Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Rok Mihevc

Protestniki v središču Ljubljane: To je nov začetek! Ne bomo odnehali!

11.10.2019, 15:06

Slovenske zastave in rumeni telovniki. Domoljubna pesem in jasne besede. Rešimo Slovenijo, je bil osrednji poziv mirnega shoda, ki ga je skupaj pripravilo približno 20 civilnih pobud in društev ter več političnih strank. Prišlo je 5.000 ljudi z vseh koncev države, številni so pred tem do zadnjega kotička napolnili frančiškansko cerkev na Tromostovju, kjer je bila sveta maša za domovino.

Dovolj je!

Dovolj je delitve na prvorazredne in drugorazredne državljane! Dovolj je korupcije! Dovolj je birokracije in centralizacije! Dovolj je zatiranja podjetnikov, obrtnikov in kmetov! Dovolj je strahu v lastnem domu! Dovolj je neperspektivnega okolja za mlade! To je želela sporočiti množica, ki se je zbrala na Prešernovem trgu in na katero je v drugače sivem dnevu kar nekoliko simbolično posijalo sonce.

Na protestnike je posijalo sonce
Na protestnike je posijalo sonce © Matjaž Križnik

Slovenci so dokazali, da jim ni vseeno

Slovencem je mar, so ugotavljali organizatorji shoda. "Nekateri so govorili, da vas bo samo 300. Jaz verjamem v vas. Ni nam vseeno, kam gre Slovenija," je bil vesel državni svetnik Franc Kangler, ki je bil pobudnik dogodka. Organizacija ni bila mačji kašelj, ovir namreč ni bilo malo. Med drugim ljubljanska mestna občina ni dovolila postavitve odra in ozvočenja. A protestnikov ni utišala.

Različne ovire protestnikov niso utišale
Različne ovire protestnikov niso utišale © Matjaž Križnik

Ljubljanski magistrat simbol korupcije v Sloveniji

Da izbira prizorišča ni bila povsem naključna, je nakazal predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs. "Če se premaknemo nekaj sto metrov južneje, pridemo do magistrata. Tam je po mojem osebnem prepričanju simbol korupcije v Sloveniji danes. Od kraj državnega premoženja, mestnega denarja, izčrpavanja podjetij, goljufanja upnikov in nevračanja kreditov do uzurpacije nelustriranega sodstva za pokritje svojih rabot. Gospod, ki vlada magistratu, to lahko počne samo zato, ker ve, kdo ima v Sloveniji oblast, komu se je priklonil in ker dobro prodaja rdečo zvezdo."

Razlike med državljani so očitne

Preveč je razlik in prevelike so, so opozarjali ostali govorci. "Neusmiljeno vas kaznujejo za 500 evrov domnevnega prekrška, če pomagate sosedu. Hkrati prvorazrednemu županu odpišejo 15 ali 29 milijonov evrov. Preiskovali vas bodo s sto kriminalisti, kako ste kupili star traktor, v banko, kjer so oprali tisoč milijonov evrov za teroriste, pa si ne upajo vstopiti. Delovni invalid v Sloveniji danes prejema 300 evrov invalidnine, tako imenovani borec NOB, rojen leta 1971, pa 600 evrov apanaže za nošenje rdeče zvezde. Zaslužni prvorazredni meščani Ljubljane z visokimi pokojninami in dodatki dobivajo zastonj varovana stanovanja v Ljubljani, na deset tisoče ostarelih zgaranih upokojencev pa leta dolgo čaka na prosto in drago plačano mesto v domovih za ostarele," je našteval predsednik SDS Janez Janša.

Kakšno bo prihodnje kmetovanje?

Problemov je še več. "Ne vidim kmetovanja v ograjenih parcelah ter s preveč medvedi in volkovi. Prav tako ga ne vidim, če bodo tujci opravljali z našo zemljo," je bil jasen predstavnik kmetov in podeželja Rok Sedminek.

Odmevala je tudi problematika z zvermi
Odmevala je tudi problematika z zvermi © Matjaž Križnik

Nismo hlapci, želimo poštene zakone

Da se za Slovenijo izplača potruditi, je prepričan borec za pravično slovensko-hrvaško mejo Joško Joras. "Aktualnim politikom na oblasti sporočam: Nisem suženj, nisem hlapec, iz mene ne boste naredili novega parazita."

Odločnost v prizadevanjih za ključne spremembe je bilo čutiti tudi v nastopu predsednika stranke Glas za otroke in družine Aleša Primca. "Mi smo za to, da nam vladajo pošteni zakoni, ne pa pokvarjeni sodniki in politiki."

Prav je, da mislimo različno, a prav je tudi, da se združujemo v iskreni besedi

Naj naša domovina znova temelji na pokončni skali, ki jo imenujemo poštenje, da bomo lahko ponosni nanjo, je pri sveti maši zaželel pater Edvard Kovač. Dobrota, pogum in iskrenost so bile bistvo njegove pridige. "Res je, da glede družbe, družbenih sprememb, reform različno mislimo in tako je prav. Tako je v svobodi. Toda to, kar je lepo, je, da se različno misleči, z različnimi programi združujemo tukaj, kajti vsi verjamemo v iskrenost besede, verjamemo, da smo za to iskreno besedo v to skalo pripravljeni nekaj žrtvovati."

Cerkev Marijinega oznanjenja je bila premajhna
Cerkev Marijinega oznanjenja je bila premajhna © Helena Križnik

Ne želimo rušiti, ampak graditi

Povabilo k iskanju rešitev za skupno mizo je na samem shodu izrekel predsednik SLS Marjan Podobnik. "Naša želja ni rušiti, ampak graditi. Ne biti proti, ampak za. Želimo se pogovarjati z vsemi, tudi z vlado, tudi z ministri."

Protestniki so s transparenti opozarjali na svoje zahteve
Protestniki so s transparenti opozarjali na svoje zahteve © Matjaž Križnik

Bo vlada izpolnila zahteve?

Protestniki so oddali podpis pod seznam 20 zahtev, obrazec peticije bo v prihodnjih dneh na voljo tudi v elektronski obliki. Če tisti, ki imajo trenutno škarje in platno v rokah, ne bodo prisluhnili, se 8. februarja prihodnje leto obeta podoben dogodek. Da ne nameravajo odnehati, so nam zaupali številni udeleženci in ocenili, da je to nov začetek.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...