Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup

Vera in upanje za boj proti zlu, sovraštvu, krivici, nasilju in pesimizmu

21.04.2019, 19:35

V Cerkvi v Sloveniji so se v velikonočnem jutru vrstile vstajenjske procesije z Najsvetejšim. Sledila so evharistična bogoslužja, v stolnicah so jih vodili škofje ordinariji. V pridigah so poudarjali pomen vere in upanja v boju proti zlu, sovraštvu, krivici, nasilju in pesimizmu.

Naš čas potrebuje priče, ki živijo iz vere

Predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je pri vstajenjski sveti maši spomnil, da v svetu, ki ga je ustvaril Bog, v katerega je kot Odrešenik stopil učlovečeni Božji Sin Jezus Kristus, ter v katerem živijo ljudje, ki verujejo v njegovo in tudi svoje vstajenje, smrt nikdar ne more biti zmagovalka. Opozoril je tudi, da naš čas potrebuje priče, ki živijo iz vere, ki se je rodila iz srečanja z vstalim Jezusom. Kot je dodal nadškof Zore, se ne smemo bati. "Ljubiti Kristusa ni odvisno ne od zgradb in ne od vpliva in moči v družbi. Ljubiti Kristusa pomeni verovati v Vstalega, v Živega. In dokler bosta na zemlji samo dva kristjana, ki bosta v srcu živela to ljubezen, bo tudi Jezus sredi med njima. Dokler bodo na svetu takšni kristjani, toliko časa bo Jezus našel vero na zemlji, ne glede na to, kdaj bo prišel."

Iščimo sledi vstalega Gospoda med nami

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je prav tako pri vstajenjski sveti maši povabil, naj iščemo sledi vstalega Gospoda med nami, torej znamenja upanja, ki so močnejša od pesimizma, s katerim se soočamo vsak dan, močnejša od nasilja, ki je vse prevečkrat prisotno med nami, ter močnejša od sovraštva, ki nas deli na ene in druge. "Vstali Gospod je z nami na poteh našega življenja, kot znamenje upanja, kot novi človek, ki v naš svet prinaša tisto, kar najbolj potrebujemo, upanje, da bo na koncu slavilo zmago vse kar je dobro," je nadškof Cvikl poudaril še pri dopoldanskem velikonočnem bogoslužju. Pri sinočnji materi vseh vigiliji je napovedal misijon v dekaniji Maribor, ki se bo začel jeseni in končal na božič.

Velika noč daje vsakemu križu smisel in pomen

Po besedah koprskega škofa Jurija Bizjaka velika noč s svojim tridnevjem ne odpravlja nobenega križa, a daje vsakemu križu smisel in pomen. "Koliko žrtev in naporov, koliko bolečin in potrpljenja ljudje brez pomisleka jemljemo nase, če vemo, čemu in zakaj, če vidimo smisel in pomen! Kar te ne povozi, te okrepi."

Brez velike noči naša vera ne bi bila smiselna

Da brez velike noči naša vera ne bi bila smiselna, je že sinoči ugotavljal murskosoboški škof Peter Štumpf. "Ni dovolj verovati v Kristusa, ki je postal človek in oznanjal Božje kraljestvo, ozdravljal bolne in nasičeval lačne. Potrebno je bilo, da je Kristus pretrpel smrt in jo z vstajenjem premagal. Tako je naša smrt postala samo prag, preko katerega vstopamo v nebesa." Pri velikonočni sveti maši je škof Štumpf priznal, da je Kristusov prazen grob lahko preizkušnja za našo vero ter tudi za poštenost in odgovornost. "Verski dvomi so celo nekaj nujnega, saj vero preskušajo in jo krepijo. Velika noč je zato prazniki, ki nas vabi k hrepenenju po Kristusu. Brez hrepenenja ni iskanja. Kdor hrepeni po Kristusu, ga bo našel, četudi bo zato šel skozi preizkušnje. Krščanska vera je boj s samim seboj, večkrat pa tudi z drugimi, za Kristusa. Ta boj se konča z našim vstajenjem od mrtvih."

Ne gre za spomin, ampak za resničnost

Naj se zamislimo ob besedah, ki jih izrekamo v veri, je pozval novomeški škof Andrej Glavan. "In tretji dan je od mrtvih vstal" moramo po njegovem izpovedovati v globokem prepričanju, da ne gre le za nek spomin, ampak za resničnost.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Novomeški škof dr. Andrej Saje (photo: Rok Mihevc) Novomeški škof dr. Andrej Saje (photo: Rok Mihevc)

Pravičnost kot odsev Božje pravičnosti

V ljubljanski stolnici je bila sinoči tako imenovana rdeča maša, ki jo je za člane Akademskega društva pravnik, druge pravnike in študente prava ob začetku sodnega leta daroval novomeški škof dr. ...