeški naravi. In, v osnovi je vse v človeku dobro postavljeno. Tako je tudi s strahom. Bojazen ali boj enako zvenita. Ko se bojimo, se ob tem sproža moč za boj. Druga možnost pa je beg."

Strah je dober, ko in ker pomaga ohranjati življenje, zdravje ter lepo sožitje.

»Oboje, tako boj kot beg, zahtevata veliko moči. Danes nismo več ogroženi ne od divjih živali, ne od lakote, mraza, vojn (vsaj v našem svetu), pa smo kljub temu polni bojazni in strahov. Veliko več kot nekoč.«

Vsak nekaj zbira, zbirajmo dobre izkušnje.

Strah naj nas bo oprijemljivega strahu, ki je tu in zdaj
"Strah nas je strahu, temu rečemo paranoja, v vsem vidimo zaroto. Marsikaj nas res ogroža, od okoljskih, podnebnih sprememb in tako naprej, vendar pa, tudi če presojamo psihoterapevtsko, ni pravega razloga za sodoben strah, ki ga imamo danes ljudje globoko v kosteh. Strah nas je strahu. Strahu, ki je meglen, je povsod veliko in ga ni nikjer."

Marsikaj nas res ogroža, toda za tako globok strah, ki ga imamo v kosteh sodobni ljudje, ni pravega razloga.

"Človek ima to pamet in moč, da presodi realnost strahu, če je realen, se lahko vprašamo, ali ga lahko obvladam ali ne. Nekaterih strahov ne moremo obvladati. Če se mu prepustimo, ne moremo živeti. V takšnem strahu uničujemo sebe in druge. S strahom se soočimo tam, kjer je. Ne potencirajmo ga."

Strah lahko obvladujemo z zbiranjem dobrih izkušenj.
Strah lahko obvladujemo z zbiranjem dobrih izkušenj. © pixabay

Nepotrebnega strahu je veliko zato, ker ne znamo razlikovati realnega strahu od meglenega.

Nas je strah, ker radi živimo?
»Strah je dober, ko in ker pomaga ohranjati življenje, zdravje ter lepo sožitje.« Strah je v nas od prvega vdiha do poslednjega. Ne naslanjajmo se na svoje slabe živce in slabe izkušnje. To vliva strah v kosti. Trdna tla pod nogami utrjujejo dobre izkušnje. Začnimo gledati uravnovešeno, da v življenju gre, da se v njem izide, da kljub pomanjkanju preživimo in tako naprej. Zaradi tega imamo utemeljeno zaupanje, da bo šlo tudi danes in vnaprej. To je pra-zaupanje v življenje."

Sožitje je trdo, vsakodnevno, a lepo delo.

Zbirajmo dobre izkušnje z ljudmi
»Ljudje zbiramo, vsi nekaj, nekateri znamke, drugi značke, spet tretji kaj drugega, kar je res treba zbirati, so dobre izkušnje z ljudmi. Če damo vsak dan na stran dober spomin, se teh nabere veliko in ta zbirka premaga nezaupanje do soljudi.«

Oddaje, Via positiva, Mladoskop, Za sožitje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.