Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Marta Jerebič (foto: Rok Mihevc)
Marta Jerebič

Spirala molka ali kako se levja kletka povečuje

Komentarji | 30.07.2019, 14:30 Marta Jerebič

Ko v levji kletki poveš, da si z Radia Ognjišče. Tako sem pred 9 meseci dala naslov komentarju, v katerem sem opisala, kakšen odziv sem doživela na okrogli mizi na Filozofski fakulteti, ko sem se kot novinarka Radia Ognjišče priglasila v razpravo o jeziku in spolu oziroma izmenični rabi moškega in ženskega spola kot spolno nevtralnega v fakultetnih pravnih aktih.

Zdi se mi, da se danes ta LGBT ideologija in ideologija spola širi hitreje kot telekomunikacijska tehnologija. Peščica aktivistov, ki za svoje organizacije dobivajo močne finančne injekcije, organizirajo parade ponosa, izdajajo brošure in knjižice, s katerimi bodo jeseni na pretkane načine poskušali priti v osnovne in srednje šole pod pretvezo vzgajanja k strpnosti.

Mi katoličani pa smo v glavnem kar tiho. Morda celo zamahnemo z roko, češ ne verjamem temu ali - česar ne vem, ne boli.

Predlagam vam, da naredite preizkus. V roke vzemite 10 knjig sodobne mladinske ali odrasle literature, poglejte 10 najnovejših risank ali 10 filmov, recimo iz žanra romance in drame.

Danes skoraj ni knjige, risanke ali filma iz teh žanrov, ki ne bi vsebovali lika geja ali lezbijke. Otroci to v šoli berejo kot obvezno domače branje, za bralno značko ali preprosto doma, ker radi berejo. Nekatere od teh knjig so pridobile celo znak Zlata hruška, ki naj bi bil znak kakovosti otroških in mladinskih knjig. Pa se v njej kot nekaj normalnega pojavi družina z dvema očkoma.

Katera učiteljica ali učitelj si bo v času, ko vse velja za sovražni govor, v razredu upal spregovoriti o tej ideologiji? Kaj bo povedal, ko bo kateri od učencev spregovoril o tem? Kako bo pojasnil, ko se bo v jeziku začel vsepovsod pojavljati podčrtaj, ki naj bi predstavljal neskončno število spolov. To se namreč že pojavlja v posameznih dokumentih, npr. Mestne občine Ljubljana. Nas je lahko strah, da se bo to kar naenkrat pojavilo tudi v učbenikih? Kako bodo to ideologijo razlagali v šoli?

Vatikan je v mesecu juniju, mesecu parad ponosa, izdal prvi dokument o ideologiji spola, v katerem piše, naj katoličani stopamo v dialog, pri čemer se ne smemo odpovedati svoji identiteti. A katoličani smo v glavnem kar tiho. Zavijamo se v spiralo molka.

Besedno zvezo spirala molka je sredi 70-ih let prejšnjega stoletja skovala nemška politična analitičarka Elisabeth Noelle-Neumann. Ker je posameznike strah izolacije oziroma izključevanja iz skupine oziroma družbe, ostajajo tiho, namesto da bi izrazili svoje mnenje. Pomembno vlogo pri tem imajo mediji, ki sporočajo dominantno mnenje. Bolj ko je v medijih prisotno neko mnenje, bolj se nasprotno misleči zavijajo v molk.

V Sloveniji se je to najbolj pokazalo na referendumih: o oploditvi samskih žensk, vstopu Slovenije v EU in Nato ter družinskem zakoniku. Povsod so ankete javnega mnenja napovedovale povsem drugačen rezultat. Ni šlo zgolj za tesen izid, ampak na koncu povsem drugačen rezultat. Ob prevladujočem mnenju, ki je vladalo v medijih, so se ljudje tudi v javnomnenjskih anketah opredeljevali drugače, ko pa je prišlo do tajnega glasovanja, so si upali izraziti svoje mnenje.

Danes prevladujejo družbeni mediji, ki naj bi v teoriji privedli do večje pluralnosti in svobode izražanja. A še zdaleč ni tako. Raziskava uglednega ameriškega inštituta Pew je že pred petimi leti ugotovila, da teorija spirale molka velja tudi za splet oziroma družbene medije. Že tako glasni, so še bolj glasni, tihi se še bolj zavijajo v molk.

In tako se v primeru ideologije spola povečuje tudi levja kletka - kletka, ki zajema celotno družbo in v kateri je že nasprotovanje neki ideologiji označeno kot sovražni govor.

Čeprav se zdi, da se spirala molka širi navzven, so svetle točke upanja posamezniki, ki si upajo. Upajo govoriti resnico, kot na primer Jordan Peterson. Luč upanja predstavljajo vsi mladi, ki so ga šli poslušat, ko je nastopil v Ljubljani. Morda bodo v levji kletki molčali, na tajnem glasovanju pa obkrožili tisto, kar narekuje zdrava pamet in stvarnost sama. Vprašanje pa je, če je to dovolj.

Edmund Burke, anglo-irski politični filozof iz 18. stoletja je zapisal: »Vse, kar je potrebno za prevlado zla, je, da dobri ljudje ne naredijo ničesar«.

 

Komentarji, Naš pogled
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...