Mateja F. Novljan
Andrej Jerman
Marta Jerebič
Logo civilne iniciative Dovolj.je (foto: Marjana Debevec)
Logo civilne iniciative Dovolj.je

Lazaristi odgovarjajo na Cerarjeve obtožbe

25.02.2019, 19:25 Marta Jerebič

Slovenska provinca Misijonske družbe lazaristov se je odzvala na izjave člana civilne iniciative Dovolj.je Janeza Cerarja, ki je formalno sicer še lazarist, vendar že več let živi zunaj skupnosti. Na nedavni tiskovni konferenci je podal primer domnevne spolne zlorabe, ki naj bi se zgodila v tej družbi. Slovenska provinca lazaristov pojasnjuje, da je bil dogodek zadostno, primerno in pravilno obravnavan, kar so potrdile tudi višje instance. Glede tega, da je bil Cerar sam žrtev zlorabe, pa dodaja, da je Cerarja povabila k razjasnitvi okoliščin, česar pa ni storil. Zato omenjenega dogodka ni bilo mogoče raziskati. Misijonska družba je zato trditev, da je vodstvo probleme »pometalo pod preprogo«, označila za neosnovano, Cerarjeve navedbe pa zavrnila kot neutemeljeno obrekovanje.

Objavljamo izjavo v celoti

Na tiskovni konferenci v hotelu Union 19. februarja 2019 je Janez Cerar, ki je formalno sicer član Misijonske družbe lazaristov, vendar že več let živi zunaj skupnosti, podal primer domnevne »spolne zlorabe«, ki naj bi se zgodila v tej družbi, obenem pa je izjavil, da je tudi sam pred leti doživel podobno zlorabo.

Kot predstavnik Misijonske družbe v Sloveniji sem dolžan na izjave g. Cerarja odgovoriti z naslednjimi pojasnili:

Po prijavi domnevnega primera spolne zlorabe, ki ga je kot prvega navajal g. Cerar, je vodstvo slovenske province Misijonske družbe v skladu s kanonskim pravom izpeljalo postopek za ugotovitev morebitne krivde storilca. V dejanje sta bili vpleteni polnoletni, poslovno sposobni osebi. Po končanem postopku sta se vpleteni osebi spravili, proti pobudniku dogodka pa je bil izrečen cerkveni disciplinski ukrep v skladu s težo dejanja. Dogodek je bil zadostno, primerno in pravilno obravnavan. To so potrdile tudi višje instance.

G. Janez Cerar je na tiskovni konferenci nadalje izjavil, da je bil v 90. letih, že v času svoje polnoletnosti, tudi sam žrtev zlorabe. Ko je leta 2017 provincialno vodstvo v teku preiskave prvega omenjenega primera o tem prejelo obvestilo, je takoj pripravilo vse potrebno in g. Cerarja povabilo, da kot tožnik proti domnevnemu storilcu poda izjavo, iz katere bo lahko razvidno, za kaj je šlo in vse druge okoliščine, ki so potrebne za oceno dejanja. G. Cerar tega ni storil. Zato omenjenega dogodka ni bilo mogoče raziskati.

Trditev, da je vodstvo probleme »pometalo pod preprogo«, je zato neosnovana, vodstvo Misijonske družbe pa navajanje Janeza Cerarja zavrača kot neutemeljeno obrekovanje.

Slovenska provinca Misijonske družba lazaristov

Franc Rataj CM, vizitator

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik) Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik)

Janez Poklukar postal novi minister za zdravje

Poslanke in poslanci so s 50 glasovi za in 31 proti podprli imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. 42-letni zdravnik, ki je že prisegel pred državnim zborom, je s tem postal 18. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...