Marjan Bunič
Boštjan Smole
Tanja Dominko

Naši alpinistični legendi zlati cepin za življenjsko delo

27.09.2018, 16:07

Naš alpinizem je bogatejši za še eno mednarodno strokovno odličje. Legenda v tej športni panogi Andrej Štremfelj je kot prvi Slovenec prejel zlati cepin za življenjsko delo. Ob tej priložnosti se je zahvalil soprogi Mariji, brez katere ne bi dosegel velikih uspehov. Kot je poudaril, je polovica nagrade njena.

Štremfelj je veličastni kipec prejel na nedavnem gorniškem festivalu na Poljskem. "Prva zahvala gre Bogu. Omogočil mi je, da sem tu, in bdi nad nami vsemi," je še poudaril v kratkem nagovoru. Je najmlajši dobitnik tega priznanja, katerega namen je počastiti alpiniste, ki so navdih prihodnjim generacijam raziskovalcev navpičnic.

Štremfelj se je v slovensko alpinistično zgodovino vpisal 13. maja 1979, ko je z Nejcem Zaplotnikom stopil na 8848 metrov visok Everest. Bila sta prva Slovenca, ki jima je to uspelo. Leta 1990 se je na najvišjo goro povzpel s soprogo Marijo in postala sta prvi zakonski par na strehi sveta. Štremfelj se je povzpel še na sedem ostalih osemtisočakov: Gašerbrum I, Broad Peak, Gašerbrum II, Šišo Pangmo, južni vrh Kangčendzenge, Čo Oju in Daulagiri. V svoji 46-letni alpinistični karieri je bil na več kot dvajsetih odpravah v nepalski Himalaji, opravil je prve pristope na več sedemtisočakov in kot inštruktor deloval v slovenski šoli za nepalske gorske vodnike v Manangu. Plezal je tudi v Patagoniji, Pamirju, ZDA in bil na Denaliju in Aconcagui.

"Že po naravi sem trmast in vztrajen, iz alpinizma pa se naučiš, da za cilj, ki si ga zadaš, oziroma za pot, za katero se odločiš, da boš hodil po njej, ni samo po sebi umevno, da ti bo na njej postlano z rožicami, ampak da se je treba za vsako stvar potruditi. Tudi če je vsakič težko, če misliš, da ne bo šlo, je treba vztrajati, tako kot je treba vztrajati tudi v življenju. Prav tako v hribih ni nič zlaganega, zlagani so kvečjemu ljudje. Hribi so stvarstvo, ki te nauči, da v življenju največ veljata poštenost in odkritost do sebe in drugih. To tudi v svoji službi vedno poudarjam učencem - da je resnica tista, ki osvobaja, prej, kot jo poveš oziroma se soočiš z njo, lažje živiš," je poudaril Štremfelj.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje) Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje)

Nuncij: Slovenija potrebuje Jezusa!

Frančiškanski redovi so včeraj obhajali praznik vtisnjenja ran sv. Frančišku. Sveto mašo je v baziliki Marije Pomagaj daroval apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich. Zbrane je ...

Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash) Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash)

Anja Klančar: Samomor je skrivnost

10. septembra obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. V Sloveniji vsako leto zaradi samomora umre približno 400 ljudi, na srečo pa zadnja leta opažamo znaten upad števila. Naša gostja je ...