Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Italija: Predlog zakona o križih v javnih ustanovah

Svet | 26.07.2018, 10:17 Marta Jerebič

Vladajoča stranka v Italiji Severna liga je v parlament vložila predlog zakona, ki bi zahteval, da v javnih ustanovah visi križ. Ta bi bil obvezen v šolah, na univerzah, v zaporih, uradih javne uprave, konzulatih, veleposlaništvih in tudi pristaniščih. Slednje jasno odraža politiko te stranke do migrantov, zato se tudi iz vrst Cerkve že vrstijo kritike takšnega zakona.

Proti predlogu zakona se je izrekel eden tesnejših papeževih sodelavcev, p. Antonio Spadaro. Urednik jezuitske revije La Civilta Cattolica je dejal, da verski simbol ni simbol, ki bi ga razkazovali v politične namene. Če križu odvzamemo verski pomen, postane parodija. Kot je zapisal na tvitu, križ izraža ljubezen do sovražnika in brezpogojno sprejemanje. To je jasna kritika politike trenutne italijanske vlade do migrantov, ki zavrača vplutje ladij z migranti na krovu v italijanska pristanišča.

Italijanski zakon sicer že sedaj zahteva, da so v javnih šolah izobešeni križi, vendar se tega ne držijo vse šole. Italija pa ni edina, ki se ukvarja z vprašanjem križa. To se je ob naraščajočem številu iskalcev azila, ki prihajajo iz večinoma nekrščanskih držav, sredi maja pojavilo tudi v Nemčiji.

Bavarska je sprejela zakon, v katerem piše, da mora biti jasno viden križ postavljen v vhodni prostor vsakega javnega objekta, s čimer opominja na zgodovinski in kulturni vpliv Bavarske. Razprava za in proti se je tam razplamtela tudi med samimi cerkvenimi predstavniki.

Apostolski nuncij v Avstriji je kritike nemških škofov označil za sramotne. Predsednik nemške škofovske konference, kardinal Reinhard Marx se je branil, češ da, če križ razumemo kot kulturni simbol, ne razumemo njegovega pomena. S tem stališčem pa se ni strinjal regensburški škof, ki je dejal, da je križ izraz kulture ljubezni, srečanja in življenja, ki je temelj Evrope.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.