Mateja Subotičanec
Aleš Karba
Andrej Šinko
Nadškof Dino De Antoni (foto: )
Nadškof Dino De Antoni

Umrl upokojeni goriški nadškof Dino de Antoni

22.03.2019, 08:32 Marta Jerebič

V 83. letu starosti je umrl upokojeni goriški nadškof Dino de Antoni. Že ob sprejemu škofovske službe je pokazal posebno naklonjenost do slovenskih vernikov, saj se je že pred škofovskim posvečenjem posvetil učenju slovenskega jezika in preživel poletni čas leta 1999 med salezijanci na Rakovniku. Tu se je bodisi učil jezika bodisi spoznaval slovensko kulturo, zgodovino in cerkveno delovanje. Kot je o njem še zapisal škofov vikar za Slovence v Gorici Karlo Bolčina, je bil Dino de Antoni v času službovanja v goriški nadškofiji dober pastir vsem vernikom, tudi slovenskim, saj se je trudil opravljati vse obrede v slovenskem jeziku. Slovenskim in vsem vernikom bodo za vedno ostali v spominu njegov nasmeh, njegova očetovska skrb, njegov posluh za vse potrebe, posebno bolnih in ostarelih, njegova skromnost in ponižnost, je o njem še zapisal Karlo Bolčina.

Msgr. Dino De Antoni se je rodil 12. julija 1936 v Chioggi (Benetke). Po humanističnih in teoloških študijih v škofijskem semenišču v Chioggi je bil slušatelj Fakultete za kanonsko pravo na Lateranski univerzi v Rimu in postal doktor cerkvenega prava. Dne 23. oktobra 1960 je bil v domači stolnici posvečen v mašnika. V rojstni škofiji je bil najprej profesor in podravnatelj v malem semenišču, kasneje tudi župnik v stolni župniji, od leta 1981 do leta 1988.

Pri škofijskem cerkvenem sodišču je bil pravdnik in sodni vikar ter škofov vikar za apostolsko delovanje laikov in duhovni voditelj Katoliške akcije.

Leta 1988 ga krajevni škof Magarotto izbral za generalnega vikarja. V času izpraznjenega škofovskega sedeža je bil izvoljen za škofijskega administratorja. Ob prihodu novega škofa je bil potrjen za službo generalnega vikarja, ki jo je opravljal do leta 1999, ko ga je 2. junija sv. papež Janez Pavel II imenoval za goriškega nadškofa.

Dne 15. septembra istega leta je prejel škofovsko posvečenje v stolnici v Chioggi, 26. septembra pa je prišel v Gorico in zasedel stolico petnajstega naslednika prvega goriškega nadškofa Karla Mihaela Attemsa.

V času službovanja v goriški nadškofiji je bil dobri pastri vsem vernikom, tudi slovenskim, saj se je trudil opravljati vse obrede v slovenskem jeziku. Od vsega začetka je navezal tesne in prijateljske stike s sosednjim škofom msgr. Pirihom, ki so se iz leta v leto stopnjevali, tudi zaradi iste starosti obeh. Večkrat je zastopal Italijansko škofovsko konferenco pri slovenski in se udeleževal njenih plenarnih zasedanj.

Po odpovedi škofovski pastirski službi, ki je bila sprejeta 28. junija 2012, je ostal v goriški nadškofiji kot pomočnik novemu nadškofu Karlu RM Redaelliju.

Leta 2011 je sprejel v oglejski baziliki tudi papeža Benedikta XVI, leta 2008 pa ekumenskega patriarha Bartolomeja I.

Nadškof Dino De Antoni je umrl v duhovniškem domu v Gorici 22. 3. 2019

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...