Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec

Brez slovenskega duhovnika

| 03.12.2019, 09:17 Matjaž Merljak

Kanalska dolina je prvič v svoji zgodovini ostala brez stalnega slovenskega duhovnika. Konec novembra je na Trbižu službo nastopil novi župnik, ki je po rodu Bolivijec, nekaj dni prej je svojo zadnjo mašo v dolini daroval slovenski frančiškan Cvetek.

Kot piše petnajstdnevnik Dom, je v soboto, 23. novembra 2019, na Trbiž za župnika prišel Alan Iacoponi, pomagala mu bosta vikar Gabriel Cimpoesu, po rodu Romun in diakon Corrado Colutta. Poleg trbiške župnije bodo v soupravljanju še Ukve, Žabnice, Naborjet-Ovčja vas, Bela peč in Rabelj.

V sredo, 20. novembra 2019, pa je v cerkvi Svete Trojice v Ovčji vasi daroval svojo zadnjo mašo v Kanalski dolini pater Jan Cvetek. 38-letni frančiškan iz Bohinja je prišel v dolino novembra lani, da bi priskočil na pomoč takratnemu župniku Claudiju Bevilacqui in je še posebej v cerkvah, za katere je bil do svoje smrti, 1. februarja letos, odgovoren Mario Gariup. To je v Naborjetu, s podružničnimi cerkvami v Lužnicah, Šenkatriji in Ovčji vasi, in v Ukvah. Občasno je priskočil na pomoč tudi v ostalih cerkvah Kanalske doline od Kokove in Rablja do Žabnic.

Verniki Kanalske doline so patra Cvetka dobro sprejeli in z njim navezali močne odnose. Vest, da mora po izteku pogodbe med videmsko nadškofijo in slovensko frančiškansko provinco, oditi, je kot strela z jasnega udarila med rojaki. V njem so namreč videli zelo sposobnega dušnega pastirja, saj je v kratkem času oživil versko življenje. V pismu so cerkvene predstojnike prosili, da bi p. Cvetko spet prišel k njim. Pismo so množično podpisali - našteli so okoli tisoč podpisov na območju, kjer živi približno pet tisoč prebivalcev. Odhod patra Cvetka je na Facebooku javno obžaloval tudi župan Naborjeta in Ovčje vasi Boris Preschern.

Dom dodaja, da v poletnih mesecih za svetišče na Višarjah skrbi Slovenec, p. Peter Lah.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...