Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko

Naši alpinistični legendi zlati cepin za življenjsko delo

Slovenija | 27.09.2018, 16:07

Naš alpinizem je bogatejši za še eno mednarodno strokovno odličje. Legenda v tej športni panogi Andrej Štremfelj je kot prvi Slovenec prejel zlati cepin za življenjsko delo. Ob tej priložnosti se je zahvalil soprogi Mariji, brez katere ne bi dosegel velikih uspehov. Kot je poudaril, je polovica nagrade njena.

Štremfelj je veličastni kipec prejel na nedavnem gorniškem festivalu na Poljskem. "Prva zahvala gre Bogu. Omogočil mi je, da sem tu, in bdi nad nami vsemi," je še poudaril v kratkem nagovoru. Je najmlajši dobitnik tega priznanja, katerega namen je počastiti alpiniste, ki so navdih prihodnjim generacijam raziskovalcev navpičnic.

Štremfelj se je v slovensko alpinistično zgodovino vpisal 13. maja 1979, ko je z Nejcem Zaplotnikom stopil na 8848 metrov visok Everest. Bila sta prva Slovenca, ki jima je to uspelo. Leta 1990 se je na najvišjo goro povzpel s soprogo Marijo in postala sta prvi zakonski par na strehi sveta. Štremfelj se je povzpel še na sedem ostalih osemtisočakov: Gašerbrum I, Broad Peak, Gašerbrum II, Šišo Pangmo, južni vrh Kangčendzenge, Čo Oju in Daulagiri. V svoji 46-letni alpinistični karieri je bil na več kot dvajsetih odpravah v nepalski Himalaji, opravil je prve pristope na več sedemtisočakov in kot inštruktor deloval v slovenski šoli za nepalske gorske vodnike v Manangu. Plezal je tudi v Patagoniji, Pamirju, ZDA in bil na Denaliju in Aconcagui.

"Že po naravi sem trmast in vztrajen, iz alpinizma pa se naučiš, da za cilj, ki si ga zadaš, oziroma za pot, za katero se odločiš, da boš hodil po njej, ni samo po sebi umevno, da ti bo na njej postlano z rožicami, ampak da se je treba za vsako stvar potruditi. Tudi če je vsakič težko, če misliš, da ne bo šlo, je treba vztrajati, tako kot je treba vztrajati tudi v življenju. Prav tako v hribih ni nič zlaganega, zlagani so kvečjemu ljudje. Hribi so stvarstvo, ki te nauči, da v življenju največ veljata poštenost in odkritost do sebe in drugih. To tudi v svoji službi vedno poudarjam učencem - da je resnica tista, ki osvobaja, prej, kot jo poveš oziroma se soočiš z njo, lažje živiš," je poudaril Štremfelj.

Slovenija
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...