Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Meta PotočnikMeta Potočnik
Se bo začel nov boj za prazne sedeže v državnem zboru? (foto: ARO)
Se bo začel nov boj za prazne sedeže v državnem zboru? | (foto: ARO)

Po odstopu premiera si večina želi na predčasne volitve

Slovenija | 27.01.2020, 14:57 Tanja Dominko

Odzivi na odstop predsednika vlade Marjana Šarca so v političnih krogih zelo mešani. Zdi se, da je Šarec o svoji potezi molčal, a po drugi strani so jo nekateri politični analitiki pričakovali. Večina političnih strank je vseeno na predčasne volitve pripravljena in to obdobje pričakuje optimistično.

Najbolj kritičen je bil do predsednika vlade predsednik SD Dejan Židan. »Najlažje je oditi in pustiti pomembne projekte nedokončane. Tu je razlika med strankami, ki se zavedamo, kakšna je naša odgovornost in ko je breme pretežko, ne odstopimo. Tudi sedanjo vlado smo v težkih trenutkih podpirali.« V SD se zavzemajo za predčasne volitve. V DESUSU so prav tako nanje pripravljeni, je dejala predsednica Aleksandra Pivec, stališča o odstopu pa ni želela podati. »Jaz bi rada odziv prediskutirala znotraj stranke.« Odstop premierja Marjana Šarca in vlade še ne pomeni potrebe po novih volitvah, meni predsednik SMC Zdravko Počivalšek. Čeprav ga je Šarec že omenjal kot partnerja, se očitno boji zaradi rezultatov anket, ki za SMC niso spodbudne. »Menim, da je bilo volitev v zadnjem obdobju preveč, imamo stabilno situacijo, ki bi jo lahko izkoristili za naprej. Sem odprt za pogovore na vseh straneh.« Podobno zaskrbljena je tudi predsednica SAB Alenka Bratušek. Kot je dejala, je razočarana, da so kot koalicijski partnerji za odstop predsednika vlade izvedeli iz medijev. "Šarec je izbral politično nestabilno pot predčasnih volitev, ki ljudem ne bo pomagala," je ocenila.

Kaj pravi opozicija?

Prvak SNS Zmago Jelinčič je dejal, da za odstop nihče ni vedel do zadnjega trenutka, lahko pa, da ga je kdo pričakoval. Pač pa pričakuje pogovore o kakšni novi vladi še pred volitvami. "Jaz mislim, da se bomo pogovarjali o drugi vladi, kajti nove volitve v tem trenutku bi bile na čudnih temeljih, saj je dejstvo, da še nimamo spremembe volilnega zakona."

Na vprašanje, če bi podprl Zdravka Počivalška za morebitnega premiera, je odgovoril. »Mislim, da je še prezgodaj razmišljati, kandidatov je kar nekaj, počakajmo.« Predsednik SDS Janez Janša je odstop premiera toplo pozdravil, sam osebno meni, da so predčasne volitve daleč najbolj verjetna možnost, saj je razmerje moči v parlamentu takšno, kakršno je. »Je v tej sestavi težko sestaviti trdno razvojno koalicijo, mogoče bi se dalo sestaviti tako, ki bi povzročila manj škode od te, ki je razpadla. Je pa veliko dvomov.« Se pa Janša zavzema, da tudi ta čas do volitev ne bi bil izgubljen, ampak da bi bile stranke toliko razumne in bi sprejele nekatere ključne odločitve, saj je volilno telo v tem času še kako občutljivo. Koordinator Levice Luka Mesec je dejal, da premierovo odločitev razume. »Ta koalicija ni več imela nobenega smisla, ukvarjala se je z medsebojnim komolčenjem in kadrovskim kupčkanjem.«

Potezo Šarca je pozdravil tudi predsednik NSi Matej Tonin. »Ena razumnejših potez po letu in pol. To je vsekakor najboljša rešitev, da gremo na predčasne volitve in da se nato oblikuje nova koalicija.« Kot je dodal, bi bila kakršnakoli nova koalicija v teh razmerah izjemno težavna.

Kakšni so odzivi gospodarstva oziroma interesnih združenj?

V Gospodarski zbornici Slovenije so poudarili, da je predsednik vlade Šarec z odstopom presekal gordijski vozel, stanje je bilo namreč precej nepredvidljivo. Odstop predsednika vlade je bil po mnenju Kluba slovenskih podjetnikov glede na izzive, ki čakajo Slovenijo, odgovorna poteza. Njegova vlada je naredila pozitiven korak pri razbremenitvi dela, naredila pa je tudi kak negativen korak, so zapisali. Dodali so, da potrebujemo stabilno vlado, ki bo lahko storila kaj več. V Obrtno podjetniški zbornici si po odstopu želijo čimprejšnjega oblikovanja stabilne vlade. Taka pričakovanja gojijo tudi v sindikatih, čeprav se zavedajo, da bo vmesno obdobje pomenilo mrtvilo pri odločanju.

Kako naprej?

Marjanu Šarcu bo prenehala funkcija, ko se bo državni zbor na seji seznanil z odstopom. To bi se lahko zgodilo že v sredo, tedaj bo tudi vladi prenehal mandat. Do izvolitve nove bo vlada opravljala tekoče posle. Predsednik republike ima sicer možnost, da predlaga državnemu zboru drugega kandidata za novega predsednika vlade, mandatarja bi lahko predlagala poslanska skupina ali najmanj 10 poslancev. Če tudi tedaj ne bo uspeha, lahko sledi še tretji krog iskanja mandatarja in šele nato razpustitev parlamenta in razpis predčasnih volitev. Zdi se, da te strankam še najbolj dišijo, čeprav ne vsem.

Slovenija, Politika
Marija Pomagaj (photo: Romarski urad Brezja) Marija Pomagaj (photo: Romarski urad Brezja)

Na Brezjah odslej redne svete maše za bolnike z rakom

V baziliki Marije Pomagaj na Brezjah bo v soboto, 4. februarja, ob 16. uri sveta maša za bolnike z rakom ter njihove svojce in prijatelje. Daroval jo bo ljubljanski nadškof metropolit Stanislav ...

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  ) Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  )

Stres, potrtost, nemoč... ADIJO!

Kako se izkopati iz slabega razpoloženja, iz tesnobe ali stresa? Nasvet izkušene terapevtke je: »Pomagajte si s telesom!« Nevrologinja, doktorica Claudia Croos Müller je razvila metodo iz telesa v ...