Nataša Ličen
Miha Močnik
Tanja Dominko
Gospodarstvo (foto: Pixabay)
Gospodarstvo | (foto: Pixabay)

V Davosu tudi o pravičnejšem gospodarskem modelu

21.01.2020, 15:03 Andrej Šinko

Že 50. jubilejni Svetovni gospodarski forum je v švicarskem Davosu združil več sto voditeljev držav, gospodarstvenikov in predstavnikov nevladnega sektorja. V ospredju srečanja so podnebne spremembe in dolgoročno bolj vzdržen model gospodarstva.

Koncept deležniškega kapitalizma, v katerem naj bi podjetja delovala odgovorno do družbe in okolja, je aktualen že daljše obdobje. Njegovo bistvo pa je, da v ospredje ne postavlja zgolj lastnika oziroma dobiček. »Podjetje, ki zasleduje neko dolgoročno vzdržano strategijo mora veliko vlagati v zaposlene, v odnose z dobavitelji in s kupci. V ospredju pa je tudi skrb za okolje. In to vse spada v neko strategijo trajnostnega razvoja, tako na mikroravni podjetja kot na makroravni države,« pojasnjuje ekonomist Matej Lahovnik in dodaja, da države in podjetja takšen koncept v praksi uporabljajo na različne načine. »Moramo se zavedati, da velesile, kot so ZDA in nekatere azijske države, ne bodo nikoli sprejele večjih ukrepov, ki bi škodovali njihovemu gospodarstvu.« Moč Evropske unije pa je po mnenju sogovornika premajhna, da bi sama lahko globalno naredila pomembnejše premike.

Omenjeni gospodarski koncept je za promocijo pred prihajajočimi volitvami konec leta izkoristil tudi ameriški predsednik Donald Trump. »Ameriki je uspel neverjeten obrat, ne zgolj z majhnimi spremembami, ampak s celovitim novim pristopom, ki je povsem usmerjen v dobrobit ameriških delavcev. Vsaka odločitev, ki smo jo sprejeli na področju davkov, trgovine, omejitev, energije, migracij in izobrazbe so usmerjeni v izboljševanje življenj Američanov.« Da je treba preseči individualizem in prevzeti moralno dolžnost medsebojne pomoči, pa je udeležencem foruma v pismu sporočil papež Frančišek.

Letos so v ospredju tudi podnebne spremembe. Aktivistka Greta Thunberg je opozorila, da na tem področju ni bilo storjenega praktično ničesar. Politiko je pozvala k ukrepanju. »Najmanj so naredili v tistih državah, ki svetovno gospodarstvo najbolj obremenjujejo z izpusti. To so zlasti hitro razvijajoče se države, zlasti azijske,« pravi Lahovnik in dodaja, da se tudi v Evropski uniji veliko govori, naredi pa manj. Države pa da se obnašajo racionalno in zasledujejo vsaka svoj interes.

Omenjeni forum sicer vsako leto združi svetovno gospodarsko in politično elito. »Srečanje je neke vrste klub vplivnežev. Poleg velikih fantov pridejo zraven tudi manj pomembni voditelji, ki na ta način dobijo občutek, da spadajo v klub, velikih fantov, pomembnih voditeljev, vendar pa je to velikokrat le občutek,« pravi Lahovnik in dodaja, da se ključne stvari praviloma dogajajo v ozadju, saj gre sicer bolj za predstavitveni dogodek.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Koalicija Za otroke gre (photo: STA) Koalicija Za otroke gre (photo: STA)

Ali bo potreben še četrti referendum?

Slovenci smo na treh referendumih v letih 2001, 2012 in 2015 potrdili temeljno pravico otroka do mame in očeta. Soustanovitelja Koalicije »Za otroke gre« sta 6.maja 2021 pred Ustavnim sodiščem ...

Čistila Nana (photo: ) Čistila Nana (photo: )

Učinkovito in ekološko iz Slovenije

Na poti ustvarjanja odličnega izdelka za nego doma in perila s kakovostjo na najvišji ravni, je slovenska ekipa strokovnjakov iskala navdih v naravi, od koder se je rodilo tudi ime novih ekoloških ...

Alenka Puhar (photo: STA) Alenka Puhar (photo: STA)

Poklon Francu Jezi

Tale maj je kot naročen za komentarje, ki stojijo na križišču aktualnega in zgodovinskega. Vse mogoče se mi utrinja, ampak zmagal je Franc Jeza. Za tem nenavadnim imenom – krstno je najbolj ...

O avtorju