Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Dvojezični napis v Pliberku (foto: Matjaž Merljak)
Dvojezični napis v Pliberku

Več vidne dvojezičnosti v Pliberku

Slovenci po svetu | 31.10.2018, 11:00 Matjaž Merljak

V občini Pliberk na avstrijskem Koroškem so se že pred leti sporazumeli, da naj bi imele vidno dvojezično oznako vse vasi v občini. Pred nekaj dnevi so take postale tudi tiste, ki so bile premajhne, da bi v letu 2011 po memorandumu prišle na seznam.

Gre za Belšak, Lokovico, Senčni Kraj in Grablje, ki so zdaj dobili krajevne oznake oz. kažipote. To so zadnje štiri vasi v mestni občini, ki so zdaj tudi vidno dvojezične. Te vasi so tik ob meji s Slovenijo in štejejo le nekaj hiš. Bile so premajhne za uvrstitev na seznam 164-ih krajev, ki so ga določili v sporazumu o dvojezičnih krajevnih napisih leta 2011.

Župan Stefan Visotschnig je v petek, 26. oktobra 2018, na avstrijski državni praznik, na slovesnosti pri novem kažipotu za Lokovico med drugim poudaril, da je mestna občina Pliberk odprta in zazrta v prihodnost. Zadnji sklep socialdemkratske in ljudske stranke ter Enotne liste je bil soglasen. Pred tem se je že mestni svet izrekel za dvojezične napise. Na uresničitev pa so čakali več let, predvsem uradniški mlini v Celovcu so mleli počasi.

Slovesnost ob napisu za Lokovico
Slovesnost ob napisu za Lokovico © ORF

Po poročanju slovenskega sporeda ORF je o „trenutku velike simbolike“ govoril nekdanji župan iz ljudske stranke in domačin v Lokovici Raimund Grilc. Tudi občinski odbornik Johann Tomitz in drugi sogovorniki so poudarili dobro sobivanje in dobro sodelovanje; konzulka Republike Slovenije Jasna Goličič Bakovnik pa je izrazila željo, da bi pliberškemu zgledu sledile še druge občine.

Slovenci po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...