Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Ko obremenitev presega približno normalne mere, mora počiti film

Slovenija | 14.04.2019, 20:56

Zavod za zdravstveno zavarovanje je razburil družinske zdravnike. V času, ko ti opozarjajo na preobremenjenost, je razgrnil podatke o povprečnem času, ki ga imajo v ambulanti na voljo za enega bolnika. Znašal naj bi od dobrih 9 do nekaj nad 13 minut. Potemtakem bi en družinski zdravnik na dan povprečno obravnaval 42 bolnikov. Niti zdravniški zbornici niti sindikatu Praktikum ni jasno, od kot takšne številke. Kot so opozorili, se to ne sklada z evidencami Nacionalnega inštituta za javno zdravje in nekaterimi poizvedbami.

Kako je zavod za zdravstveno zavarovanje prišel do podatkov o obremenjenosti družinskih zdravnikov, se sprašujejo tako v zdravniški zbornici kot v sindikatu Praktikum. Prišli so do drugačnih številk.

Družinski zdravnik polovico časa s pacientom porabi za delo z računalnikom

V zdravniški zbornici so se pri tem oprli na anketo na terenu, ki je pokazala, da dobra polovica družinskih zdravnikov dnevno pregleda od 41 do 60 bolnikov, nekateri celo od 62 do 80 bolnikov. Slabih 7 minut znaša obisk enega od njih v ambulanti, pri tem družinski zdravnik polovico časa porabi za delo z računalnikom ter izpolnjevanje administrativnih in ne strokovnih zahtev zavoda za zdravstveno zavarovanje.

V sindikatu zahtevajo vpogled v metodologijo zavoda za zdravstveno zavarovanje

Tudi v sindikatu Praktikum so izračunali nekaj podobnega - da ima torej družinski zdravnik povprečno v ambulanti za enega bolnika na voljo od slabih 6 do nekaj manj kot sedem minut. Na dan se jih tako zvrsti od 56 do 66. V sindikatu Praktikum so zato zahtevali vpogled v metodologijo zavoda za zdravstveno zavarovanje. Poudarili so še, da so zahteve po dovolj časa v dobrobit bolnikov.

Vesel sem bil, če sem imel približno 40 pacientov na dan, več je nemogoče

"Ko obremenitev presega približno normalne mere, mora počiti film. Ko sem še delal, sem bil vesel, če sem imel 40 pacientov na dan. Številke, ki segajo do 50, celo 60 v enem turnusu, so nemogoče," nam je svojo izkušnjo zaupal upokojeni pediater Tone Kunstelj.

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...