logo papeževega obiska Mjanmara (foto: Radio Vatikan)
logo papeževega obiska Mjanmara

Zakaj naj papež v Mjanmaru ne bi govoril o manjšini Rohinga?

Svet | 15.10.2017, 08:17 Marjana Debevec

Cerkev v nemirnem Mjanmarju se pripravlja na novembrski papežev obisk. Tamkajšnji kardinal Charles Bo ob tem opozarja pred lažnimi pričakovanji omenjenega obiska. Zatrdil je, da vprašanje muslimanske manjšine Rohinga ne sme biti v ospredju pogovorov, saj bi s tem lahko ogrozili dialog Cerkve z vlado in budistično večino.

Papež Frančišek si po besedah kardinala Boja želi v širšem smislu prispevati k miru in spravi v eni izmed najbolj konfliktnih azijskih držav. Mir pomeni, da se zaključijo desetletja dolge državljanske vojne, ki še vedno divjajo na severu države, je po poročanju Družine poudaril kardinal Bo.

Papež se zaveda kakšen je politični položaj v Mjanmarju, je pojasnil kardinal, in ni njegova stvar, da bi posredoval v državnih vprašanjih. »Kritizirati vojsko in vlado ima lahko nasproten učinek,« opozarja Bo. Papež zato po njegovih besedah naj ne bi izrekel kritiko na račun vlade, potem pa Cerkev prepustil v opoziciji vojski, vladi in budistom.

Kardinal Charles Bo je tudi pojasnil, da je v Mjanmarju zelo zapletena politična situacija. Na eni strani je vojska, na drugi strani pa civilna vlada Suu Kyijeve. »Imamo dve vzporedni vladi«, je dejal kardinal z mislijo na ustavo, ki vojski zagotavlja vodenje ministrstev za notranje zadeve, obrambo in zaščito meja.

Spomnimo, da je kardinal Bo v preteklih letih kot eden redkih spodbujal mjanmarsko vlado, naj ukrepa pri vprašanju Rohing. Tudi papež Frančišek je večkrat izrekel kritiko odnosa do te islamske manjšine, saj se je zaradi spora približno 400.000 pripadnikov omenjene manjšine zateklo v sosednji Bangladeš. Papeževe izjave so med nekaterimi budisti naletele na proteste, kar njegov obisk v državi do določene mere otežuje.

Papež Frančišek bo pretežno budistični Mjanmar obiskal med 27. in 30. novembrom, zatem pa bo za tri dni odpotoval še v sosednji večinsko muslimanski Bangladeš.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...