Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Ameriški škofje od Trumpove izvolitve osrednjo pozornost namenjajo migracijam

Cerkev po svetu | 11.11.2017, 07:00 Marta Jerebič

Minilo je prvo leto od izvolitve Donalda Trumpa za ameriškega predsednika. Analiza katoliškega spletnega portala Crux kaže, kako so se v tem letu spremenile prednostne naloge ameriških škofov. Cerkev v ZDA se je večinoma osredotočila na vprašanje migracij.

Ameriške predsedniške volitve so že prvi dan po Trumpovi izvolitvi vplivale tudi na novo vodstvo ameriške škofovske konference. Člani so bili ravno takrat zbrani na jesenskem zasedanju, na katerem so za podpredsednika izbrali nadškofa Joseja Gomeza iz Los Angelesa, po rodu Mehičana. Gre za enega najglasnejših članov cerkvene hierarhije, ki je že med volilno kampanjo ostro obsojal grob jezik do priseljencev. Mesec po volitvah je prevzel vodenje delovne skupine, ki nadzoruje zvezno delovanje na področju beguncev in migrantov. Tudi letošnji pohod za življenje je povezal skrb za nerojene otroke in vprašanje priseljencev.

Urednik revije The Christian Review in nekdanji svetovalec za Bushevo kampanjo, Deal Hudson, je za Crux dejal, da so škofje pravzaprav pomagali Trumpu k izvolitvi, saj so se ves čas osredotočali samo na eno vprašanje. »Vse naboje so zapravili za migracije,« je dejal.

Od več kot 230 izjav, ki jih je Ameriška škofovska konferenca objavila v zadnjem letu, se jih 15 odstotkov nanaša na priseljence.

Da so slednji postali osrednje vprašanje, s katerim se ukvarjajo ameriški škofje, opaža tudi predstavnik z Univerze Georgetown in nekdanji svetovalec škofovske konference, John Carr, ki pa dodaja, da ukrepi Trumpove administracije spodbujajo škofe tudi za delovanje na drugih področjih, zlasti v zavzemanju za revne in ranljive, v zvezi z zdravstveno reformo in davki.

Pred dnevi oziroma po strelskem pohodu v babtistični cerkvi so se škofje v izjavi zavzeli za strožje pogoje pri nakupu orožja.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...