Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

V zadnji predvolilni oddaji Radia Ognjišče o odnosu do Cerkve, splavu in šolstvu

Slovenija | 30.05.2018, 21:35

V sredinem „Pogovoru o“ ste slišali odgovore kandidatk in kandidatov strank na izbrana vprašanja. Zanimal nas je njihov pogled na pravico otroka do življenja od spočetja naprej, njihov pogled na potrebne spremembe v šolstvu, pa tudi na financiranje nevladnih organizacij. Povabili smo več kot deset strank, a se jih je odzvalo samo šest, med njimi niti ena od vladnih strank.

Povabilu so se odzvali Nova Slovenija-krščanski demokrati, Slovenska demokratska stranka, Slovenska ljudska stranka, Lista Marjana Šarca, Lista Novinarja Bojana Požarja in Stranka Andreja Čuša in Zeleni Slovenije. O poteku kampanje pred nedeljskimi volitvami pa smo govorili tudi z dr. Ivanom Štuhecem, našim rednim komentatorjem.

Kandidati so na vprašanja odgovarjali približno 30 sekund. Slišali ste lahko Ljudmilo Novak, Alenko Jeraj, Andreja Umka, Igorja Žavbija, Tina Mamića in Zvonka Laha.

Kandidati o posameznih temah

Pravo vprašanje, ki smo ga zastavili kandidatom, je bilo, ali se strinjajo, da se krščanske korenine omenjajo v evropski ustavi. Vsi so odgovorili z da. „Seveda se osebno strinjam, tudi Nova Slovenija, vendar na žalost to ni bilo sprejeto za ustavno pogodbo, že sama pogodba je bila vprašljiva. Robert Schuman pa je imel prav, ali bo Evropa krščanska ali pa je ne bo. Mi se tega ne bi smeli sramovati, in čedalje težje nam bo, ko bodo prevladovale druge kulture, kakšna bo naša identiteta, tako da mislim, da bi krščanska identiteta morala biti omenjena,“ je opozorila Ljudmila Novak iz Nove Slovenije.

Kandidatom smo nato zastavili vprašanje, ali podpirajo nadaljevanje reševanja odprtih vprašanj med državo in Cerkvijo. Večina je tudi to potrdila. „To vprašanje je treba urediti. Tukaj je tudi vprašanje šolstva, kot eno bistvenih vprašanj in tega se v tem trenutku ne bi smeli izogniti, saj je ta sporazum država podpisala v dobri veri, da je koristen za obe strani. Mi trdno verjamemo, da je, in če bomo v vladi, bomo s sporazumom s Svetim sedežem in s slovensko vlado nadaljevali,“ je povedal Andrej Umek iz Slovenske ljudske stranke.

Kandidati, tudi Tino Mamić iz Liste novinarja Bojana Požarja, so nato odgovarjali na vprašanje o družini in, kako ustvariti pogoje za zdravo družino. Vsi menijo, da so ukrepi potrebni, Mamić pa je dejal: „O tem lahko govorimo ves dan in vso noč. Dejstvo je, da pri nas vladajoča politika že desetletja ne naredi kaj veliko v to smer. Bojim pa se, da je v ozadju tudi drugačna želja, kot jo imamo mi državljani, in sicer želja, da bi bilo namesto slovenskih otrok čim več otrok iz priseljenskih družin, predvsem iz muslimanskih. To je jasna stvar, ko gledamo politiko vladajoče levice. Če čisto konkretno primerjamo naše otroške dodatke, našo družinsko politiko in zahodne politike, bomo videli veliko razlik. Na svojem primeru vem, da sem za enega otroka v Luksemburgu dobil toliko otroškega dodatka na mesec kot tukaj za pet otrok.“

Naslednje vprašanje, na katerega so odgovarjali kandidati, je bilo, kako ocenjujejo slovenski šolski sistem. Igor Žavbi iz Liste Marjana Šarca je povedal: „Največja težava šolskega sistema morda niti ni sama vzgoja, pač pa je težava ta, da učitelji nimajo več nobene avtoritete. Vse preveč staršev posega v učni sitem, želijo vplivati tako na ocene kot vzgojo s strani učiteljev, kar se nam v LMŠ ne zdi prav. Učitelji morajo dobiti nazaj svojo avtoriteto, to ne pomeni, da bodo otroke pretepali kot nekoč, pač pa moramo vedeti, kdo je kdo, in spoštovati tudi njihovo znanje. Vemo pa, da vsi otroci ne morejo imeti petic in biti odlični.“ Vsi kandidati so se tudi strinjali z implementacijo ustavnega sodišča glede 100-odstotnega financiranja zasebnih šol z javno veljavnim programom.

Se strinjate s trditvijo, da je treba človeško življenje spoštovati in ščititi brezpogojno od spočetja dalje, je bilo naslednje vprašanje. „Da. Strinjam se s tem, čeprav gre to vprašanje v smeri prepovedi splava. Nisem za absolutno prepoved splava. V primerih, ko se ve, da lahko medicina pri plodu že prej ugotovi, da bodo težave ali pa da bo otrok umrl ali kaj podobnega, ampak to se mora odločiti medicina,“ je dejal Zvonko Lah, Stranka Andreja Čuša in Zeleni Slovenije.

Med zadnjimi vprašanji je bilo, ali bi v državnem zboru podprli predlog zakona o evtanaziji ali pomoč pri samomoru v primeru, da nekdo sklene končati svoje življenje. Objavljamo odgovor Alenke Jeraj iz Slovenske demokratske stranke: „Mi smo za kulturo življenja. Torej, da ljudem, ki iz otroštva prenesejo kakšne travme in se težko spopadejo z življenjem in morda nimajo pravih mehanizmov, kako rešiti svoje težave, pomagamo. Mi imamo dovolj institucij in nevladnih organizacij in skupin za samopomoč, da ni treba, da se kdorkoli počuti tako odrinjenega, da se odloči končati svoje življenje.“

Odgovorom kandidatov na vsa vprašanja lahko prisluhnete tukaj.  

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...