Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar
Bazen (foto: ARO)
Bazen

Kako lahko otroke zavarujemo pred utopitvijo?

Sociala | 03.07.2019, 13:08 Petra Stopar

Ob začetku poletnih počitnic, ko je uživanje v vodi najpogostejše, so pristojne javno-zdravstvene službe opozorile na nevarnosti utopitev. Te najbolj ogrožajo otroke od 1. do 3. leta starosti, za katere so tudi drugi najpogostejši vzrok smrti. Da bi se izognili tej nevarnosti, je treba imeti najmlajše nenehno pod nadzorom in upoštevati še druge previdnostne ukrepe.

»Napihljivi obroč, rokavčki ali jopič ne zagotavljajo varnosti, zato naj otroci pripomočke za plavanje uporabljajo le pod nadzorom odrasle osebe, ki zna plavati,« poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). V današnjem času je eden od motečih dejavnikov mobilni telefon – »ne dovolimo, da nam ta preusmeri pozornost od otrok, ki so v vodi ali ob njej«.

Če imamo pri hiši v tla vgrajeni bazen, na NIJZ svetujejo, naj bo ta ograjen in zaklenjen s ključavnico, v primeru uporabe nadzemnega sestavljivega bazena pa je poleg upoštevanja proizvajalčevih navodil potrebno redno odstranjevanje stopnic in pospravljanje igrač iz bazena, da vanj ne bi pritegnile otroka.

Otrok se lahko plavanja začne učiti pri starosti štirih let, priporočajo strokovnjaki in svarijo, da plavalno znanje še zdaleč ni preventiva pred utopitvami. Tveganje, ko gre za malčke, je prisotno tudi v zgolj nekaj centimetrih vode. Starši naj imajo tako otroke ves čas na dosegu roke in osvojijo znanje prve pomoči, da bodo otroku lahko pomagali.

V ribnikih in jezerih obstaja tudi nevarnost skalovja, vej ali drugih predmetov, ki lahko povzročijo poškodbe, zato je priporočljiva primerna obutev, ki ne drsi. Pred skakanjem v vodo je treba preveriti globino in dno. Voda naj bi bila globoka vsaj 270 centimetrov.

Na plovilih je obvezna uporaba rešilnih jopičev ne glede na dolžino potovanja, velikost čolna ali plavalne sposobnosti. Dojenčki pa se lahko na plovilu vozijo šele, ko so dovolj težki, da lahko uporabljajo rešilni jopič. Na zaprtem motornem plovilu NIJZ priporoča namestitev javljalnika ogljikovega monoksida v kabini.

Sociala, Zdravstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...