Mateja Subotičanec
Aleš Karba
Andrej Šinko
Pri zdravniku (foto: Ingimage)
Pri zdravniku

Zaposlovanje tujih zdravnikov v Sloveniji skozi več postopkov in preverjanj

25.02.2019, 15:00

Lažna zdravnica iz Izole in lažna medicinska sestra iz Trbovelj sta ista oseba. V obeh primerih je opravljala delo, za katerega ni imela ustrezne izobrazbe. Razkritje o ponarejenih diplomah je dvignilo precej prahu in tudi vprašanj.

Evidence visokošolskih diplom vodijo univerze oziroma visokošolski zavodi. Po besedah ministra za izobraževanje Jerneja Pikala morajo delodajalci verodostojnost diplom preveriti pri njih.

Zanimalo nas je, kakšni so postopki, ko se želi v Sloveniji zaposliti zdravnik, ki je študij končal v tujini. Zaradi kadrovskih težav jih namreč zaposlujejo v marsikateri bolnišnici v naši državi. Kako je s tistimi, ki so poklicno kvalifikacijo pridobili v kateri od članic Evropske unije? Vodja sektorja za dostopnost zdravstvenega varstva na ministrstvu za zdravje Tina Jamšek nam je pojasnila, da je postopek zanje določen v posebni direktivi. "V teh primerih gre za bolj ali manj avtomatičen postopek priznavanja poklicne kvalifikacije. Kandidati morajo predložiti diplomo, ki v njihovi državi pomeni poklicno kvalifikacijo, in ostala zahtevana potrdila. Zahteva se predložitev overjene fotokopije diplome in tudi potrdilo pristojnega organa, da je oseba dejansko usposobljena za delo." Kot je zatrdila Jamškova, za zdaj dvomov še ni bilo. "V primeru dvomov lahko sami prek posebnega informacijskega sistema Evropske unije preverimo verodostojnost podatkov."

Kako je z zdravniki iz tretjih držav? "Kandidat se najprej zglasi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter pri NARIC centru, ki preverita verodostojnost diplome in umeščenost tega izobraževanja v Sloveniji. Kandidat predloži tudi vsa dokazila v overjeni fotokopiji in overjenem prevodu. Naknadno se diplome in izobraževalni programi preverijo tudi na naših visokošolskih zavodih in v centru za poklicno izobraževanje." V tem primeru, tako Jamškova, tudi ne gre brez strokovnega izpita.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...