Petra StoparPetra Stopar
Luskavica (foto: ARO)
Luskavica | (foto: ARO)

Je luskavica nalezljiva ali ozdravljiva?

| 28.10.2017, 21:39

Raziskava, ki so jo pred letom 2004 opravili v petih evropskih državah je pokazala, da so oboleli za luskavico velikokrat socialno izolirani, saj soljudje zavračajo stik z njimi. Združenja bolnikov s to boleznijo, zdravniki dermatologi in številni drugi so zato pred 13-timi leti z razglasitvijo svetovnega dne psoriaze ali luskavice (29. oktobra) želeli, da bi se javnost seznanila s temeljnimi dejstvi te bolezni in bi se odnos do bolnikov spremenil.

Luskavica je namreč ena najpogostejših kroničnih kožnih bolezni pri ljudeh, z njo pa se v Sloveniji bori približno 40.000 bolnikov. Da bi osvežili vedenje in dejstva o tej bolezni smo v naš studijo povabili doc. dr. Nado Kecelj Leskovec, dr. med. specialistko dermatologinjo.

O luskavici pravi:"Luskavica ali psoriaza je za enkrat še vedno nepojasnjena imunsko pogojena bolezen. Je kronična kožna bolezen, kar pomeni, da je neozdravljiva in je v telesu prisotna za vedno, pri čemer se spreminja stopnja aktivnosti in izraženosti na koži. Najpogostejša oblika luskavice je luskavica v plakih, za katero so značilne različno oblikovane, dobro omejene luščeče se bunčice oziroma ploščata žarišča na koži. Najbolj pogosto jih opažamo nad komolci, nad koleni in na lasišču; lahko pa prizadenejo kožo vsega telesa, najredkeje jih opažamo na obrazu. V nekaterih primerih poteka v zelo blagi obliki, tako da se oboleli niti ne zavedajo, da jo imajo. Poleg tega poznamo tudi kapljično luskavico, inverzno, pustulozno in eritrodermično, pri katerih se vnetje kože pokaže na nekoliko drugačen način."

Je luskavica nalezljiva?

To je zelo pomembno vprašanje, saj bolniki z luskavico zaradi tega prepričanja pogosto utrpijo neprimerne reakcije ljudi, tako v javnosti kot tudi v bližnjih krogih. Potrebno je govoriti o luskavici in o tem, da ta absolutno ni nalezljiva. Gre za genetsko pogojeno bolezen, ki se v kombinaciji z nekaterimi zunanjimi in notranjimi okoljskimi dejavniki izrazi navzven - na koži.

Kdo najpogosteje zboli in kako razširjena je luskavica?

Luskavica se največkrat pokaže pred šestnajstim letom starosti, kasneje pa izbruhne predvsem zaradi genetske predispozicije v kombinaciji z okoljskimi dejavniki. Evropska raziskava je pokazala, da so nezdrave navada in življenjski slog (denimo kajenje, alkohol, nezdrava prehrana, premalo gibanja, pretirana debelost) močan zunanji dejavnik za nastanek luskavice.

Zanimiv je podatek, da je več obolelih za luskavico v razvitih državah kot v manj razvitih. V Evropi več kot 5 milijonov ljudi oboleva za luskavico, ocenjuje se, da je v Sloveniji cca. 40.000 bolnikov. Ljudje največ obolevajo za blago obliko luskavice, ki se zdravi z mazili.

doc. dr. Nada Kecelj Leskovec
doc. dr. Nada Kecelj Leskovec © Osebni arhiv
V zdravstvenem domu sem videl vprašalnik, ki naj bi služil za prepoznavanje morebitnega nastanka luskavice, kaj lahko poveste o njem?

Gre za pripomoček, ki lahko pomaga pri sumu na luskavico s plaki. Zasnovan je tako, da lahko posameznik preko vprašanj in fotografij oceni ali ima podobne spremembe na koži, nohtih in lasišču, kot so predstavljene na vprašalniku. Vsekakor pa je ob težavah smiseln in priporočljiv posvet z zdravnikom. Vprašalnik je na voljo v dermatoloških ambulantah in pa tudi na spletni strani Društva Psoriatikov Slovenije. Dostopen je torej prav vsem na zelo enostaven način.

Dr. Nada Kecelj Leskovec, kako koristen pripomoček pri diagnostiki je lahko ta vprašalnik?

Diagnostiko lahko opravi samo zdravnik, vseeno pa je ta vprašalnik dobra pomoč posamezniku, ki se sooča s spremembami na koži in sumi na luskavico. Rezultat vprašalnika ga lahko spodbudi in usmeri do svojega zdravnika, v primeru, da se mu zdijo spremembe podobne luskavici s plaki ali pa ga pomiri, če ne prepozna znakov luskavice. V vsakem primeru seveda ob nenavadnih spremembah na koži priporočamo obisk zdravnika.

Je luskavica ozdravljiva? Kakšne možnosti zdravljenja ima dermatolog na voljo?

Ker ne poznamo natančnega vzroka bolezni, luskavice žal ne moremo popolnoma pozdraviti. Zdravljenje ni preprosto – potrebno ga je prilagajati posamezniku, njegovi starosti, lokalizaciji žarišč, obliki žarišč, obliki in stopnji obolenja, morebitnim spremljajočim obolenjem in načinu življenja. Zelo pomembno je, da bolnika redno spremlja specialist dermatolog, le tako lahko v določenem trenutku glede na stanje izbere primeren način zdravljenja, katerega namen je odstraniti neprijetna bolezenska žarišča na koži, torej luske in rdečino in obenem vzdrževati pozdravljeno kožo čim dlje v čim boljšem stanju. Na voljo imamo sicer različne oblike zdravljenje, od že omenjenega zdravljenja z mazili in kremami, do fototerapije in relativno novega pristopa zdravljenja z biološkimi zdravili. Pri zdravljenju smo precej uspešni in večini bolnikov lahko zagotovimo boljše stanje kože.

Za konec še vprašanje, kaj lahko bolnik naredi sam zase in za izboljšanje bolezni? Kakšen življenjski slog se priporoča?

Bolnik lahko ravno sam naredi največ za izboljšanje stanja svoje kože. Redna nega in vlaženje kože z oljnimi kopelmi in primernimi negovalnimi kremami sta zelo pomembna. Pomembno je tudi redno uživanje zadostne količine tekočine in pestra prehrana z vitaminsko bogatimi živili. Pomemben faktor je tudi stres, kolikor je le možno naj se mu bolniki poskusijo izogibati oz. se naučiti učinkovito spoprijemati z njim, saj se luskavica v stresnih obdobjih izrazito poslabša. Bolnikom z luskavico priporočamo tudi zmerno izpostavljanje sončnim žarkom, če je le možno, ob morju.

Luskavica torej NI NALEZLJIVA, žal pa tudi ne ozdravljiva! Veliko lahko k boljšemu poteku bolezni pripomoremo ljudje, ki se teh dejstev zavedamo in do bolnikov nimamo predsodkov, jim stojimo ob strani ter jim ob srečanju, če ne drugega, namenimo vsaj prijazen nasmeh.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.