Slavi Košir
Jakob Čuk
Tanja Dominko

Ali je konservatizem nazadnjaški?

22.06.2018, 14:30 dr. Hubert Požarnik

V nedavnem predvolilnem času smo slišali: »Ta nazor je konzervativen« ali »Ta in ta je konzervativec«. Navadno v slabšalnem pomenu. Upravičeno? Ne. Koren »conservare« napeljuje na nekaj ohranjajočega. Seveda ohranitev ne sme biti sama sebi namen. Ohraniti je potrebno le to, kar je vredno ohraniti. Pretirano oklepanje preteklosti in preteklega bi pomenilo namreč zapirati se sedanjosti in prihodnosti. Skratka: konzervativci niso nazadnjaški, saj ne visijo na vsem, kar je bilo včeraj, pač pa želijo živeti iz tistega, kar večno velja.

Zaradi boljšega razumevanja si oglejmo osem obeležij konzervatizma oz. konzervativcev:

Prvo: Konzervativci zelo cenijo dostojanstvo človeka, vendar pričakujejo od slehernika, da bo potrjeval svoje dostojanstvo z vzornim moralnim življenjem. Zato so zadržani do tistih, ki se prepuščajo svojim gonom in nizkim strastem.

Drugo: Konzervativci visoko cenijo družino. Ta je zanje najpristnejša, temeljna celica družbe in izjemno važno vadbišče kulture ljubezni in s tem tudi ključno mesto za zdrav duševni in telesni razvoj mladega rodu.

Tretje: Konzervativci gojijo ljubezen do domovine. Ponosni so na zgodovino svojega naroda in hvaležni preteklim rodovom, čuvajo jezik in tradicijo, vrednote in vero svojega naroda, katerega del se čutijo. Vendar kljub svojemu domoljubju, v razliko od desničarjev, niso nacionalisti in zato nimajo druge narode za manjvredne.

Četrto: Konzervativci zelo cenijo človekove vrline, kot so: delavoljnost, zvestoba, odgovornost, samopremagovanje, poštenost, poslušnost, točnost, zanesljivost, redoljubnost, vljudnost, olikanost, sočutje. S tem se močno ločijo od tistih, ki imajo te vrline za preživete, nepomembne, nepotrebne, odvečne in bi jih, ker menda utesnjujejo človeka najraje vrgli čez krov.

Peto: Konzervativci zagovarjajo spoštovanje zakonov in reda. Imajo jih namreč za temelje urejenega in nekonfliktnega skupnega življenja, varnosti in stabilnosti države.

Šesto: Konzervativci se izrekajo za zasebno lastnino in hkrati za občo blaginjo. V zasebni lastnini vidijo zagotovilo osebne svobode in neodvisnosti, poleg tega menijo, da spodbuja premišljenost, ustvarjalnost, zagnanost in podjetnost državljanov. Vendar njihov življenjski cilj ni nezmerno kopičenje premoženja. Zato so vedno pripravljeni nesebično pomagati tistim, ki so v stiski brez svoje krivde.

Sedmo: Konzervativci so zdržani do znanstveno tehnoloških inovacij. Preden se zanje navdušijo, skušajo skrbno presoditi njihove učinke na kulturo, demokracijo, človeka in naravo. Resno jemljejo namreč opozorila, da zahteva en korak v napredku tehnike tri korake na področju etike in morale.

Osmo: Konzervativci gledajo na vero zelo pozitivno. Med drugim zato, ker vedo, da moderna demokracija živi od predpogojev, ki jih sama ne ustvarja. Zato so za tesno sodelovanje države in Cerkve. Z drugimi besedami: prepričani so, da brez tega sodelovanja ne bo prišlo do sprememb na bolje.

Konzervatizem je potemtakem danes še kako aktualen, saj skuša preprečiti zdrs sodobnega človeka in sodobne družbe v moderno barbarstvo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika , Komentar tedna

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Državni zbor (photo: Rok Mihevc) Državni zbor (photo: Rok Mihevc)

Čakš o »visečih« glasovih v državnem zboru

Prihodnji teden bo politično zelo pester. Poslanci bodo glasovali o razrešitvi predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča in tudi o ustavni obtožbi predsednika vlade Janeza Janše. Nas, pri katerem ...

Rajko Štefanič (photo: Milan Skledar ) Rajko Štefanič (photo: Milan Skledar )

Poslovil se je Rajko Štefanič (1947 - 2021)

V dopolnjenem 75. letu se je po hudi bolezni poslovil Rajko Štefanič, kmet in gostilničar iz Zupančičevega hrama v Dragatušu, dolgoletni predsednik Zveze lastnikov gozdov Slovenije, ki si je ...