Marjan Bunič
Marko Zupan
Meta Potočnik
Pri zdravniku (foto: Ingimage)
Pri zdravniku

Zaposlovanje tujih zdravnikov v Sloveniji skozi več postopkov in preverjanj

25.02.2019, 15:00

Lažna zdravnica iz Izole in lažna medicinska sestra iz Trbovelj sta ista oseba. V obeh primerih je opravljala delo, za katerega ni imela ustrezne izobrazbe. Razkritje o ponarejenih diplomah je dvignilo precej prahu in tudi vprašanj.

Evidence visokošolskih diplom vodijo univerze oziroma visokošolski zavodi. Po besedah ministra za izobraževanje Jerneja Pikala morajo delodajalci verodostojnost diplom preveriti pri njih.

Zanimalo nas je, kakšni so postopki, ko se želi v Sloveniji zaposliti zdravnik, ki je študij končal v tujini. Zaradi kadrovskih težav jih namreč zaposlujejo v marsikateri bolnišnici v naši državi. Kako je s tistimi, ki so poklicno kvalifikacijo pridobili v kateri od članic Evropske unije? Vodja sektorja za dostopnost zdravstvenega varstva na ministrstvu za zdravje Tina Jamšek nam je pojasnila, da je postopek zanje določen v posebni direktivi. "V teh primerih gre za bolj ali manj avtomatičen postopek priznavanja poklicne kvalifikacije. Kandidati morajo predložiti diplomo, ki v njihovi državi pomeni poklicno kvalifikacijo, in ostala zahtevana potrdila. Zahteva se predložitev overjene fotokopije diplome in tudi potrdilo pristojnega organa, da je oseba dejansko usposobljena za delo." Kot je zatrdila Jamškova, za zdaj dvomov še ni bilo. "V primeru dvomov lahko sami prek posebnega informacijskega sistema Evropske unije preverimo verodostojnost podatkov."

Kako je z zdravniki iz tretjih držav? "Kandidat se najprej zglasi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter pri NARIC centru, ki preverita verodostojnost diplome in umeščenost tega izobraževanja v Sloveniji. Kandidat predloži tudi vsa dokazila v overjeni fotokopiji in overjenem prevodu. Naknadno se diplome in izobraževalni programi preverijo tudi na naših visokošolskih zavodih in v centru za poklicno izobraževanje." V tem primeru, tako Jamškova, tudi ne gre brez strokovnega izpita.

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...