Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
P. Martin Kmetec (foto: Blaž Lesnik)
P. Martin Kmetec

P. Martin Kmetec - misijonar v arabskem svetu

Cerkev po svetu | 28.03.2019, 12:03 Blaž Lesnik

Minorit p. Martin Kmetec vrsto let deluje v misijonih. Že od začetka je z vsem srcem duhovnik. Z veliko vnemo in željo po učenju je pred slabimi tremi desetletji zaoral misijonsko ledino v Libanonu. Danes živi v minoritskem samostonu v Istanbulu, kjer je prisotnost krščanske skupnosti kot kapljica v morju islama. Kljub pogosto težkim razmeram in različnim pritiskom prisega na pristne medčloveške odnose in zvestobo evangeliju.

Na otroštvo, ko je v župniji Sv. Vid pri Ptuju spoznal minorite, ima lepe spomine. Za vstop v redovno življenje se je odločil takoj po osnovni šoli: "Če gledam v veri nazaj, je bil to prav gotovo božji glas, pomembno pa je bilo, da sem imel ob sebi ljudi, ki so mi pomagali zoreti."

Po vojaškem redu je vstopil v noviciat, študiral teologijo v Ljubljani, potem pa se je že pojavila želja, da bi šel v misijone. Njegova prva misijonska postojanka je bil Bejrut v Libanonu, kjer je deloval deset let. Naučiti se je moral tudi arabskega jezika. "K nam so prihajali verniki drugih obredov, veliko smo spovedovali. Spomnim se, ko sem prvič dal odvezo v arabščini. Ko se je gospod spovedal, sem si rekel: Za te besede, za ta stavek se je splačalo porabiti tri leta učenja jezika. To so čudovita izkustva."

Doktorat iz islama in znanje jezikov

Vedno ga je veselilo učiti se ter rasti predvsem v notranjem življenju. "Nisem bil nikoli znanstvenik, literatura in poezija pa ste me vedno veselila." Pater Martin Kmetec je dober poznavalec razmer v islamskem svetu, leta 2010 je iz islama tudi doktoriral. O vojni v Siriji pravi: "Če gledamo strateško politično, se mi zdi, da v tej vojni proti ISISu ni bilo poštenosti, ni bilo poštenega boja. Nekoč sem poslušal italijanskega generala, ki je razlagal, da če bi hoteli uničiti tako silo kot je ISIS, bi moralo biti veliko večje število letalskih preletov, da bi to stolkli. V bistvu je šlo za to, da so držali spopade na neki ravni, zato ker je tudi Putinu odgovarjalo, da se s Čečeni tolče v Siriji, ne pa v Rusiji."

Izzivi učenja turščine

Svoje misijonsko poslanstvo je po Libanonu nadaljeval v Turčiji, najprej v Izmirju, kasneje se je preselil v Istanbul. Tudi tu ni šlo brez učenja jezika. "Vse nakako temelji na glagolu. Turški jezik ima izredno dolge besede, ker od zadaj naprej pristavljajo zloge, to pa spreminja pomen. Kar pa zadeva glagol, sem kmalu ugotovil, da ima ta jezik veliko različnih časov, turščina je izredno bogat jezik v časih. Potem se je bilo treba tega naučiti na pamet in sem si vanj pisal samo spregatve v različnih časih. To je bil takrat moj molitvenik."

Sveti Anton - most med različnimi svetovi

Glede prihodnosti islama pravi: "Mislim, da bo prevladal tisti tok, ki poudarja religijo kot odnos do Boga, kot poštenost do človeka, družine in okolje. To je bistveno, ne pa neka zunanja pojavnost in vtikanje v zadeve vseh ljudi."

Danes p. Martin živi v skupnosti s še tremi sobrati, minoriti pa imajo še eno skupnost s šestimi brati v središču Istanbula, kjer je cerkev svetega Antona. "Pri svetem Antonu je obisk tako velik, na teden naštejejo sedem tisoč ljudi. Mnogo muslimanov pri svetem Antonu prižge svečo."

 

Cerkev po svetu, Oddaje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.