Robert Božič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Pri zdravniku (foto: Ingimage)
Pri zdravniku

Zaposlovanje tujih zdravnikov v Sloveniji skozi več postopkov in preverjanj

25.02.2019, 15:00

Lažna zdravnica iz Izole in lažna medicinska sestra iz Trbovelj sta ista oseba. V obeh primerih je opravljala delo, za katerega ni imela ustrezne izobrazbe. Razkritje o ponarejenih diplomah je dvignilo precej prahu in tudi vprašanj.

Evidence visokošolskih diplom vodijo univerze oziroma visokošolski zavodi. Po besedah ministra za izobraževanje Jerneja Pikala morajo delodajalci verodostojnost diplom preveriti pri njih.

Zanimalo nas je, kakšni so postopki, ko se želi v Sloveniji zaposliti zdravnik, ki je študij končal v tujini. Zaradi kadrovskih težav jih namreč zaposlujejo v marsikateri bolnišnici v naši državi. Kako je s tistimi, ki so poklicno kvalifikacijo pridobili v kateri od članic Evropske unije? Vodja sektorja za dostopnost zdravstvenega varstva na ministrstvu za zdravje Tina Jamšek nam je pojasnila, da je postopek zanje določen v posebni direktivi. "V teh primerih gre za bolj ali manj avtomatičen postopek priznavanja poklicne kvalifikacije. Kandidati morajo predložiti diplomo, ki v njihovi državi pomeni poklicno kvalifikacijo, in ostala zahtevana potrdila. Zahteva se predložitev overjene fotokopije diplome in tudi potrdilo pristojnega organa, da je oseba dejansko usposobljena za delo." Kot je zatrdila Jamškova, za zdaj dvomov še ni bilo. "V primeru dvomov lahko sami prek posebnega informacijskega sistema Evropske unije preverimo verodostojnost podatkov."

Kako je z zdravniki iz tretjih držav? "Kandidat se najprej zglasi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter pri NARIC centru, ki preverita verodostojnost diplome in umeščenost tega izobraževanja v Sloveniji. Kandidat predloži tudi vsa dokazila v overjeni fotokopiji in overjenem prevodu. Naknadno se diplome in izobraževalni programi preverijo tudi na naših visokošolskih zavodih in v centru za poklicno izobraževanje." V tem primeru, tako Jamškova, tudi ne gre brez strokovnega izpita.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...