Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko
Gospodarstvo (foto: Pixabay)
Gospodarstvo | (foto: Pixabay)

V Davosu tudi o pravičnejšem gospodarskem modelu

Svet | 21.01.2020, 15:03 Andrej Šinko

Že 50. jubilejni Svetovni gospodarski forum je v švicarskem Davosu združil več sto voditeljev držav, gospodarstvenikov in predstavnikov nevladnega sektorja. V ospredju srečanja so podnebne spremembe in dolgoročno bolj vzdržen model gospodarstva.

Koncept deležniškega kapitalizma, v katerem naj bi podjetja delovala odgovorno do družbe in okolja, je aktualen že daljše obdobje. Njegovo bistvo pa je, da v ospredje ne postavlja zgolj lastnika oziroma dobiček. »Podjetje, ki zasleduje neko dolgoročno vzdržano strategijo mora veliko vlagati v zaposlene, v odnose z dobavitelji in s kupci. V ospredju pa je tudi skrb za okolje. In to vse spada v neko strategijo trajnostnega razvoja, tako na mikroravni podjetja kot na makroravni države,« pojasnjuje ekonomist Matej Lahovnik in dodaja, da države in podjetja takšen koncept v praksi uporabljajo na različne načine. »Moramo se zavedati, da velesile, kot so ZDA in nekatere azijske države, ne bodo nikoli sprejele večjih ukrepov, ki bi škodovali njihovemu gospodarstvu.« Moč Evropske unije pa je po mnenju sogovornika premajhna, da bi sama lahko globalno naredila pomembnejše premike.

Omenjeni gospodarski koncept je za promocijo pred prihajajočimi volitvami konec leta izkoristil tudi ameriški predsednik Donald Trump. »Ameriki je uspel neverjeten obrat, ne zgolj z majhnimi spremembami, ampak s celovitim novim pristopom, ki je povsem usmerjen v dobrobit ameriških delavcev. Vsaka odločitev, ki smo jo sprejeli na področju davkov, trgovine, omejitev, energije, migracij in izobrazbe so usmerjeni v izboljševanje življenj Američanov.« Da je treba preseči individualizem in prevzeti moralno dolžnost medsebojne pomoči, pa je udeležencem foruma v pismu sporočil papež Frančišek.

Letos so v ospredju tudi podnebne spremembe. Aktivistka Greta Thunberg je opozorila, da na tem področju ni bilo storjenega praktično ničesar. Politiko je pozvala k ukrepanju. »Najmanj so naredili v tistih državah, ki svetovno gospodarstvo najbolj obremenjujejo z izpusti. To so zlasti hitro razvijajoče se države, zlasti azijske,« pravi Lahovnik in dodaja, da se tudi v Evropski uniji veliko govori, naredi pa manj. Države pa da se obnašajo racionalno in zasledujejo vsaka svoj interes.

Omenjeni forum sicer vsako leto združi svetovno gospodarsko in politično elito. »Srečanje je neke vrste klub vplivnežev. Poleg velikih fantov pridejo zraven tudi manj pomembni voditelji, ki na ta način dobijo občutek, da spadajo v klub, velikih fantov, pomembnih voditeljev, vendar pa je to velikokrat le občutek,« pravi Lahovnik in dodaja, da se ključne stvari praviloma dogajajo v ozadju, saj gre sicer bolj za predstavitveni dogodek.

Svet
Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj) Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj)

Matic Suhadolc – Naš gost

Naš gost je bil arhitekt Matic Suhadolc, ki je leta 2021 med drugim prejel odličje sv. Cirila in Metoda Slovenske škofovske konference za njegov izjemen doprinos na področju izgradnje in obnove ...