Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

AVDIO: Neenotna navodila bodo prinesla neenakosti in nezadovoljstvo

Slovenija | 20.08.2019, 16:36

Minister za zdravje Aleš Šabeder je sredi maja podpisal soglasje k dokumentu o poklicnih kompetencah v dejavnosti zdravstvene nege. S tem so začeli teči roki, v katerih je treba podeliti licence tistim srednjim medicinskim sestram, ki so 12 let vsaj polovico delovnega časa opravljale tudi naloge diplomiranih medicinskih sester. V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije opozarjajo na kratko časovnico, omenjajo tudi več ostalih pomislekov.

Roki so padli v čas dopustov

Pogodbe, ki srednje medicinske sestre z izpolnjenimi pogoji prerazporejajo na delovna mesta diplomiranih medicinskih sester, je bilo treba podpisati do minulega konca tedna. To je le eden od rokov, ki je padel v čas dopustov in ki v počitniških dneh vodstvom javnih zdravstvenih zavodov povzroča sive lase. Trenutno je namreč težko izvajati celo redne zadolžitve. Marsikdo je upe polagal v intervencijski zakon, a je ta za zdaj obležal v predalu. "Imamo zagotovilo, da bi ga ministrstvo za zdravje lahko predlagalo, a na žalost so nekateri roki že potekli, kar lahko privede do negativnih posledic za tiste, ki določenih aktivnosti še niso izvedli," pojasnjuje direktor združenja Marjan Pintar.

Kazni so razmeroma visoke. "Od 3 tisoč do 50 tisoč evrov za pravno osebo in od 300 do 5 tisoč evrov za odgovorno osebo."

Bodo neenotna navodila pri presoji izpolnjenih pogojev vodila v nezadovoljstvo?

Kot še poudarjajo v združenju, je ugotavljanje preseganja kompetenc vse prej kot preprosto, pomanjkanje enotnih navodil vodi v različne prakse. "Bojimo se, da utegnejo zato nastati velike neenakosti med javnimi zdravstvenimi zavodi in posledično nezadovoljstvo med zdravstvenimi delavci."

Pred spremembami je treba pretehtati učinke

Prihaja tudi do drugačnega razmerja med srednjimi in diplomiranimi medicinskimi sestrami, v združenju se prav tako ne strinjajo s trditvijo, da ne bo finančnih posledic. "Pred kakršnokoli spremembo je treba oceniti vse morebitne učinke in iskati prave rešitve, da ne bo škode," meni Pintar.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...