Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Park prostoživečih živali z namenom izobraževanja in skrbi za ogrožene živalske vrste

| 01.06.2019, 08:00

V Vintarovcih v občini Destrnik so v začetku tedna predstavili Park prostoživečih živali, ki bo navduševal vse generacije. Park se izvaja v sklopu Strategije lokalnega razvoja LAS Bogastvo podeželja in je delno sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Nosilec projekta in lastnik parka, ki se razteza na treh hektarjih in ponuja 80 različnih vrst živali ter bo uradno odprt prihodnje leto je Aleksander Horvat.

»Park prostoživečih živali bo namenjen predvsem izobraževanju, informiranju, osveščanju ter skrbi za ogrožene živalske vrste širši javnosti, ki jih bo obiskovalec v parku lahko spoznal v živo. Kljub odprtju za javnost bo na prvem mestu skrb za dobrobit živali, saj le v optimalnih pogojih lahko pričakujemo mladičke, ki so neprecenljiv faktor ohranitve posamezne živalske vrste,« je dejal Horvat. S projektnimi aktivnostmi želijo ustvariti pogoje za predstavitev parka prostoživečih živali in odprtje slednjega javnosti. »Park prostoživečih živali bo ponujal zanimivosti za ciljne skupine kot so družine z otroki, šolarje, dijake in študente ter osebe s posebnimi potrebami, ter bo ponujal višji nivo znanja, za znanja željne obiskovalce,« je povedal.

Strokovna vodja LAS Bogastvo podeželja mag. Mojca Metličar je ocenila, da park prostoživečih živali predstavlja odličen primer dobre prakse, kako se lahko program lokalnega razvoja pozitivno odraža na terenu. »Dolgoročno predstavlja projekt potencial, nov program, možnost razvoja novih delovnih mest, hkrati pa neprecenljivo bogastvo, ki ga te ogrožene vrste živali, katerih že nekaj ni več v naravnem okolju, predstavljajo za območje LAS, lokalno skupnost in tudi širšo Slovenijo ter srednjo Evropo,« je povedala Metličarjeva.

Sedijo od leve proti desni: mag. Mojca Metličar, Franc Pukšič, prof. dr. Alenka Dovč, Aleksander Horvat
Sedijo od leve proti desni: mag. Mojca Metličar, Franc Pukšič, prof. dr. Alenka Dovč, Aleksander Horvat © ARO
Partner v projektu je Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani, ki je prevzela organizacijsko in vsebinsko izvedbo različnih delavnic na najrazličnejše teme v katerih se udeležence seznani z posameznimi živalskimi vrstami, razvojem, arheologijo in tudi izdelavo origamijev, je povedala profesorica dr. Alenka Dovč. »Delavnice so interaktivne, na katerih je poudarek na pogovoru, izkustvenem doživetju. Pri izvedbi aktivno pomagajo tudi študentje veterine, ki samostojno vodijo delavnice. Priznati moram, da me prekašajo v izvedbi, kar me dela ponosno. Poleg študentov veterine smo aktivno vključili še študente zootehnike in arheologije, saj smo skupaj lahko še boljši,« je dejala.

Projekt podpira tudi občina Destrnik. Župan Franc Pukšič: »V rogozniški dolini, kjer je lociran park prostoživečih živali, predstavlja projekt v lokalni skupnosti popolno osvežitev in popestritev ponudbe, nov program z neprecenljivo vsebinsko vrednostjo, ki bo imel dolgoročno, trenutno še nepredstavljiv, vpliv na prepoznavnost občine Destrnik, območja LAS Bogastvo podeželja in tudi širše. Predstavlja primer dobre prakse, kjer moči združijo različni sektorji.«

Sovi
Sovi © ARO

Žerjav
Žerjav © ARO

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...