Robert BožičRobert Božič

Papež Frančišek povabil k opustitvi razmišljanja, da ni narobe, če zamudimo začetek svete maše

| 20.12.2017, 13:12

Papež Frančišek je danes nadaljeval s katehezo o sveti evharistiji. V ospredje je postavil začetek svete maše in posebej spomnil, da jo sestavljata dva dela besedno in evharistično bogoslužje, ki pa sta med seboj tesno povezana in predstavljata eno telo.

Po Frančiškovih besedah moramo opustiti razmišljanje, da je prav, če zamudimo začetek svete maše, pri kateri je pomemben že sam prihod duhovnika, ko počasti oltar, saj je oltar Kristus, je podoba Kristusa. Zatem sledi znamenje križa, je dejal papež in nato posebej prosil očete, mame, stare starše, da otroke že od malega naučijo, da se prav pokrižajo in jim razložijo, kaj pomeni imeti kot varstvo Jezusov križ. "Vsa molitev se torej giblje, če tako rečemo, v prostoru Svete Trojice: »V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha«, ki je prostor brezmejnega občestva, saj ima tako izvir kot cilj ljubezen Troedinega Boga, ki se je izrazila in se nam podarila s Kristusovim križem. Njegova velikonočna skrivnost je namreč dar Svete Trojice, saj evharistija izhaja iz njegovega prebodenega srca. S tem ko napravimo znamenje križa, ne samo, da se spominjamo svojega krsta, ampak potrjujemo, da je bogoslužna molitev srečanje z Bogom v Kristusu, ki se je za nas učlovečil, umrl na križu in veličasten vstal.

Sveti oče je nato nadaljeval, da na duhovnikov pozdrav "Gospod z vami" in odgovorom "In s tvojim duhom" vstopimo v dialog z Gospodom ter izpričamo, da živimo v edinosti z vso skupnostjo. Temu pa sledi trenutek, ko nas duhovnik povabi k priznanju lastnih grehov. Po besedah svetega očeta pri tem ne gre zgolj, da pomislimo na storjene grehe, ampak veliko več, gre za povabilo, da izpovemo z vso ponižnostjo in iskrenostjo, da smo grešniki.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...