Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar

Perne: Migracijam se ne moremo izogniti, ukrepe potrebujemo zdaj

Slovenija | 01.06.2018, 22:10

Ob trendu naraščanja nezakonitih prehodov naše državne meje se kažeta široka dinamika in kompleksnost varnostnih vprašanj tako pri nas kot tudi širše. Tako meni obramboslovec Boštjan Perne. Ker se migracijam ne moremo izogniti, je treba najti način, kako ustrezno odgovoriti nanje.

Kot ocenjuje Perne, je pritisk nezakonitih migracij, ki smo mu priča zdaj in se bo zelo verjetno še okrepil, nekaj povsem drugega kot val prebežnikov jeseni leta 2014. "Takrat je veliko število ljudi krenilo proti Zahodni Evropi, še posebej proti Nemčiji, a tudi proti Avstriji in Švedski. Ti ljudje niso imeli nobenega interesa ostati v katerikoli drugi državi, ampak samo priti na končno destinacijo. Ljudje, ki so bežali, so bili tudi v veliki večini iz Iraka in Sirije." Tudi tisti, ki bežijo danes, imajo po Pernetovih besedah pred očmi Zahodno Evropo, a zaradi bistveno težje prepustnosti za azil zaprosijo v državah na poti k cilju, med drugim v Sloveniji.

O številki Perne težko govori, kot poudarja je enoznačen odgovor nemogoč. Več nezakonitih prehodov naše državne meje pričakuje poleti, ko bo mogoče na različnih mestih prebresti reko Kolpo, ob tem se mu zdi spodbudno, da se je s problemom resneje začela spopadati južna soseda. "Po skupnem opozorilu Nemčije, Avstrije in Slovenije so hrvaški varnostni organi bistveno bolje, bolj natančno začeli nadzorovati mejo, pričakujejo tudi tehnično okrepitev, torej dodatna vozila in moštvo."

Perne je prepričan, da v naši državi zapostavljamo varnostno vprašanje. "Migracije so trenutno del našega varnostnega okolja. V takšnem obsegu, kot trenutno potekajo, bodo še dolgo časa prisotne, zato je čas, da Slovenija svoj varnostni sistem prilagodi aktualnim razmeram v svojem okolju."

Perne se ne bi zanašal na politiko Evropske unije, saj na tej ravni odziva na trenutno dogajanje sploh ni. Zaznava le razdvojenost. "Zelo težko govorimo o kakršnikoli evropski migrantski politiki. Politika kvot se je izkazala za neuspešno. Evropa ima fantastične načrte. Po nekaterih zadnjih podatkih naj bi agencija Frontex do leta 2023 ustanovila formacijo, ki naj bi štela 10.000 policistov. Ampak lepo vas prosim, kje je leto 2023? Mi ukrepe potrebujemo zdaj," še dodaja Perne.

Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...