Slavi Košir
Matej Kržišnik
Tanja Dominko
Radi pišemo z roko (foto: Pixabay)
Radi pišemo z roko | (foto: Pixabay)

Pisava pove veliko o človeku

24.01.2020, 22:00 Nataša Ličen

Ne pa vsega, dodaja v izogib pretiravanju, predsednica Društva Pišem z roko, Marjana Jazbec. V studio, v oddajo Mladoskop, smo jo povabili ob osrednjem letnem dogodku omenjenega društva, Tednu pisanja z roko, ki je namenjen osveščanju o pomenu pisanja z roko, ob vse številčnejšem tipkanju na tipkovnico in drsenju po ekranih.

Peto leto dogodek podpira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Zavod za šolstvo RS.

Pisanje z roko je več kot uporaba pisala, je izvirna spretnost, ki je povezana z našim živčnim in mišičnim sistemom. Spretnosti razvijamo z vajo, da pišemo.


Osupljivo je spoznanje, da na svetu nima nihče takše pisave, kot jo imam jaz ali kot jo imate vi, nihče od 7,7 miljarde ljudi, kot jih živi na zemlji. Strokovnjaki ugotavljajo, da naši možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju s tipkovnico.

Kakšen pa je vaš rokopis, podpis?
Kakšen pa je vaš rokopis, podpis? © Pixabay


Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa.

Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo dolgotrajnejšo pozornost in tako vzdržujemo naše možgane v dobri formi, tudi ko smo starejši.

Razvoj informacijske tehnologije in prevladujoča uporaba tipkovnice v pisnem komuniciranju je privedla do zmanjšanja motoričnih spretnosti, ki jih drugače razvijamo s pisanjem z roko. Mnogi govorijo o digitalni demenci, 'bolezni', ki jo digitalne tehnologije povzročajo človeškim možganom. Zato se vedno bolj pogosto izraža potreba po ohranjanju tradicionalnih tehnik učenja: ponavljanja, učenja na pamet, pisanja z roko.

Marjana Jazbec, predsednica Društva Radi pišemo z roko
Marjana Jazbec, predsednica Društva Radi pišemo z roko © Nataša Ličen

Zakaj bi zavrgli nekaj, kar je izvirno naše? Več moramo pisati z roko, da bo ostala naša pisava lepa, to je tekoča in čitljiva.


Letošnja osrednja tema Tedna pisanja z roko je V naši družini radi pišemo z roko. S tem želijo nagovoriti tudi starše in stare starše, da so vzor mlajšim pri pisanju z roko, še posebej, ko gre za osebna sporočila, npr. čestitke za rojstni dan, novoletna voščila, izrazi sožalja, pohvale, zahvale. V projektu letos sodeluje prek 240 osnovnih in srednjih šol, šol, knjižnic, medgeneracijskih centrov ter drugih izobraževalnih in kulturnih ustanov, kar je dvakrat več kot v letu 2019.

https://www.pisemozroko.si/

Letošnji ambasadorji pisanja z roko so s svojimi rokopisi Nuška Drašček, Uroš Kuzman in Ilka Štuhec. Ob koncu Tedna bodo izdelali tudi e- knjigo, v kateri bodo zbrana vsa poročila udeležencev Tedna 2020.
Teden pisanja z roko je vsako leto okrog 23. januarja. Na ta dan v številnih državah po svetu obeležujejo Mednarodni dan pisanja z roko. Pobudo za to je dalo leta 1980 Ameriško združenje za izdelavo pisal (Writing Instrument Manufacturer's Association), ki je uporabilo podpis Johna Hancocka pod Deklaracijo neodvisnosti ZDA za promocijo pisanja z roko.
»Zakaj bi zavrgli nekaj, kar je izvirno naše? Več moramo pisati z roko, da bo ostala naša pisava lepa, to je tekoča in čitljiva.«

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Via positiva , Mladoskop

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...