Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej JermanAndrej Jerman
Tone GorjupTone Gorjup
Jaslice v Merlabachu 2016 (foto: Jože Kamin)
Jaslice v Merlabachu 2016

Potrebujemo drug drugega

Slovenci po svetu | 10.01.2018, 10:41 Matjaž Merljak

Rojaki v Freyming-Merlabacu v Franciji in v Stuttgartu v Nemčiji so v novo leto vstopili ob spremljanju zvezde, ki jih je vodila do Novorojenega. Upajo, da bo Njegov blagoslov spremljal vse njihove korake. Pogovarjali smo se z župnikoma Jožetom Kaminom in Alešem Kalamarjem.

Ob zadnjih božičnih praznikih je bilo vreme na vzhodu Francije naklonjeno, tako so lahko v večjem številu prišli v kapelo svetega Jožefa v Freyming-Merlebachu. Poskrbeli so, da ne bi ljudje ostali zunaj na pločniku, zato tokrat v prezbiterij niso postavili smrek, le manjše božično drevo. Okrasili so ga z obeski, ki jih je izdelalo deset klekljaric. Jaslice so nastajale vse leto. Gre za 130 cm visoke figure, ki so jih naredili rojaki sami.

Pol ure pred mašo svetega večera je mešani pevski zbor Jadran pripravil koncert duhovnih pesmi. Samo bogoslužje je potekalo dvojezično, saj je prišlo veliko mladih. Po maši so praznovanje nadaljevali v dvorani. Na božič je bilo pri maši ob 10. uri nekoliko manj ljudi. Je bila pa to edina slovenska maša ob božiču, srečanje župnika in delegata za Francijo Jožeta Kamina z rojaki na severu Francije je bilo predvideno za tri kralje, v Parizu pa so imeli srečanje za silvestrovo, in sicer bolj v družinskem vzdušju.

Jaslice v slovenski kapeli v Merlebachu 2016
Jaslice v slovenski kapeli v Merlebachu 2016 © Jože Kamin

Rojaki na področju slovenske katoliške misije v nemškem Stuttgartu so se v času adventa ob nedeljskih srečanjih v mestu in tudi na podružnicah pripravljali na prihod Božjega sina. Starejši rojaki, ki ob praznikih ne potujejo v domovino, so bili veseli, da so lahko božič praznovali po slovensko in da je bil z njimi župnik Aleš Kalamar. Spomini jih sicer popeljejo v domače kraje in v čas mladosti. V adventnem času je otroke v štirih krajih obiskal Miklavž, še posebej lepo je bilo v Stuttgartu, kjer je večje število otrok, ki obiskujejo veroučno šolo.

Na prvi sveti večer so imeli sveto mašo ob 22. uri v cerkvi sv. Konrada skupaj s tamkajšnjo nemško župnijo. Po dvojezičnem bogoslužju so rojaki nadaljevali druženje v Slovenskem domu. Ob tej priložnosti v mesto pridejo tudi iz podružnic, letos je obisk kar velik, več kot sedemdeset jih je prišlo. Na božič popoldne pa imajo v isti cerkvi slovensko bogoslužje. Dan kasneje so imeli tradicionalno srečanje ob godu svetega Štefana, pri katerem se spomnijo tudi obletnice razglasitve rezultatov plebiscita za samostojno Slovenijo leta 1990. Po sveti maši je bilo t. i. Štefanovanje, glavni dobitek na tomboli je bila velika šunka. Tudi za novo leto so imeli sveto mašo, obiskali so jih tudi koledniki, saj je to velik projekt katoliške Cerkve v Nemčiji.

Župnik Aleš Kalamar nam je še dejal, da je imel v adventnem času veliko obiskov bolnih in onemoglih rojakov. Skupaj smo zapeli in zmolili. Podelil jim je obhajilo in bolniško maziljenje. Naglasil je, koliko jim to pomeni, sploh v času, ko je vse dogajanje v znamenju veseljačenja, ti ljudje pa nosijo svoj križ življenja. To jim vsaj malo olepša praznične dneve in jim pomeni tudi priznanje, da so cenjeni in spoštovani s strani slovenske župnije.

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...