Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Predstavniki Cerkve, politike in gospodarstva v Vatikanu o prihodnosti Evrope

Slovenija | 28.10.2017, 16:11

V Vatikanu je ta konec tedna zbranih približno 350 kardinalov, škofov, duhovnikov, profesorjev, politikov in tudi gospodarstvenikov iz vse Evrope. Na delavnicah in okroglih mizah razmišljajo o temeljnih izzivih, s katerimi se že in se še bo soočala stara celina. Našo delegacijo vodi predstavnik Slovenske škofovske konference pri Komisiji škofovskih konferenc Evropske unije, škof Franc Šuštar.

"Namen srečanja je, da tudi kristjani začutimo, kakšna je situacija v Evropi, in premislimo, kaj bi lahko prispevali k poživitvi evropske ideje, ki se je začela pred 60 leti kot posledica razbitosti po drugi svetovni vojni," je pojasnil škof Šuštar v izjavi za naš radio. Spomnil je, da je ustanovitelje Evropske unije takrat vodila želja po miru in blagostanju med ljudmi, a dodal, da je danes to premalo. "Vidimo, da moramo marsikatere temelje obnoviti oziroma jih postaviti na novo." Škof Šuštar je prepričan, da mora tudi Cerkev ponuditi odgovor. "Slišali smo že nekaj predavanj in pogovorov o tem, kako začutiti Evropo. Videlo se je, da smo narodi med seboj zelo različni. Pravi čudež je, da smo skupaj."

Po besedah škofa Šuštarja so udeleženci srečanja (Pre)misliti Evropo razdeljeni v več skupin, znotraj katerih odgovarjajo na pet vprašanj, tudi na to, kakšne so bile sanje in kakšni so zdaj strahovi. "Predvsem se mi zdi, da je res treba poudariti, kaj lahko kristjani naredimo za Evropo."

Vse skupaj bo pozno popoldne pozdravil papež Frančišek in jim predstavil svoje razmišljanje. "Nestrpno pričakujemo, kaj nam bo povedal. Pripravil naj bi kar dolg govor. Z veseljem mu bomo prisluhnili," je strnil škof Šuštar.

Slovenija, Svet, Škofovska konferenca, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...