Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež v Loretu (foto: Vatican News)
Papež v Loretu

Kako Marija nagovarja mlade, družine in bolnike?

Slovenija | 25.03.2019, 13:12 Marjana Debevec

Papež Frančišek je ob današnjem prazniku Gospodovega oznanjenja obiskal Marijino svetišče v Loretu. Ob sklepu svete maše je podpisal posinodalno pismo mladim z naslovom: Živi Kristus, upanje naše. Za vzor jim je postavil Marijo.

Tri poudarke sinode mladih: poslušanje Božje Besede, razločevanje in odločitev najdemo tudi v Marijinem življenju, je dejal papež in dodal, da Božjega glasu ne moremo slišati v hrupu in kadar smo vznemirjeni. »Njegovega načrta z našim osebnim in družbenim življenjem ne zaznamo tako, da ostanemo na površju, ampak tako, da gremo na neko globljo raven, kjer delujejo moralne in duhovne sile. Tja Marija vabi mlade, da se spustijo in da se uskladijo z Božjim delovanjem,« je dejal Frančišek.

Zaželel je, da bi v Loretu na novo zaživel Center Janez Pavel II., kjer bodo mladi sprejeti, kjer jih bodo spremljali in jim pomagali razbrati njihovo pot. Na veliko navdušenje zbranih mladih je sveti oče brate kapucine, ki so upravniki svetišča v Loretu, prosil, naj pustijo baziliko odprto zvečer in v začetku noči, ko prihajajo skupine mladih.

Papež nagovarja zbrane pred baziliko v Loretu
Papež nagovarja zbrane pred baziliko v Loretu © Vatican News

Svetišče v Loretu pa je tudi kraj družine. Naj povemo, da katedrala varuje hišico, kjer naj bi živeli Marija, Jožef in Jezus. »V občutljivih razmerah današnjega sveta ima družina, utemeljena na zakonski zvezi med enim moškim in eno žensko, bistven pomen in poklicanost. Treba je na novo odkriti načrt, ki ga je Bog začrtal za družino, da bi poudarili njeno veličino in neločljivost v služenju življenju in družbi.«

Družine in mladi pa po papeževih besedah ne smejo hoditi vzporedno, ampak skupaj. Tukaj namreč izvira temelj pastorale mladih.

Papež podpisuje posinodalno pismo mladim
Papež podpisuje posinodalno pismo mladim © Vatican News

V Marijini hiši najdejo svoj dom tudi bolniki, ki morajo biti v družini sprejeti. »Ne pustimo se zavesti kulturi, ki zavrže vse, ki jih ne potrebuje več. Gre za kulturo, ki nam jo predlagajo mnoge ideološke kolonizacije, ki nas danes napadajo.« Trpljenje, ki ga bolniki darujejo, je namreč po papeževih besedah odločilno za prihod Božjega kraljestva.

Papež pozdravlja bolnike v baziliki
Papež pozdravlja bolnike v baziliki © Vatican News

Svoj nagovor pa je papež sklenil s povabilom k svetosti, da bi današnjim ljudem, ki so pogosto zmedeni, prevzeti z zemeljskimi interesi ali pa potopljeni v duhovno sušo, prinašali evangelij miru in življenja.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...