Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenski škofje na ad limina (foto: Twitter račun nadškofa Zoreta)
Slovenski škofje na ad limina

Kaj je odmevalo v Cerkvi v Sloveniji v letu 2018

Cerkev na Slovenskem | 28.12.2018, 15:40 Petra Stopar

Leto 2018 se bo v Katoliški Cerkvi na Slovenskem zapisalo v zgodovino kot leto, posvečeno mladim. Med dogodki, ki so jo najbolj zaznamovali, pa so še obisk škofov ad limina v Vatikanu in njihovo srečanje s papežem. Velja poudariti, da je na posebni preizkušnji tudi verska svoboda, saj se je zaradi obrambe nerojenega življenja sredi sodnega procesa znašel tajnik škofovske konference pater Tadej Strehovec.

V letu, ko je Slovenska škofovska konferenca praznovala 25 let samostojnega delovanja, so se škofje mudili na obisku ad limina v Rimu. V večnem mestu so bili med 26. februarjem in 3. marcem in se srečali tudi s papežem Frančiškom, ki se je v pogovoru z njimi zadržal dve uri. V tem času je posebne besede namenil poslušalcem Radijskega misijona, ki smo ga na Radiu Ognjišče pripravljali v času pred veliko nočjo. 

"V tednu, ko se bo začel vaš misijon, vam želim biti blizu, vam poslati svoj blagoslov. Spomnite se, da je misijon Gospodov obisk; Bog trka na vaša vrata, na vrata vašega srca, na vrata vaše družine, na vrata vašega doma – Gospod vas pride obiskat. Odprite vrata: vrata srca, vrata družine, vrata doma. Gospod nam vedno ponudi kaj dobrega in to stori zastonj. Milost je namreč zastonjska Božja ljubezen.

Ne bojte se, odprite svoja srca, odprite svoje družine, odprite svoje domove.

In videli boste, da vas bo sad močno osrečil.

Naj vas Gospod blagoslovi in vas Marija varuje.

Hvala in molite zame!"

Predsednik Slovenske škofovske konference ljubljanski nadškof Stanislav Zore, se je na srečanju s papežem v Rimu v imenu škofov zahvalil za vso podporo, ki jo papež izkazuje slovenskim katoličanom in Cerkvi v Sloveniji. Obenem pa ga je seznanil z najpomembnejšimi izzivi, s katerimi se škofje soočajo pri svojem delu. Posebej so izpostavili prizadevanja Cerkve, ki se zavzema za pravico staršev, da svoje otroke vzgajajo v skladu s svojo vero in prepričanjem. Ob tem škofje seveda domov niso odšli brez da ne bi papežu pustili vabila na pastoralni obisk Slovenije.

Slovenski škofje na ad limina
Slovenski škofje na ad limina © Twitter račun nadškofa Zoreta

»Upam, da se bo megla nad nami razblinila in bo kmalu posijalo sonce,« pa so bile besede tajnika Slovenske škofovske konference p. dr. Tadeja Strehovca v nagovoru zbrani množici v središču Ljubljane tik pred prvo od šestih obravnav na okrajnem sodišču. Obtožnica generalnega tajnika Slovenske škofovske konference bremeni javnega spodbujanja in razpihovanja sovraštva in nestrpnosti. Spletni portal 24kul, ki sodi pod Zavod za družino in kulturo življenja, katerega direktor in lastnik je p. dr. Strehovec, je namreč pred dobrima dvema letoma in pol pod psevdonimom objavil kritični članek na račun poimensko znanega kroga ljudi, ki so želeli preprečiti javno molitev za nerojene otroke pred ljubljansko porodnišnico. Članek naj bi užalil zagovornike in promotorje splava. A tožniki so sprožili številne kritike. Organizirali so se podporniki p. dr. Strehovca, ki bodo pred vsako obravnavo pripravili shod, s katerim bodo opozarjali na njegovo krivično preganjanje. Kako se bo kazenski proces razpletal, bomo spremljali od sredine januarja, ko bo naslednja obravnava na sodišču.

p. Tadej Strehovec
p. Tadej Strehovec © ARO

Predvidoma naslednje leto bo znano tudi ime novega pastirja Škofije Celje. Tej službi se je namreč septembra letos skladno s kanonski pravom odpovedal škof Stanislav Lipovšek, ki je dopolnil 75. let. Zbor svetovalcev je za škofijskega upravitelja izbral Roka Metličarja. Ni pa papež sprejel odstopa, ki ga je po splošnem navodilu ob dopolnjenem 75. letu starosti ponudil novomeški škof Andrej Glavan, marveč je slednjemu škofovsko službo podaljšal še za eno leto.

Svoje sedemletno delovanje v Sloveniji je septembra sklenil apostolski nuncij Juliusz Janusz. Slovencem je ob slovesu zaželel, naj ostanemo kristjani. Na vprašanje, kaj ostaja nerešeno na ravni odnosov med Cerkvijo in državno oblastjo, je odgovoril, da vse.

Škof Stanislav Lipovšek s papežem Frančiškom
Škof Stanislav Lipovšek s papežem Frančiškom © TU SŠK

Med škofi je bil poleg škofa Lipovška letos še en zlatomašnik – nadškof Anton Stres je zahvalno mašo za 50 let duhovništva daroval v juniju, srebrno mašo pa je obhajal nadškof Alojz Uran. Leto 2018 pa je bilo leto jubileja za pionirja krščanskega medijskega prostora in ustanovitelja Ognjišča msgr. Franca Boleta. Ta mesec je prejel Častno priznanje Boruta Meška za življenjsko delo, ki ga podeljuje Združenje novinarjev in publicistov, 8. julija pa je obhajal biserni jubilej.

Biserna maša msgr. Franceta Boleta
Biserna maša msgr. Franceta Boleta © Izidor Šček

Kot rečeno, pa je bilo minulo pastoralno leto zaznamovano tudi s sinodo mladih, predstavniki katerih so v Rim odšli tudi iz Slovenije. Novi odgovorni za mladinsko pastoralo Matevž Mehle je ob tem povedal, da mladi v prvi vrsti pričakujejo prostor, kjer se bodo čutili sprejete. Slovenski delegat, mariborski nadškof Alojzij Cvikl, pa je po sklepu sinode povedal, da se ta šele začenja v krajevni Cerkvi. Ne le mladi in slovenski škofje, pri papežu v avdienci je bil 28. maja tudi slovenski misijonar na Madagaskarju lazarist Pedro Opeka.

Matevž Mehle
Matevž Mehle © Rok Rakun

Pregled dogajanja v Cerkvi v Sloveniji bomo sklenili na Brezjah, kjer je Slovenija letos prvič gostila evropsko srečanje rektorjev in predstavnikov Mreže Marijinih narodnih svetišč, ob tej priložnosti je Brezje obiskal tudi predsednik papeškega sveta za novo evangelizacijo nadškof Rino Fisichella. Velik vtis je nanj naredila milostna podoba Marije Pomagaj, ki - okronana - že 111 let bdi nad slovenskim narodom.

p. Robert Bahčič in nadškof Rino Fisichella
p. Robert Bahčič in nadškof Rino Fisichella © www.marija.si

Vabljeni k poslušanju posnetka celotnega pregleda, ki je popestren tudi s številnimi izjavami vpletenih v najodmevnejša dogajanja.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Papež in Sveti sedež, Oddaje
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...