Robert Božič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Nadškof Dino De Antoni (foto: )
Nadškof Dino De Antoni

Umrl upokojeni goriški nadškof Dino de Antoni

22.03.2019, 08:32 Marta Jerebič

V 83. letu starosti je umrl upokojeni goriški nadškof Dino de Antoni. Že ob sprejemu škofovske službe je pokazal posebno naklonjenost do slovenskih vernikov, saj se je že pred škofovskim posvečenjem posvetil učenju slovenskega jezika in preživel poletni čas leta 1999 med salezijanci na Rakovniku. Tu se je bodisi učil jezika bodisi spoznaval slovensko kulturo, zgodovino in cerkveno delovanje. Kot je o njem še zapisal škofov vikar za Slovence v Gorici Karlo Bolčina, je bil Dino de Antoni v času službovanja v goriški nadškofiji dober pastir vsem vernikom, tudi slovenskim, saj se je trudil opravljati vse obrede v slovenskem jeziku. Slovenskim in vsem vernikom bodo za vedno ostali v spominu njegov nasmeh, njegova očetovska skrb, njegov posluh za vse potrebe, posebno bolnih in ostarelih, njegova skromnost in ponižnost, je o njem še zapisal Karlo Bolčina.

Msgr. Dino De Antoni se je rodil 12. julija 1936 v Chioggi (Benetke). Po humanističnih in teoloških študijih v škofijskem semenišču v Chioggi je bil slušatelj Fakultete za kanonsko pravo na Lateranski univerzi v Rimu in postal doktor cerkvenega prava. Dne 23. oktobra 1960 je bil v domači stolnici posvečen v mašnika. V rojstni škofiji je bil najprej profesor in podravnatelj v malem semenišču, kasneje tudi župnik v stolni župniji, od leta 1981 do leta 1988.

Pri škofijskem cerkvenem sodišču je bil pravdnik in sodni vikar ter škofov vikar za apostolsko delovanje laikov in duhovni voditelj Katoliške akcije.

Leta 1988 ga krajevni škof Magarotto izbral za generalnega vikarja. V času izpraznjenega škofovskega sedeža je bil izvoljen za škofijskega administratorja. Ob prihodu novega škofa je bil potrjen za službo generalnega vikarja, ki jo je opravljal do leta 1999, ko ga je 2. junija sv. papež Janez Pavel II imenoval za goriškega nadškofa.

Dne 15. septembra istega leta je prejel škofovsko posvečenje v stolnici v Chioggi, 26. septembra pa je prišel v Gorico in zasedel stolico petnajstega naslednika prvega goriškega nadškofa Karla Mihaela Attemsa.

V času službovanja v goriški nadškofiji je bil dobri pastri vsem vernikom, tudi slovenskim, saj se je trudil opravljati vse obrede v slovenskem jeziku. Od vsega začetka je navezal tesne in prijateljske stike s sosednjim škofom msgr. Pirihom, ki so se iz leta v leto stopnjevali, tudi zaradi iste starosti obeh. Večkrat je zastopal Italijansko škofovsko konferenco pri slovenski in se udeleževal njenih plenarnih zasedanj.

Po odpovedi škofovski pastirski službi, ki je bila sprejeta 28. junija 2012, je ostal v goriški nadškofiji kot pomočnik novemu nadškofu Karlu RM Redaelliju.

Leta 2011 je sprejel v oglejski baziliki tudi papeža Benedikta XVI, leta 2008 pa ekumenskega patriarha Bartolomeja I.

Nadškof Dino De Antoni je umrl v duhovniškem domu v Gorici 22. 3. 2019

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...