Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

AVDIO: Za mesto v parlamentu v Rimu tudi Slovenci, a njihove možnosti so šibke

Svet | 04.03.2018, 04:59

Milijoni Italijanov izbirajo predstavnike v parlament v Rimu za prihodnjih pet let. Prvič volijo po sistemu, ki je kombinacija večinskega in proporcionalnega. Za sedeže tako v poslanski zbornici kot senatu se poteguje več kot 30 strank. Kandidira tudi šest naših rojakov, a nimajo velikih možnosti za uspeh. Še najbolje kaže Tatjani Rojc. Ali bo izvoljena, je odvisno od rezultata Demokratske stranke, saj je na njeni listi.

Slovenci v Italiji nimajo zagotovljenega sedeža v parlamentu v Rimu, zato je izvolitev rojakov vanj odvisna predvsem od tega, kako se odrežejo stranke, ki jih uvrstijo na svojo listo, in mesta, ki jim ga namenijo na njej. Tokrat ima med šestimi predstavniki naše manjšine realne možnosti za uspeh le literarna teoretičarka Rojčeva, a Demokratski stranki, ki jo je kandidirala, se obet slab rezultat. "Mislim, da smo se znašli v najtežjem trenutku," je ocenil tajnik Slovenske skupnosti v Gorici Julijan Čavdek. Če interesov naše manjšine pri zahodnih sosedih v prihodnjem mandatu parlamenta v Rimu ne bo zastopal nihče, bo to zanjo zelo hud udarec. "Poznalo bi se, saj bi imeli bistveno bolj okrnjeno možnost vplivanja na zakonodajo, predvsem na tisto, ki se nanaša na zaščito slovenske narodne skupnosti v Furlaniji - Julijski krajini. Tu so še zakoni s področja šolstva, osebnih dokumentov in tako naprej."

Po Čavdkovih besedah Slovenci na kaj takega niti nismo pripravljeni. "To bi pomenilo tudi sitno vrzel v odnosih med Slovenijo in Italijo," je prepričan. Nov volilni zakon, ki ga je Italija sprejela lani, sicer vsebuje določila za olajšanje izvolitve Slovencev v oba domova parlamenta v Rimu, a po mnenju mnogih niso ustrezna. Tudi zato Čavdek poudarja, da bodo morale biti spremembe na tem področju prednostna naloga Rojčeve, če bo izvoljena.

Svet, Evropska Unija, Slovenci po svetu
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...