Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Sogovorniki v oddaji (foto: ARO)
Sogovorniki v oddaji | (foto: ARO)

»Spoznanje več, predsodek manj« v letu 2018

Politika | 03.01.2018, 13:02 Rok Mihevc

V prvi letošnji oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, smo gostili goste te oddaje. Dr. Klemen Jaklič, dr. Stane Granda, dr. Ernest Petič, dr. Janez Juhant in dr. Aleš Maver so povedali, kaj pričakujejo od tega leta. Oddaja ostaja v istem terminu, ob ponedeljkih, ob 17.05.

Stane Granda
Stane Granda
Dr. Stane Granda je naš gost že kar nekaj let. Vedno se rad odzove našemu vabilu, da na glas razmišlja o družbi v današnjem času. Čeprav je po poklicu zgodovinar in sodelavec na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti, budno spremlja aktualna dogajanja.

»Kar se zadnje čase dogaja na področju demokracije je zelo slabo. Biti moramo zaskrbljeni, ker vidimo, da je demokracija v Sloveniji šibka in nebogljena. Katoličani moramo prevzeti večjo vlogo v družbi. Ne s stranko, ampak z aktivnejšo, pametnejšo in odgovornejšo vlogo. Letos bodo državnozborske volitve, ki so zelo pomembne in kdor ne bo šel volit, bo grešil zoper sebe in bo izdal samostojno Slovenijo. Ta je bila zamišljena kot enakopravna za vse, zato je neodgovoren tisti, ki ne gre volit. Stvari ne smemo prepuščati drugim. Tako kot v službi in družini, moramo biti odgovorni tudi v javnosti."

Letos bomo kot novega sogovornika gostili politika, raziskovalca, diplomata, nekdanjega ustavnega sodnika in predsednika Ustavnega sodišča, danes pa člana komisije za mednarodno pravo pri Združenih narodih dr. Ernesta Petriča.

»Zdi se mi pomembno, da Slovenci spremenimo svoj odnos do države, saj ni nobene čarobne poteze, da bi se lahko kar naenkrat vse spremenilo. Ne zavedamo se, da imamo svojo državo in neudeležba na volitvah in referendumih je dokaz za to. Ne zavedamo se, da je naša država čudovita in ima vse pogoje, da bi živeli dobro. Če imamo lastno državo, ki ima vse, od vojske, akademije, narodnega gledališča, opere,... moramo veliko delati. Biti moramo racionalni, delovni in zavzeti, lahko bi rekel, da mora vsak imeti dve desni roki. Ne gre samo za pravice in ugodnosti, ampak tudi za dolžnosti.«

Reden gost oddaje ostaja ustavni sodnik dr. Klemen Jaklič. Diplomiral je iz ustavnega prava na Pravni fakulteti v Ljubljani, iz primerjalnega ustavnega prava je magistriral na Univerzi Harvard in tam nadaljeval z doktorskim raziskovanjem. Izbran je bil v ozko skupino znanstvenikov, ki so delali pod vodstvom vodilnih svetovnih avtoritet ustavno pravnega področja. Po doktoratu leta 2008 je predaval pri 20 predmetih svojega področja na 5 oddelkih in na vsakem je prejel univerzitetno nagrado za odličnost pri proučevanju. Dobil je tudi nagrado za najboljše delo na področju evropskega prava in evropske pravne misli. Je avtor, soavtor ali sodelavec pri več kot 200 prispevkih s področja ustavnega prava. Tokrat bo že peto leto sodeloval v oddaji. Z njim se bo pogovarjal Alen Salihović, ki bo občasno v studio povabil vrhovnega sodnika Jana Zobca in njegovo ženo Barbaro Zobec, ki je tudi vrhovna sodnica.

»Najbolj si želim, kar sva skozi oddajo govorila vsa ta leta, o predpogojih za delovanje demokratičnega procesa. Da demokracija ni samo na papirju. Predpogoji namreč še manjkajo, to so pluralizacija na področju medijev, šolstva, neodvisnosti pravosodja. Pomembna je tudi demokratizacija pravosodja, kvalitetna argumentacija na ustavnem sodišču in širjenje polja svobode ljudi. Preko ustave se to polje kar dobro širi in sem optimist. Časa je precej, svoboda bo vse širša in širša tudi v prihodnje.«

Stari znanec oddaje Spoznanje več, predsodek manj, je akademik dr. Janez Juhant. Je teolog, filozof in pedagog, član Evropske akademije znanosti in umetnosti. Magisterij iz teologije in doktorat iz filozofije je opravil na univerzi v Innsbrucku. Kot profesor predava na Teološki fakulteti v Ljubljani, na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici in fakulteti v Kranju. Njegovo področje delovanja zajema zgodovino filozofije, etiko, socialno filozofijo in filozofijo religije.

»Moje glavno vodilo je, da bi sebi in drugim omogočil, da poiščemo tisto, kar mora človek početi, da bo ohranil obraz pri sebi in drugih. Kot kristjan sem prepričan, da ta obraz gledamo v ogledalu Boga. On nam omogoča, da čim bolje in pristno živimo kot ljudje. Kristus nam je v tem zgled in upam, da si tudi sam prizadevam iti po tej poti za njim. A v naši družbi imamo veliko nadlog, ki nam to avtentičnost otežujejo. Se pobiramo in se skušamo postaviti na noge, a je to zahtevna naloga. Treba je očistiti laž v sebi, med nami in vseh družbeno-političnih ustanovnih procesih.«

Tudi dr. Aleš Maver z nami ostaja vsak drugi mesec. Je politični analitik, publicist, prevajalec in profesor. V oddaji se s Heleno Škrlec lotevata različnih tem, v zadnjem letu tudi zunanje politike, ki se tičejo tudi Slovenije.

»Vsem skupaj bi želel, da vi se najprej na osebni ravni dobro razumeli in bi ohranjali spoštljivo raven medsebojnega dogovarjanja. To nam manjka in to potrebujemo. Želim, da bi našli več soglasja o nekaterih temeljih svoje domovine in države, za kar so nam lahko nekatere države zgled. So določene stvari, za katere je treba stopiti skupaj. Vsem skupaj želim veliko zdrave pameti, ki mislim, da je tista prvina, s katero je življenje precej lažje.«

Redni sogovornik postaja tudi duhovnik in klaretinec mag. Branko Cestnik. Leta 1987 je odšel v študij v Rim, kjer je študiral na treh različnih univerzah. Filozofijo na Lateranski, teologijo na Gregoriani in pedagogiko ter mladinsko pastoralo na Salezijani. Najraje se je poglabljal v vprašanja umetnosti, medijev in vere. V duhovnika je bil posvečen leta 1995 v Mariboru. Danes objavlja članke s pastoralno in pedagoško vsebino. Pove jasno in glasno tudi o stvareh, o katerih drugi le šepetajo.

V šestih oddajah bomo slišali jasnega sogovornika dr. Žiga Turka. V vladi Janeza Janše je bil minister za razvoj in minister za izobraževanje. Kmalu se je umaknil iz politike, a ostaja njen opazovalec. Je redni profesor na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani, je prodekan za področje kakovosti in razvoja. Je univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva, magister računalništva in informatike in doktor tehniških znanosti.

Spored oddaje:

1. ponedeljek: Ernest Petrič / Aleš Maver

2. ponedeljek: Janez Juhant / Žiga Turk

3. ponedeljek: Klemen Jaklič / Jan in Barbara Zobec

4. ponedeljek: Branko Cestnik

5. ponedeljek: Stane Granda

Politika, Oddaje
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...