Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Papež: Kristjani moramo predvsem opominjati, da Evropo sestavljamo ljudje

Svet | 28.10.2017, 20:34

Papež Frančišek je nagovoril udeležence srečanja o prihodnosti stare celine, ki ga je ta konec tedna v Vatikanu pripravila Komisija škofovskih konferenc Evropske unije. Približno 350 kardinalov, škofov, duhovnikov, profesorjev, politikov in tudi gospodarstvenikov je na delavnicah in okroglih mizah razmišljalo o temeljnih izzivih, ki so pred nami. Sveti oče je v svojem razmišljanju poudaril prispevek kristjanov.

Papež Frančišek je prepričan, da morajo kristjani predvsem opominjati, da povezavo sestavljajo ljudje. Kot je opozoril, se vse pogosteje dogaja, da so pomembne razprave skrčene na številke. "Ni državljanov, so glasovi. Ni migrantov, so kvote. Ni delavcev, so ekonomski kazalci. Ni revežev, je prag revščine," je našteval. To je po njegovih besedah razumljivo, saj številke, čeprav so pomembne in uporabne, ostajajo brez duše, medtem ko nas človeški obrazi zavezujejo k odgovornosti. "Priznati, da je drugi predvsem oseba, pomeni ovrednotiti to, kar me povezuje z njim," je poudaril sveti oče in dodal, da to ustvarja skupnost.

Prav vnovično odkritje smisla pripadnosti skupnosti je po besedah papeža Frančiška lahko še en prispevek kristjanov v pogovorih o prihodnosti stare celine. "Skupnost je namreč največji protistrup za individualizme, značilne za naš čas." Sveti oče je spomnil, da je prvotna skupnost družina, znotraj katere se najprej srečamo z razumevanjem edinosti in drugačnosti. "Družina je harmonična zveza razlik med moškim in žensko, ki je toliko bolj globoka in resnična, kolikor lahko poraja življenje ter se odpre zanj in za ostale." Kot je dodal, je podobno živa vsaka civilna skupnost, ki zna sprejeti odlike posameznikov, ki jo sestavljajo.

"Oseba in skupnost sta torej temelja Evrope, ki ju kot kristjani lahko prispevamo za njeno izgradnjo. Opeke za to stavbo pa so: dialog, vključevanje, solidarnost, razvoj in mir." Papež Frančišek je omenil tudi skrajne in populistične skupine v številnih državah. Prepričan je, da smo kristjani poklicani vrniti dostojanstvo politiki, razumljeni kot najvišje služenje skupnemu dobremu.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...