Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
avdienca (foto: Radio Vatikan)
avdienca

Očenaš ima korenine v konkretnem življenju. Osvobaja nas obupa.

Cerkev po svetu | 12.12.2018, 13:19 Marta Jerebič

Papež Frančišek nadaljuje sredine kateheze o očenašu. Tokrat je poudaril, da je ta molitev konkretno povezana z našim življenjem. Pomembno je, da prosimo z zaupanjem. Tako nas osvobaja obupa, je dejal.

Očenaš je po papeževih besedah drzna molitev, saj ne vsebuje ovinkarjenja ali obrazcev, kako se je treba zahvaliti Gospodu. Gre za sinovsko zaupanje. Papež je poudaril, da molitev, s katero nekaj prosimo, ne kaže šibkosti naše vere, ampak večno iskanje sreče, ko se z zaupanjem obračamo k nebeškemu Očetu.

»Molitev očenaš ima svoje korenine v človekovem konkretnem življenju. Z njo na primer prosimo za kruh. To je preprosta, a bistvena prošnja, ki pove, da vera ni okras, ločena od življenja. Molitev se začne z življenjem samim.«

Kot je še dodal papež, moliti ne začnemo takrat, ko zadovoljimo druge potrebe, ko imamo želodec poln, ampak jo v srcu goji vsak človek, ki je lačen, ki joče, se bori, trpi in se sprašuje »zakaj«. Jezus želi, da se vsako trpljenje, nemir dvigne v nebo in postane dialog. Frančišek je ob tem povabil, naj brez strahu v molitvi prosimo Boga. Po njegovih besedah je to pristno dejanje vere.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.