Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež Frančišek: Sveti Duh je Božja moč in naše življenjsko krepčilo

Svet | 20.05.2018, 16:03

Z današnjim binkoštnim praznikom dosega svoj višek velikonočni čas, katerega jedro sta Jezusova smrt in vstajenje. Ob izlitju Svetega Duha na apostole in na ostale učence, ki so bili skupaj z Marijo zbrani v dvorani zadnje večerje, se je začela zgodovina krščanske svetosti. Sveti Duh je namreč vir svetosti, h kateri smo poklicani vsi, ne le nekateri. S temi besedami je papež Frančišek opoldne nagovoril množico, ki se je zbrala na Trgu svetega Petra v Vatikanu. Mnogi od njih so bili že pred tem v tamkajšnji baziliki pri slovesni sveti maši, ki jo je daroval papež Frančišek, in prisluhnili njegovi bogati homiliji.

Papež Frančišek je v pridigi pri prazničnem bogoslužju poudaril, da Sveti Duh spreminja svet. Vstopa v različne situacije in jih preoblikuje, odpravlja ovire v srcih in jih razširja ter prav tako odpira nove poti. "Ko smo na tleh, ko se trudimo pod težo življenja, ko nas naše slabosti pritiskajo k tlom, ko je težko iti naprej in se zdi nemogoče ljubiti, bi potrebovali močno krepčilo. To je On, Božja moč. On je tisti, ki, kakor izpovedujemo v veroizpovedi, oživlja. Kako dobro bi nam delo, če bi vsak dan vzeli to življenjsko krepčilo, če bi vsak dan, ko se zbudimo, rekli: Pridi, Sveti Duh, pridi v moje srce, pridi v moj dan," je bil jasen.

Sveti Duh hoče posvetiti in rešiti vse ljudi

Papež Frančišek je svoje misli še razširil v nagovoru pred opoldansko molitvijo. Spomnil je, da smo pri krstu postali deležni Kristusovega življenja in smo po birmi poklicani pričevati zanj v svetu. Nato je dejal, da Sveti Duh razliva svetost po vsem Božjem ljudstvu, ker hoče posvetiti in rešiti vse ljudi, ne zgolj kot posameznike, temveč kot člane ljudstva, ki ga pozna in mu služi. Navedel je odlomke iz knjige preroka Ezekijela in Joela, ki govorijo o tej Božji širokopoteznosti. Vse prerokbe pa dosegajo svojo polnost v Jezusu Kristusu, ki je Srednik in zagotavlja trajno izlitje Duha. Zagotovil je, da je od tistega binkoštnega dne pa vse do današnji časov ta svetost, ki je dosegla polnost v Kristusu, dana tudi vsem tistim, ki se odprejo njegovemu delovanju in se mu pustijo voditi. "Sveti Duh s svojim prihodom v nas premaga suhost, odpre srca za upanje, spodbuja in krepi notranje zorenje našega odnosa do Boga in do bližnjega." Opoldanski nagovor je papež Frančišek sklenil s povabilom. "Prosimo Devico Marijo, naj tudi danes Cerkvi izprosi nove binkošti, ki naj nam podelijo veselje živeti in pričevati evangelij in vlijejo v nas močno željo po svetosti v večjo Božjo slavo," je dejal.

Papež Frančišek je bil na vigilijo binkoštnega praznika duhovno povezan z Jeruzalemom

Na vigilijo binkoštne nedelje smo bili povabljeni k molitvi za mir v Sveti deželi. Papež Frančišek je opoldne spomnil tudi na to. "Binkošti nas vodijo v Jeruzalem. Sinoči sem bil duhovno povezan z molitvenim bdenjem za mir, ki je bilo v tem mestu, ki je sveto za Jude, kristjane in muslimane. Tudi danes še naprej kličimo Svetega Duha, da bi spodbudil voljo ter dejanja dialoga in sprave v Sveti deželi in na vsem Bližnjem vzhodu."

Objavljena je poslanica svetega očeta za svetovni misijonski dan

Sveti oče je še povedal, da binkošti pomenijo začetek vesoljnega poslanstva Cerkve. Zato je bila ta konec tedna objavljena njegova poslanica za svetovni misijonski dan, ki bo 21. oktobra. Takrat bo Vatikan gostil škofovsko sinodo o mladih. Papež Frančišek se zato v dokumentu neposredno obrača nanje in jih vabi k premišljevanju o misijonskem poslanstvu, ki jim ga je namenil Jezus.

Venezuela v posebnem spominu papeža Frančiška

Na dan, ko v Venezueli predčasno izbirajo novega predsednika, je sveti oče želel posvetiti poseben spomin tej ljubljeni državi, kot jo je imenoval. "Svetega Duha prosim, naj prav vsemu venezuelskemu ljudstvu, ljudem in oblastnikom, daje modrost, da bi naši pot miru in edinosti."

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.