Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Vhod v poljsko taborišče Auschwitz (foto: Urška Hrast)
Vhod v poljsko taborišče Auschwitz

Pred nami je dan spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov

Slovenija | 22.08.2017, 15:30

Na stari celini bomo jutri zaznamovali dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki ga je Evropski parlament razglasil leta 2009. Osrednje slovesnosti se v tem tednu vrstijo v estonskem Talinu, glavnem mestu države, ki trenutno predseduje Evropski uniji. Pri nas bo spominsko svečanost že deveto leto zapored pripravil Študijski center za narodno spravo.

23. avgusta leta 1939 je bil podpisan pakt Ribbentrop-Molotov med nacionalsocialistično Hitlerjevo Nemčijo in komunistično Stalinovo Sovjetsko zvezo, kar je vodilo v tragedijo druge svetovne vojne in desetine milijonov žrtev. V Študijskem centru za narodno spravo so ob tem zapisali, da se morata tako Evropa kot tudi Slovenija, ki dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov uradno zaznamuje od leta 2012, zavedati svoje poklicanosti k ohranjanju demokracije, ki lahko temelji le na jasno postavljeni meji med zagotovljeno pravico, svobodo, dostojanstvom in varnostjo svojih državljanov na eni strani ter strahom pred izgubo teh vrednot na drugi. Kot so dodali, so si narodi stare celine za omenjeno raven spoštovanja in dialoga med prebivalci prizadevali dolga stoletja. "Kaj pomeni prestopiti mejo, so pokazali totalitarizmi prejšnjega stoletja in kažejo teroristična dejanja danes. Zato se je treba iz zgodovine učiti in naučiti, da ne bomo obstali na mestu ali šli celo korak nazaj," so poudarili.

Direktorica omenjenega javnega zavoda, zgodovinarka Andreja Valič Zver, je za naš radio pred kratkim opozorila, da je naš odnos do tega dne predvsem zelo razdeljen. "Na Slovenskem imamo zelo različne družinske zgodbe. So družine, ki so trpele hude krivice, hudo nasilje. In so družine, ki so živele v privilegiranih odnosih ter želijo te privilegije in te monopole ohranjati še naprej."

V estonskem Talinu so ob 23. avgustu med drugim pripravili mednarodno konferenco, posvečeno razpravi o posledicah zločinov komunističnih režimov in njihovi zapuščini v državah Evropske unije ter pobudi za boj proti nekaznovanosti nad zločini, ki so jih zagrešili komunistični totalitarni režimi.

Študijski center za narodno spravo v sodelovanju z Vojaškim vikariatom Slovenske vojske in ljubljansko stolno župnijo jutri popoldne ob 17.30 v prestolnici pripravlja srečanje pred veleposlaništvom ZDA, kjer stoji spominska plošča slovenskim žrtvam vseh treh totalitarnih režimov. Uro pozneje bo sledila sveta maša za žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki jo bo v stolni cerkvi svetega Nikolaja daroval ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar. Po njej bo še kratka akademija, na kateri bo zbrane nagovoril pesnik, esejist in prevajalec Brane Senegačnik.

Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...