Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Papež: Jedrsko orožje daje lažno varnost

Cerkev po svetu | 10.11.2017, 14:19 Marta Jerebič

V Vatikanu danes in jutri poteka dvodnevni mednarodni simpozij o jedrskem razoroževanju, ki so se ga med drugim udeležili generalni tajnik Združenih narodov Antonio Guterres, nekdanji generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo Mohamed Al-Baradei in ena zadnjih preživelih prič spusta jedrske bombe na Hirošimo. Papež Frančišek je v nagovoru obsodil posedovanje jedrskega orožja, ki po njegovih besedah daje lažno varnost.

V času ko Severna Koreja in ZDA kažeta svoje jedrske mišice, se zdi, da je svet brez jedrskega orožja še precej oddaljen. In medtem ko države namenjajo velike izdatke za orožje, so resnične prednostne naloge človeštva, kot so boj proti revščini, izobraževanje, zaščita okolja in spodbujanje človekovih pravic, potisnjene v drugi plan.

»Mednarodni odnosi ne morejo biti ujetniki vojaške sile, medsebojnega ustrahovanja in razkazovanja orožja,« je dejal papež. Po njegovih besedah orožje za množično uničevanje daje le lažen občutek varnosti in ne more predstavljati temelja za miroljubno sobivanje človeške družine. Ta je v etiki solidarnosti. Tudi govorniki na simpoziju so poudarili, da medsebojne grožnje z uničenjem ne prinašajo miru, ampak svet potiskajo na rob jedrskega holokavsta.

Po podatkih letošnje Nobelove nagrajenke za mir Mednarodne kampanje za jedrsko razoroževanje 9 držav skupaj poseduje 15.000 kosov jedrskega orožja. ZDA in Rusija imata 1800 kosov pripravljenih, da jih lahko sprožita v nekaj minutah, večina od njih pa je močnejša od atomskih bomb, odvrženih leta 1945 na Japonsko.

Papež je opozoril, da so orožja, katerih učinek je uničenje človeške vrste, celo nelogična na vojaški ravni, saj je resnična znanost vedno v službi človeka. Kljub temu vidi luč upanja. Večina članic Združenih narodov je na primer pred časom sprejela resolucijo, v kateri so jedrska orožja opredeljena kot nezakonita vojna sredstva. Človeštvo mora stopiti na pot celostnega razvoja, le tako bo po papeževih besedah možno uresničiti utopijo o svetu brez smrtonosnega orožja.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...