Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar

Ob drugi obletnici Hišo Ljubhospica obiskali predstavniki največjih verskih skupnosti

| 13.02.2018, 16:04

Hiša Ljubhospica praznuje 2. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti so jo obiskali ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore, mufti islamske skupnosti Nedžad Grabus ter ljubljanski paroh in starešina Srbske pravoslavne Cerkve Aleksandar Obradović. Na srečanju so spregovorili o delu na področju duhovnosti v hiši v preteklem letu in o njenem pomenu ob koncu življenja na sploh.

Obdobje konca življenja je čas poslavljanja, zaključevanja odnosov, je čas slovesa. To nam pove, da je umiranje mnogo več kot samo medicinski proces, je zapisano na spletni strani Ljubhospica. Kako pomembna je podpora verskih skupnosti pri njihovem delovanju smo vprašali Marjana Sedeja, direktorja Lekarn Ljubljana, ki poleg donatorjev prispevka levji delež za delovanje hiše, kje je oskrba brezplačna. "Duhovna oskrba v hiši Hospic enako pomembno vlogo, isti nivo, kot je to za medicinsko ali socialno oskrbo," je dejal. Vodja hiše Tatjana Fink pa dodala: "Predstavniki največjih verskih skupnosti so velika podpora delovanju te hiše predvsem tudi zato, ker je duhovnost v odskrbi nekoga, ki se poslavlja velikega pomena."

Z občudovanjem in hvaležnostjo spremljamo delo teh ljudi in ga podpiramo je dejal predsednik slovenske škofovske konference nadškof Stanislav Zore: "Ko se človek skuša vživeti v življenje, v delo, v skrb in vse odnose, ki se v tem domu odvijajo, potem nad tem lahko dejansko samo strmiš."

Delo sodelavcev in prostovoljcev Ljubhospica je po besedah muftija Nedžada Grabusa poslanstvo. "Res smo jim hvaležni in prosim Boga, da vse tiste, ki delajo v tej hiši, da jim podari veliko notranjega miru in moči, da vztrajajo pri svojem delu."

Da bi bilo potrebnih v Sloveniji več tovrstnih hiš pa je dejal ljubljanski paroh Aleksandar Obradović. "Prepričan sem, da bi svet bil veliko bolj vesel in boljši, če bi bilo v njem vse več takšnih hiš kot je Ljubhospic."

Na srečanje so bili povabljeni tudi predstavniki Evangeličanske Cerkve v Sloveniji, vendar je škof Geza Filo zaradi bolezni ostal doma, po telefonu pa nam je o poslanstvu Ljubhospica dejal: "Smrt je še vedno tabuizrana in prav duhovniki in Cerkve imamo tukaj veliko poslanstvo kot pomoč pri detabuizaciji smrti."

Čeprav je dostojanstveno umiranje temeljna človekova pravica, stacionarni hospic v Sloveniji še vedno ni umeščen v državni načrt paliativne oskrbe in zato ni upravičen do javnih sredstev.

Jutrišnjo 2. obletnico delovanja bodo zaznamovali tudi z odlično glasbo. Ob 16. uri jih bosta obiskala fanta iz dueta Batista Cadillac.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...