Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Radi pišemo z roko (foto: Pixabay)
Radi pišemo z roko | (foto: Pixabay)

Pisava pove veliko o človeku

Via positiva | 24.01.2020, 22:00 Nataša Ličen

Ne pa vsega, dodaja v izogib pretiravanju, predsednica Društva Pišem z roko, Marjana Jazbec. V studio, v oddajo Mladoskop, smo jo povabili ob osrednjem letnem dogodku omenjenega društva, Tednu pisanja z roko, ki je namenjen osveščanju o pomenu pisanja z roko, ob vse številčnejšem tipkanju na tipkovnico in drsenju po ekranih.

Peto leto dogodek podpira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Zavod za šolstvo RS.

Pisanje z roko je več kot uporaba pisala, je izvirna spretnost, ki je povezana z našim živčnim in mišičnim sistemom. Spretnosti razvijamo z vajo, da pišemo.


Osupljivo je spoznanje, da na svetu nima nihče takše pisave, kot jo imam jaz ali kot jo imate vi, nihče od 7,7 miljarde ljudi, kot jih živi na zemlji. Strokovnjaki ugotavljajo, da naši možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju s tipkovnico.

Kakšen pa je vaš rokopis, podpis?
Kakšen pa je vaš rokopis, podpis? © Pixabay


Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa.

Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo dolgotrajnejšo pozornost in tako vzdržujemo naše možgane v dobri formi, tudi ko smo starejši.

Razvoj informacijske tehnologije in prevladujoča uporaba tipkovnice v pisnem komuniciranju je privedla do zmanjšanja motoričnih spretnosti, ki jih drugače razvijamo s pisanjem z roko. Mnogi govorijo o digitalni demenci, 'bolezni', ki jo digitalne tehnologije povzročajo človeškim možganom. Zato se vedno bolj pogosto izraža potreba po ohranjanju tradicionalnih tehnik učenja: ponavljanja, učenja na pamet, pisanja z roko.

Marjana Jazbec, predsednica Društva Radi pišemo z roko
Marjana Jazbec, predsednica Društva Radi pišemo z roko © Nataša Ličen

Zakaj bi zavrgli nekaj, kar je izvirno naše? Več moramo pisati z roko, da bo ostala naša pisava lepa, to je tekoča in čitljiva.


Letošnja osrednja tema Tedna pisanja z roko je V naši družini radi pišemo z roko. S tem želijo nagovoriti tudi starše in stare starše, da so vzor mlajšim pri pisanju z roko, še posebej, ko gre za osebna sporočila, npr. čestitke za rojstni dan, novoletna voščila, izrazi sožalja, pohvale, zahvale. V projektu letos sodeluje prek 240 osnovnih in srednjih šol, šol, knjižnic, medgeneracijskih centrov ter drugih izobraževalnih in kulturnih ustanov, kar je dvakrat več kot v letu 2019.

https://www.pisemozroko.si/

Letošnji ambasadorji pisanja z roko so s svojimi rokopisi Nuška Drašček, Uroš Kuzman in Ilka Štuhec. Ob koncu Tedna bodo izdelali tudi e- knjigo, v kateri bodo zbrana vsa poročila udeležencev Tedna 2020.
Teden pisanja z roko je vsako leto okrog 23. januarja. Na ta dan v številnih državah po svetu obeležujejo Mednarodni dan pisanja z roko. Pobudo za to je dalo leta 1980 Ameriško združenje za izdelavo pisal (Writing Instrument Manufacturer's Association), ki je uporabilo podpis Johna Hancocka pod Deklaracijo neodvisnosti ZDA za promocijo pisanja z roko.
»Zakaj bi zavrgli nekaj, kar je izvirno naše? Več moramo pisati z roko, da bo ostala naša pisava lepa, to je tekoča in čitljiva.«

Via positiva, Mladoskop
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.