Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Pri zdravniku (foto: Ingimage)
Pri zdravniku

Zaposlovanje tujih zdravnikov v Sloveniji skozi več postopkov in preverjanj

25.02.2019, 15:00

Lažna zdravnica iz Izole in lažna medicinska sestra iz Trbovelj sta ista oseba. V obeh primerih je opravljala delo, za katerega ni imela ustrezne izobrazbe. Razkritje o ponarejenih diplomah je dvignilo precej prahu in tudi vprašanj.

Evidence visokošolskih diplom vodijo univerze oziroma visokošolski zavodi. Po besedah ministra za izobraževanje Jerneja Pikala morajo delodajalci verodostojnost diplom preveriti pri njih.

Zanimalo nas je, kakšni so postopki, ko se želi v Sloveniji zaposliti zdravnik, ki je študij končal v tujini. Zaradi kadrovskih težav jih namreč zaposlujejo v marsikateri bolnišnici v naši državi. Kako je s tistimi, ki so poklicno kvalifikacijo pridobili v kateri od članic Evropske unije? Vodja sektorja za dostopnost zdravstvenega varstva na ministrstvu za zdravje Tina Jamšek nam je pojasnila, da je postopek zanje določen v posebni direktivi. "V teh primerih gre za bolj ali manj avtomatičen postopek priznavanja poklicne kvalifikacije. Kandidati morajo predložiti diplomo, ki v njihovi državi pomeni poklicno kvalifikacijo, in ostala zahtevana potrdila. Zahteva se predložitev overjene fotokopije diplome in tudi potrdilo pristojnega organa, da je oseba dejansko usposobljena za delo." Kot je zatrdila Jamškova, za zdaj dvomov še ni bilo. "V primeru dvomov lahko sami prek posebnega informacijskega sistema Evropske unije preverimo verodostojnost podatkov."

Kako je z zdravniki iz tretjih držav? "Kandidat se najprej zglasi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter pri NARIC centru, ki preverita verodostojnost diplome in umeščenost tega izobraževanja v Sloveniji. Kandidat predloži tudi vsa dokazila v overjeni fotokopiji in overjenem prevodu. Naknadno se diplome in izobraževalni programi preverijo tudi na naših visokošolskih zavodih in v centru za poklicno izobraževanje." V tem primeru, tako Jamškova, tudi ne gre brez strokovnega izpita.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Novomeški škof dr. Andrej Saje (photo: Rok Mihevc) Novomeški škof dr. Andrej Saje (photo: Rok Mihevc)

Pravičnost kot odsev Božje pravičnosti

V ljubljanski stolnici je bila sinoči tako imenovana rdeča maša, ki jo je za člane Akademskega društva pravnik, druge pravnike in študente prava ob začetku sodnega leta daroval novomeški škof dr. ...