Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Predstavitev knjige Slovenski razkol (foto: Ivan Rampre / vaticannews.va)
Predstavitev knjige Slovenski razkol | (foto: Ivan Rampre / vaticannews.va)

AVDIO: Novinar Jože Možina izdal izjemno zgodovinsko delo o bratomorni vojni

Slovenija | 14.12.2019, 14:23 Alen Salihović

V Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani je bila predstavitev knjige Jožeta Možine z naslovom Slovenski razkol.

Poleg avtorja, strokovnih recenzentov Mitja Ferenca in Tamare Griesser Pečar se je predstavitve v nabito polni dvorani udeležilo več visokih predstavnikov. Med njimi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, ljubljanski nadškof Stanislav Zore, vodja kabineta predsednika republike Alja Brglez, predsednik NSi Matej Tonin, v. d. direktorice Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver ter številni novinarski kolegi, prijatelji in domači avtorja Možine.

Kot je na spletni strani jozemozina.si zapisal avtor je monografija Slovenski razkol obširna, z dokumenti in pričevanji utemeljena zgodovinska knjiga, ki prinaša odgovor na temeljno oz. najbolj prestižno vprašanje slovenske novejše zgodovine: zakaj in kako so Slovenci med drugo svetovno vojno spolzeli v oster narodni razkol, kdo je ta proces povzročil in kje se je vse skupaj začelo? »Narodni razkol se je namreč do konca vojne še okrepil in razširil na celotno ozemlje ter s travmatičnimi posledicami sega še v sedanji čas. Prav zato je knjiga izredno aktualna in s svojimi novimi razkritji pomembna za slovensko prihodnost,« je zapisal Možina.

Dr. Jože Možina
Dr. Jože Možina © Ivan Rampre / vaticannews.va

Posebna odlika knjige je uporaba doslej neznanih oz. neuporabljenih arhivov, fotografij in dokumentov, tudi desetletja zakopanega arhiva stražarjev, kar prinaša številna povsem nova odkritja. Dodatno vrednost predstavljajo vključena pričevanja oseb, ki so doživljale vojne dogodke, in grafične ponazoritve žrtev vojne ter njihovih povzročiteljev, ki kar se da natančno pokažejo, katera stran v vojni je sprožila nasilje in kakšne so bile posledice. Pričujoče zgodovinsko delo je utemeljeno na analizah podatkov o smrtnih žrtvah in povzročiteljih na različnih straneh, pridobljenih iz baze Inštituta za novejšo zgodovino v Ljubljani, kar je nazorno prikazano v grafih. Nekateri predstavljajo ključno podlago za razumevanje slovenskega razkola, ki se je v letih 1941 in 1942 začel v Ljubljanski pokrajini, še piše na spletni strani.

Možina poudarja, da je knjiga namenjeno vsem, ki bi radi razumeli preteklost in prek nje sedanjost tako naroda kot svojih prednikov. »Ti so nam, kot dokazujejo najnovejše raziskave, ne le v spominu ampak tudi v genskem zapisu zapustili sledi vojne, ki nas bremenijo kot travme, posebej če jih ne poznamo in ne raziščemo,« poudarja avtor.

»Poznavanje začetkov medslovenskega razkola, ki se je poleti 1942 v Ljubljanski pokrajini sprevrgel v državljansko vojno, je ključno za razumevanje dogajanja v nadaljevanju vojne in ob njenem koncu. Zato je težje razumljivo, da je slovensko zgodovinopisje že desetletja čakalo na podrobno tovrstno znanstveno raziskavo,« pa je o knjigi dejal zgodovinar dr. Mitja Ferenc, ki je spregovoril na predstavitvi knjige.

Da gre za pomembno delo je dejala tudi zgodovinarka dr. Tamara Griesser Pečar. Ta je v recenziji zapisala: »Slovenski razkol je izredno dragocen prispevek k boljšemu razumevanju zgodovine druge svetovne vojne na slovenskih tleh. V središču obravnave je eno najbolj občutljivih poglavij polpretekle zgodovine. /.../ Jože Možina se ne opira samo na številno domačo in tujo literaturo, temveč predvsem na arhivsko gradivo. Najbolj dragocen je arhiv Akademskega kluba Straža, ki vsebuje povsem neznane dokumente tako revolucionarne kot tudi protirevolucionarne strani. Izjemnega pomena so tudi pričevanja, ki jih avtor zbira že vrsto let doma in v tujini ter ki nazorno osvetljujejo in dopolnjujejo opisane dogodke.«

Vir: jozemozina.si

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.